Spanje geeft toe aan illegale indringers in Melilla "om druk te verlichten"

Marokkaanse migranten proberen de grens over te steken nabij Ceuta. Shutterstock

Uncategorized

Spanje geeft toe aan illegale indringers in Melilla “om druk te verlichten”

Carl Deconinck

De Europese grenzen met Afrika staan steeds meer onder druk. Twee weken geleden was er een grote toestroom van illegale migranten in Melilla, een Spaanse enclave. De linkse regering in Madrid kiest er nu voor om Afrikanen die erin slagen om de grens over te steken aan hun asielprocedure te laten beginnen, “om de druk te verlichten”.

De afgelopen dagen werden al meer dan 800 asielaanvragen verwerkt. De Spaanse overheid wil de vreemdelingen niet meer terugsturen. Dat zorgt voor een aanzuigeffect van mensen uit Burkina Faso, Tsjaad, Ivoorkust, Kameroen en Libië. De helft van alle illegale migranten in Europa zou nu via Spanje komen, zo beweert de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR).

In Melilla is er een centrum voor tijdelijk verblijf van immigranten, maar de hoge druk zorgt ervoor dat de capaciteit niet meer volstaat. In plaats van de vreemdelingen terug te sturen, wil Spanje de mensen nu binnenlaten. Zo beloont het ook de groep die recent een aanval uitvoerde aan de grens met stenen, stokken en haken. Daarbij raakten 50 leden van de Guardia Civil en 3 politiemannen gewond.

Volgens Rubén Pulido, Spaans migratie-expert bij Vox, moeten de asielzoekers niet in quarantaine. Hij hekelt het beleid van de linkse overheid in Spanje. Volgens Pudilo creëert de overheid een aanzuigeffect en geeft ze de maffia en mensensmokkelaars vrij spel. De Partido Popular en Vox, twee rechtse partijen in Spanje, eisen maatregelen om de grens te beschermen. De regering beloofde te werken aan een slimme grens, maar dat kan nog maanden duren.

https://redactie.palnws.be/2022/03/honderden-migranten-dringen-europa-binnen-langs-spaanse-grens/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Spanje geeft toe aan illegale indringers in Melilla “om druk te verlichten””

  1. Om economische redenen zijn bepaalde gebieden van de EU ‘niet behorend tot de EU’.
    Maak naar analogie hiermee een wet waarmee deze enclaves en enkele Italiaanse en Griekse eilanden voor migratie niet tot de EU horen.

Plaats een reactie

Delen