(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Twee derde van aanvallen met ransomware komt uit Rusland

Belga Press Agency

Liefst 83 Belgische doelwitten kregen vorig jaar een aanval met ransomware te verduren. In de meeste gevallen zijn de daders Russische criminelen. Dat schrijft De Standaard maandag. De cijfers komen van het Centrum voor Cybersecurity (CCB).

Aanvallen met ransomware zijn een van de belangrijkste dreigingen omdat ze de volledige werking van het doelwit stil kunnen leggen. “Ongeveer twee derde van de ransomwaregevallen is vermoedelijk het werk van Russische groeperingen”, zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. “Door het conflict in Oekraïne volgt onze afdeling Cytris (Cyber Threat Research and Intelligence Sharing, red.) dat met extra aandacht op. De oorlog heeft geleid tot spanningen onder die hackergroepen op het darkweb. Een aantal, zoals Conti, schaart zich openlijk achter het Kremlin. Maar binnen die groepen is er ook verdeeldheid. Sommigen scheuren zich af en lekken de “toolbox” en andere interne informatie van hun compagnons.”

Doordat de dreiging toeneemt, breidt ook het CCB uit. De dienst, die onder de kanselarij van de eerste minister valt, telt nu ongeveer vijftig mensen en groeit alvast naar 85 personen. Het plan is om daarna tot 120 te gaan. Daarmee blijft het naar Europese normen een relatief kleine dienst. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

1 gedachte over “Twee derde van aanvallen met ransomware komt uit Rusland”

  1. Waar men in jaren niet in heeft geïnvesteerd kan men niet in één slag op scherp stellen. Het hacken is wel een beangstigend fenomeen, voor de particulier als voor de overheid. Welke antivirus- en antihacker-software is nog voldoende veilig en betrouwbaar?

Plaats een reactie

Delen