Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Turkije speelt dubbel spel: doet niet mee aan sancties tegen Rusland en wordt vrijhaven voor Russische oligarchen

Carl Deconinck

Turkije speelt al een tijdje een opvallende rol in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het wil zich opwerpen als bemiddelaar tussen beide landen. Turkije is lid van de NAVO, heeft contacten met Oekraïne, Rusland, maar ook met Amerika en staat daarbovenop dicht bij heel wat Europese landen. Het zorgt echter ook voor heel wat ergernis.

Het Russische persagentschap Tass meldt vandaag dat Turks president Erdogan na de NAVO-top expliciet heeft gezegd de sancties tegen Rusland niet te zullen steunen. “We kunnen onze burgers toch niet laten bevriezen zonder Russisch gas“, zei de Turkse president tegen de pers. Hij zei de sancties te bekijken in het licht van bepaalde VN-richtlijnen, maar gaf ook aan de relaties met Rusland niet zomaar te kunnen opzijschuiven. Erdogan wees er op dat de helft van het gas in Turkije uit Rusland komt. Ook werkt Turkije samen met Rusland aan een nieuwe kerncentrale. Net als Israël deelt het ook een grens met Syrië, waar Rusland zeer actief is.

Frans president Emmanuel Macron zou Erdogan naar eigen zeggen daarin gelijk gegeven hebben. Erdogan benadrukte dat hij zijn volk niet in de kou kon laten zitten in de winter, maar ook dat hij zijn economie niet zomaar kan heroriënteren. “We moeten onze burgers beschermen. We hebben een land met 85 miljoen mensen. We hebben allerlei verplichtingen. Daarnaast, we hebben 56 vrachtwagens met hulpgoederen naar Oekraïne gezonden. We steunen hen met voedsel, kleren, medicijnen. De leveringen zullen toenemen.” Turkije steunde momenteel nog geen enkele sanctie tegen Rusland.

Russisch geld

Turkije is zo het enige NATO land dat het eigen luchtruim niet sloot voor Russische vliegtuigen. Veel Russen zijn zo naar Turkije gegaan om er bankrekeningen te openen en hun geld er te deponeren. Erdogan stuurde ook al belangrijke figuren uit Turkije naar Moskou om er iedereen gerust te stellen. Het was zelfs meer dan dat. Ethem Sancak, een vooraanstaande partner en partijgenoot van Erdogan, schoof er de schuld van het conflict in de schoenen van de NAVO. Hij noemde de trans-Atlantische alliantie “een tumor” in de Turkse politiek. Sancak zei dat het lidmaatschap van Turkije in de NAVO een schande was uit het verleden en dat de NAVO betrokken was in de mislukte staatsgreep van 2016.

Qua luchtverkeer is Turkije nu de belangrijkste partner geworden voor Rusland en via Turkije kunnen Russen naar Europa en Amerika indien nodig. Vluchten uit Krasnodar en Rostov aan de Don werden geschrapt, maar vele andere lijnen blijven open. Daar nam het aantal vluchten naar Turkije sterk toe. Momenteel biedt overheidsbedrijf Turkish Airlines 5 vluchten per dag naar Moskou aan. Vier daarvan zijn met grote vliegtuigen zoals de Airbus A330 en de Boeiing 777.

Nu meren de uit Europa weggevluchte megajachten van de rijke Russische oligarchen aan in Turkije. Deze week vond een tweede luxejacht van Roman Abramovich een plekje aan een resort in de Turkse Riviera. De schatrijke miljardair zou met andere oligarchen die nauwe banden hebben met Poetin nu kijken waar hij kan investeren in Turkje. Het land was al langer een toeristische trekpleister voor Russische toeristen. Turkije kan elke vorm van inkomsten goed gebruiken, want de economie krijg zware klappen door het beleid van Erdogan.

Al Arabiya English op Twitter: “Turkish President Recep Tayyip Erdogan said that “nothing can be done” about placing #sanctions on #Russia due to #Turkey’s energy needs. “I can’t leave my people in the cold of the winter,” he has been quoted as saying. https://t.co/uCyyyFCoZ9″ / Twitter

De oligarchen hebben sowieso al een louche reputatie en in Turkije zouden die wel eens makkelijk zaakjes kunnen doen. Het land staat er om bekend voor een vrijhaven te zijn voor fraude en verdachte deals. De bancaire sector is onbetrouwbaar volgens internationale instellingen en handelaren in goud en edelstenen zouden terrorisme financieren. Vanuit een Turkse staatsbank werden de sancties met Iran omzeild. Transparancy International zag de globale corruptie toenemen en Turkije zakte naar de 96e positie wereldwijd op de corruptie-index. Het scoort 38/100 en doet slechter dan het wereldgemiddelde.

De regering van Joe Biden blijft echter positief communiceren over en met Turkije. Het wil Turkije op dit moment niet vervreemden van zich. Mogelijk brengt een sterk groeiende handel tussen Turkije en Rusland daar in de toekomst verandering in. Het gedrag van Turkije staat wel in contrast met Israël, dat land zit ook in een moeilijke diplomatische evenwichtsoefening, maar stelde wel uitdrukkelijk de sancties niet op een grote schaal te willen omzeilen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Turkije speelt dubbel spel: doet niet mee aan sancties tegen Rusland en wordt vrijhaven voor Russische oligarchen”

  1. Zoals reeds meermaals gebleken is, wil Turkije van twee walletjes eten, en probeer het zijn voordeel te halen uit deze crisis. Dringend Turkije voor de keuze plaatsen dat wanneer de neutraliteit beoogt, er geen plaats meer is voor Turkije in de NAVO, en het als dusdanig behandeld zal worden. Of de vriend van mijn vijand, is mijn vijand.

  2. Dat ze die europese kleuters van de navo eens een pak voor hun broek geven en laten stoppen met hun pesterijen en apenstreken. Het is enkel de gewone bevolking dat de dupe is van deze kleuters.

  3. de EU en de Navo hebben zich vergist in het opvrijen van stand up comedian zelensky,en wij moeten er de gevolgen van dragen,.China,India en het MO zullen er wel bij varen,de energie prijzen zullen niet meer dalen,het MO wint miljarden per dag en wij betalen, en wij zullen meer betalen voor import uit China en India.Dit hebben we allemaal te danken aan ursula ,kale michel en sleepy joe.Het is nog maar een begin,De wet is gestemd in Rusland om eigendomsrechten neutraliseren,maw,Mc Donalds kan morgen opnieuw open gaan en de rest ook.

  4. Turkije bewijst bij deze haar onafhankelijkheid en soevereiniteit. Schril contrast met de EU lidstaten die de belangen van de USA laten primeren op de belangen van hun onderdanen.

  5. Navo land Turkije is overigens zijn buurlanden (meervoud) recentelijk binnengetrokken om daar grensstreken te gaan bezetten. Niet zo heel erg verschillend dus van wat Rusland doet. Het enige verschil is de reactie van het hyperhypocriete Westen.

Plaats een reactie

Delen