Ook Ocad merkt stijging van antisemitische incidenten op

Vorige week werden er nog tientallen Joodse graven beschadigd in Marcinelle. Photonews

Uncategorized

Saoedi-Arabië wil binnen het jaar 100.000 illegalen het land uitzetten

Carl Deconinck

De vluchtelingenproblematiek treft niet enkel rijke landen in West-Europa. Ook de rijke golfstaten kennen het fenomeen. Saoedi-Arabië treedt echter hard op tegen illegaliteit.

Gisteren landden er een kleine 900 illegalen uit Saoedi-Arabië in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Ze zijn de voorhoede van 100.000 illegale Ethiopiërs die in Saoedi-Arabië opgesloten zitten in detentiecentra en het land worden uitgewezen. Ook moeders met hun jonge kinderen worden zonder veel problemen teruggestuurd.

Er zouden volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ongeveer 750.000 Ethiopiërs in het Koninkrijk van Saoedi-Arabië verblijven. Meer dan de helft van hen, zo’n 450.000 mensen, zouden op illegale wijze het land zijn binnengedrongen. Ze moeten nu terugkeren naar waar ze vandaan komen. Saoedi-Arabië sluit heel veel illegalen op in detentiecentra. Soms sluiten ze tot 400 mensen in een ruimte op, zo vertellen getuigen. De vrouwen moeten er de traditionele donkere gewaden dragen. Vooral de opsluiting voor de mannen zou erg zwaar zijn.

100.000 repatriëringen in 11 maanden

Het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de komende elf maanden ongeveer 100.000 landgenoten wil repatriëren uit Saoedi-Arabië en daar een akkoord over tekende met het land. “Het zijn onze burgers en ze moeten terugkeren naar huis.” De VN-organisatie IOM helpt bij de volksverhuizing en zorgt voor voedsel, tijdelijk onderkomen, medische ondersteuning en advies.

De laatste vier jaar zou Saoedi-Arabië al 352.000 Ethiopiërs hebben teruggestuurd. Men vermoedt dat duizenden Ethiopiërs via mensensmokkelaars het Arabisch Schiereiland bereiken via Djibouti en Jemen, in de hoop om een goedbetaalde job te vinden, voornamelijk in Saoedi-Arabië. Ze gebruiken een gevaarlijke route langs de Rode Zee, waarop heel wat mensen sterven. Ook kunnen ze gevangen en vermoord worden in het door oorlog geteisterde Jemen. De overheid van Ethiopië zegt nu aan een nieuw beleid te werken waarbij de Ethiopische burger centraal staat en zou deze willen terughalen naar eigen land. Daarbij viseert het netwerken van mensensokkelaars en werkt het aan economische kansen in Ethiopië voor inwoners met een lager inkomen.

De aanpak van Saoedi-Arabië staat in contrast met het beleid van België. Hier zouden er tot 200.000 illegalen aanwezig zijn. Ze hebben vaak een bevel om het grondgebied te verlaten, maar houden zich daar niet aan. Er wordt amper gevolg aan gegeven. Slechts een fractie keert terug naar eigen land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Saoedi-Arabië wil binnen het jaar 100.000 illegalen het land uitzetten”

  1. Ginder kan men ze buitenkrijgen maar in dit belachelijke europa kunnen ze dat niet. Ah nee, mensenrechten hé, illegaal is illegaal en in overtreding met de wet. Dus, geen enkel recht op niks en onmiddellijk terugstampen zonder compassie, voilà, opgelost.

  2. Je kan de hele wereld niet opvangen in een landje van 11 miljoen inwoners. En dat is iets wat links wil. Wie voor die mensen stemt dat snap ik niet. Ook voor andere thema’s kan je je afvragen of links wel voldoende realiteitszin heeft. Ik raad de lezers van dit forum aan om een trouwe kijker te worden van Villa Politica op Canvas (daar krijg je de volledige uitzending te zien). Een degelijke journaliste die de geïnterviewde mensen laat uitspreken, een “uiteraard linkse” commentator en een treffend voorbeeld hoe iedereen met het handje open staat om steun te krijgen, zonder zich af te vragen vanwaar die steun dan vandaan moet komen. Villa Politica een Eyeopener. Maak reclame voor dit programma zodat iedereen kan zien hoe onze moralistische elite uw vertrouwen ge(mis)bruikt. Een korte handleiding. Wanneer 1 parlementariër een vraag heeft gesteld, kan je de rest gerust overslaan, ze herhalen allemaal hetzelfde. Dan beluister je de reactie van de minister in kwestie. Je vormt jouw oordeel (mening). Daarna is er soms een interessant debat, maar ook daar word je eigenlijk niet veel wijzer van. Uiteindelijk heb je het ongenoegen, over het antwoord van de minister in kwestie van de indieners van de parlementaire vraag, dat mag je ook gerust overslaan en overgaan naar het volgende punt van discussie.

  3. Als onze menslievende linkse wokers hier een beetje logisch zouden zijn, dan moeten ze tegen die Saoedi’s zeggen dat ze hun olie mogen houden en er frietvet van maken. Maar voor de smeer likt ook de linkse en de groene kat de kandeleer…

Plaats een reactie

Delen