‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Uncategorized

Thierry Baudet krijgt mogelijk berisping in Nederlandse Tweede Kamer

Carl Deconinck

De leider van het Nederlandse Forum voor Democratie (FvD), Thierry Baudet, kreeg een aanbeveling tegen zich van het College van onderzoek integriteit in de Tweede Kamer, nadat er een klacht tegen hem was ingediend. Baudet zou volgens het College gedragsregel 3 van de Gedragscode hebben overtreden.

Thierry Baudet weigerde tot nu toe om zijn neveninkomsten aan te geven bij de Tweede Kamer. Volgens het College moet hij die wel opgeven. In een brief vraagt de voorzitter de leden om een berisping uit te spreken. Baudet zou vorig jaar ongeveer 85.000 euro hebben verdiend als directeur van zijn eigen uitgeverij en met de verkoop van zijn boeken. Ook is hij bestuurslid van Forum voor Democratie bv, een vennootschap die zich bezighoudt met commerciële activiteiten. Er was hierover een klacht ingediend die werd onderzocht door het College.

Sinds april vorig jaar geldt er in Nederland een gedragscode betreffende de integriteit van parlementairen. Die werd vastgelegd op aangeven van de Raad van Europa. De Raad vond dat er meer regels moesten komen rond de integriteit van parlementairen. Een van die regels is dat Kamerleden moeten voldoen aan registratieverplichtingen opgelegd door het ambt.

“Niets met parlementair werk te maken”

Iets wat Baudet pertinent weigert. Hij wil de bovenvermelde inkomsten niet vastleggen in het register dat de Tweede Kamer heeft voor neveninkomsten, giften en geschenken. Dat register dient om belangenvermenging en de schijn daarvan te voorkomen. Maar volgens de voorman van FvD hebben de neveninkomsten niets met zijn parlementair werk te maken. Hij werkte daarom niet mee aan het onderzoek.

Het College van onderzoek integriteit gaat daar niet mee akkoord. Volgens hen overtreedt Baudet de gedragscode. In zijn weigering om mee te werken zien ze een verzwarende omstandigheid. Daarom bevelen ze de Tweede Kamer aan om Baudet te berispen. Het Nederlandse parlement moet daar wel nog over stemmen. Indien hij dan nog blijft weigeren, kunnen ze Baudet een maand schorsen. Dan zou hij niet meer mogen deelnemen aan vergaderingen of debatten. Wel zou hij nog mogen stemmen.

Bij FvD vinden ze dat de kiezer hierover moet beslissen. “Baudet geeft zijn neveninkomsten niet op, net als zijn reizen en geschenken. Die hebben niets met zijn werk als Kamerlid te maken. Als mensen hem niet vertrouwen of geloven dat zijn ideeën te koop zijn, zegt hij, dan moeten zij vooral niet op hem stemmen. Uiteraard houdt Baudet zich aan de wet, en betaalt hij over zijn inkomsten net als iedereen keurig belasting.”

Dissident

Sinds het conflict in Oekraïne ligt Baudet zwaar onder vuur. Zijn uitspraken en standpunten worden door velen als pro-Russisch gezien. Linkse politici riepen al op om Forum voor Democratie weg te houden bij overleg met gevoelige informatie. Ook over de coronamaatregelen was Baudet bijzonder kritisch, tot ergernis van het politiek establishment.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Thierry Baudet krijgt mogelijk berisping in Nederlandse Tweede Kamer”

Plaats een reactie

Delen