Good Move, belastingen en veiligheid doen ondernemers overwegen om uit Brussel te verhuizen

Brusselse ondernemers overwegen een verhuis. Shutterstock

Uncategorized

Topman Franse geheime diensten stapt op wegens verkeerde inschatting Russische intenties

Carl Deconinck

Generaal Eric Vidaud, het hoofd van de Franse geheime diensten, stapt per direct op. Hij neemt daarmee zijn verantwoordelijkheid voor de compleet foute voorspellingen die zijn diensten maakten rond Rusland en Oekraïne.

Hoewel Vidaud pas afgelopen zomer aantrad als hoofd van het Direction du Renseignement militaire (DRM), betaalt hij nu de prijs voor de gefaalde militaire analyses die de Franse inlichtingendiensten maakten over de toestand in en rond Oekraïne. Er zou een “gebrek aan beheersing over de onderwerpen” zijn geweest in verband met de dreiging van een conflict in Oekraïne, evenals “onvoldoende briefings”. Zijn benoeming zou al van in het begin gecontesteerd zijn geweest. Militaire bronnen spraken van een stoelendans.

Dinsdag zou de stafchef van het Franse leger, Thierry Burkhard, laten weten hebben aan Vidaud dat hij komende zomer zou moeten vertrekken. Vidaud hield de eer aan zichzelf en stapte per direct op. Het leger had al openlijk toegegeven dat de inlichtingendiensten een slechte analyse hadden gemaakt van de Russische dreiging in Oekraïne. Frankrijk had gedacht dat het nooit tot een open oorlog zou komen. Dat terwijl Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten hun huiswerk wél goed gemaakt hebben.

Meer aan de hand

Andere bronnen vertellen echter dat de DRM niet zo zwaar de mist inging. Hun opdracht was vooral om informatie te verzamelen, niet om intenties te projecteren. De dienst zou wel degelijk aangegeven hebben dat Rusland de capaciteiten bezat om Oekraïne aan te vallen. Frankrijk concludeerde echter dat de Russen de kost te hoog zouden inschatten en ze andere opties zouden verkiezen.

De Franse defensiespecialist Alexandre Papaemmanuel vertelde aan AFP dat het goedkoop is om de schuld bij de DRM te leggen, terwijl de problemen veel breder zijn in Frankrijk. De inlichtingendiensten zouden al langer problemen kennen. Zo zagen ze ook het Aukus-pact, waarbij Australië de samenwerking met Frankrijk verbrak en Amerikaanse duikboten in de plaats kocht, helemaal niet aankomen.

Wat de zaak gênanter maakt voor Frankrijk is dat president Macron in de periode voor de invasie op regelmatige basis sprak met Poetin en zelfs een top wilde opzetten, waarop de Russische president zijn Amerikaanse ambtgenoot zou ontmoeten. Macron zit momenteel ook in een verkiezingscampagne en probeert zichzelf vooral te verkopen als een staatsman.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Topman Franse geheime diensten stapt op wegens verkeerde inschatting Russische intenties”

  1. Ach, niemand zal hem missen, een bureau generaal, papierschuiver. Ik ben lang genoeg bij de Britse Royal Marines geweest (2 jaar bij de mariniers, en 10 jaar bij hun S.O.F.) om te weten dat het Westen exact weet wat er gebeurd, en ook de Russen vice versa.

Plaats een reactie

Delen