Frank Vandenbroucke (Photonews)

Frank Vandenbroucke (Photonews)

Uncategorized

Socialisten verzetten zich tegen begrotingsdiscipline

Belga Press Agency

“Wanneer de relance echt ingezet is, zou teruggrijpen naar de normen van het stabiliteitspact uit de periode voor de crisis een zware misstap zijn”. Dat zegt een handvol socialistische ministers vrijdag in een opiniestuk in De Tijd, waarin ze ervoor pleiten niet terug te keren naar een strenge Europese begrotingsdiscipline.

Het opiniestuk is ondertekend door Vooruit-ministers Frank Vandenbroucke en Meryame Kitir en PS-collega’s Pierre-Yves Dermagne, Thomas Dermine, Christie Morreale, Frédéric Daerden en Nawal Ben Hamou. 

De Europese Unie versoepelde tijdelijk de strenge begrotingsregels naar aanleiding van de coronapandemie. Nu het ergste daarvan stilaan achter de rug lijkt, pleiten de socialisten ervoor niet terug te keren naar de strikte regels van weleer. “Dertig jaar na het Verdrag van Maastricht moeten we de Europese economische governance herdenken vanuit een meer autonoom, sociaal en ecologisch Europa. Dat is de enige manier om onze welvaart en sociale cohesie op de lange termijn te garanderen”, kllinkt het. 

De socialistische ministers ijveren voor een “reële begrotingscapaciteit op Europees niveau” waarmee de EU kan “reageren op crisissen maar ook kan investeren in Europese gemeenschappelijke voorzieningen gelinkt aan de uitdagingen op sociaal vlak, rond de klimaat- en digitale transitie, en wat betreft strategische autonomie”.

Daarnaast pleiten Vooruit en PS voor een “permanent Europees herverzekeringsmechanisme voor werkloosheid dat in geval van crisis de werkloosheidsverzekeringsstelstels van de lidstaten ondersteunt”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

9 gedachten over “Socialisten verzetten zich tegen begrotingsdiscipline”

  1. Deze partijen geven dan ook graag het geld van anderen uit, met op kop trotskist frank. Begin de jaren tachtig ruilt Vandenbroucke de universiteit, waar hij na de uren militant was bij de trotskistische Revolutionaire Arbeidersliga (RAL), voor de studiedienst van de SP. Het einddoel van een partij als de RAL was volgens Vandenbroucke “een zuivere vorm van communisme, waarin de productiemiddelen geen privébezit meer zouden zijn, er geen marktmechanismen meer zouden bestaan, en er alleen maar dingen zouden worden geproduceerd en verdeeld volgens behoefte.” Het lidmaatschap van Vandenbroucke van extreem-linkse groepen was geen bevlieging, maar goed doordacht. Hij is ook langer lid geweest dan velen kunnen vermoeden. De studentenprotesten van de jaren zestig gaven aanleiding tot het ontstaan van die (RAL) en de maoïstische Alle Macht aan de Arbeiders (Amada). Die partijen vormden zich later om tot SAP en PVDA.

  2. Daar zijn ze weer de socialisten: Geld uitgeven dat er niet is en maar putten maken.
    Wallonie staat op de rand van het falliet en dat moet nu even doorgedreven worden voor ons hele landje.

  3. Logische reactie van de “big spenders” – preciers hoofdzakelijk franstaligen – die weigeren er zelfs maar over te denken om hun eigen dikke pré en andere tegemoetkomingen een beetje aan banden te leggen…

  4. Ik ben 73,men zegt al 40 jaar dat wij onze schulden gaan moeten terugbetalen,alle landen zitten in dezelfde situatie,aan wie moeten we deze schulden terugbetalen? W Imbrechts Middelkerke.

Plaats een reactie

Delen