Taliban trekken belofte in: middelbare scholen blijven dicht voor meisjes

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Taliban trekken belofte in: middelbare scholen blijven dicht voor meisjes

Carl Deconinck

Na de machtsovername in augustus beloofden de taliban om vrouwvriendelijker te zijn dan in het verleden. Woordvoerder Zabihullah Mujahid beloofde dat vrouwen meer vrijheid zouden krijgen, zolang ze maar een hoofddoek dragen. De taliban probeerden een heus charmeoffensief op te zetten. Nu lijken ze op die beloftes terug te komen.

De beloofde heropening van de scholen in Afghanistan gaat niet door voor meisjes. Nochtans had het ministerie van Onderwijs vorige week aangekondigd dat alle leerlingen, ook meisjes, opnieuw naar school zouden kunnen. Dat gaat nu niet door. “We informeren alle middelbare scholen voor meisjes en scholen die meisjes hebben voorbij het zesde leerjaar, dat dit niet doorgaat tot de volgende beslising.”

De scholen zouden later opnieuw opengaan, nadat een beslissing genomen is over het uniform dat meisjes moeten dragen. Dat uniform moet volgens de regering in overeenstemming met de sharia en de Afghaanse traditie zijn. Veel meisjes zouden ontstemd reageren op de beslissing. Dat bericht de BBC. Toen de taliban in 1996 de macht overnamen, mochten meisjes niet meer naar school en was enkel het lager onderwijs toegankelijk voor hen. Voor jongens gingen alle scholen opnieuw open. Dat de huidige beslissing zo laat genomen werd, zou kunnen wijzen op een interne twist bij de taliban rond het thema.

Als ze de beslissing aanhouden, zal Afghanistan internationaal opnieuw meer geïsoleerd komen te staan. Het land is nochtans afhankelijk van internationale hulp. VN-gezant Deborah Lyons noemt de huidige evolutie “verontrustend”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Taliban trekken belofte in: middelbare scholen blijven dicht voor meisjes”

Plaats een reactie

Delen