Thierry Baudet, partijleider van het Forum voor Democratie. Foto: Shutterstock

Thierry Baudet, partijleider van het Forum voor Democratie. Foto: Shutterstock

Uncategorized

Thierry Baudet monddood gemaakt tijdens Oekraïnedebat in Tweede Kamer

Ward Van Meensel

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is maandag het zwijgen opgelegd tijdens het indienen van een motie in de Nederlandse Tweede Kamer. De motie ging over het associatieverdrag met Oekraïne. Eerder beschuldigde Jesse Klaver (GroenLinks) de PVV en FvD van Russische inmenging.

Thierry Baudet probeerde maandag namens Forum voor Democratie (FvD) een motie in te dienen, maar die werd prompt weggeveegd door de voorzitster van de Tweede Kamer. In de motie stond te lezen dat Nederland geen belangen heeft in het Oekraïens-Russisch conflict. Baudet noemde de oorlog een “ongelooflijk complexe situatie”.

Baudet verklaarde tijdens zijn toespraak dat hij de Russische acties niet goedpraat, maar dat de realiteit niet zwart-wit is. “Of het zijn ‘good guys’, of het zijn ‘bad guys’. Als je het niet veroordeelt dan moet je het wel goedpraten. Dat is het issue helemaal niet. Het is een heel complexe situatie en ik denk dat Nederland daar weg moet blijven. Wij moeten neutraal blijven en wij moeten proberen op vrede aan te sturen”, aldus Baudet.

Baudet werd door de Kamervoorzitster het zwijgen opgelegd na het indienen van zijn motie. Hij noemde de beslissing om het debat stil te leggen “waanzin”. Hij deelde zijn frustraties in een video op Twitter.

Associatieverdrag

Met de symbolische motie wilde Baudet de Nederlanders die in 2016 tegen het EU-associatieverdrag stemden gelijk geven. Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne betekende een eerste stap richting de officiële toetreding van Oekraïne tot de EU.

Nederland was in 2016 het enige land dat een referendum hield over het associatieverdrag. 62 procent van de Nederlanders stemde tegen. Hierdoor kwam het proces rond het associatieverdrag een tijdje tot stilstand. Het verdrag is officieel doorgevoerd op 1 september 2017.

Jesse Klaver

Eerder die dag beschuldigde GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zowel FvD als de PVV van Geert Wilders ervan Russische pionnen te zijn. Hij pleitte ervoor om een grootschalig onderzoek te starten naar de banden tussen Rusland en de twee Nederlandse partijen.

Ook pleitte hij voor het uitsluiten van FvD en de PVV tijdens vertrouwelijke briefings, uit angst voor een lek naar de Russische veiligheidsdiensten. “We moeten ons niet alleen beschermen tegen Rusland, maar ook tegen inmenging hier in Nederland”, aldus Klaver.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Thierry Baudet monddood gemaakt tijdens Oekraïnedebat in Tweede Kamer”

  1. 1) heb al vele debatten gevolgd, en de kamervoorzitster is de functie onwaardig.
    2) de tussenkomsten van FvD zijn telkens goed onderbouwd,. Spijtig genoeg kan VB hier nog wat van leren.

  2. Wederom, als je een ‘afwijkende’ mening hebt ben je staatsgevaarlijk en zou men deze het liefst in isolatiekampen steken, waar is het verschil met rusland dan… .

  3. Thierry Baudet moet begrijpen dat in een oorlogssituatie het zwart-wit denken de bovenhand heeft en nuancering dan niet aan de orde is.
    Anderzijds stopt Jesse Klaver zijn fanatiek groen gedachtengoed in een eerste communiepakje. Zijn beschuldigingen zijn de top van hypocrisie. Vraag hem eens of hij de neutraliteit van Nederland in W.O. I ook verwerpt wegens heulen met de Duitsers. De eis een onderzoek te starten naar de banden tussen Rusland en FdV en PVV baseert hij niet op een vermoeden, maar Jesse ‘Zoetekoeke’ Klaver uit meteen al een beschuldiging.
    Ik zou ook zo ‘n glazen bol willen.

Plaats een reactie

Delen