Tinne Van der Straeten. Foto Photonews.

Tinne Van der Straeten. Foto Photonews.

Uncategorized

Van der Straeten laat energieafhankelijkheid onderzoeken

Belga Press Agency

Minister van Energie Tinne Van der Straeten brengt de federale energieregulator CREG, netbeheerder Fluxys, petroleumagentschap Apetra en kernprovisievennootschap Synatom samen in een taskforce om de energieafhankelijkheid van ons land in kaart te brengen en oplossingen aan te reiken.

Op dit moment importeert ons land 100 procent van zijn uranium, gas en olie uit het buitenland. Voor olie is België voor ongeveer 30 procent afhankelijk van import uit Rusland, voor uranium is dat 20 procent en voor gas 4 à 6 procent, legt Van der Straeten uit. De Russische invasie in Oekraïne heeft een impact op de energieprijzen, die al op een hoog niveau zaten door de heropleving van de wereldeconomie na corona.

De geopolitieke situatie zet dus ook op dat vlak aan het denken. Al blijft het op dit moment wel beperkt tot een prijzencrisis voor burgers en bedrijven, benadrukt Van der Straeten. Op vlak van bevoorrading stelt zich op korte termijn geen probleem, ook niet als de Russische import volledig zou opdrogen. “Maar we bereiden ons voor op alle scenario’s”, zegt de minister.

De taskforce zal alle inzichten bundelen en een nota overmaken aan de regering over de geopolitieke impact op de korte, middellange en lange termijn voor de bevoorrading en de prijs van gas, uranium en olie. Daarin zullen ook mogelijkheden staan om de afhankelijkheid van Russische import en van fossiele brandstoffen tout court af te bouwen. Daar moeten nog dit jaar maatregelen voor worden getroffen ter voorbereiding van de winter van volgend jaar, zegt Van der Straeten.

De Groen-minister herhaalt intussen haar pleidooi aan de Europese Commissie om de aanpak van de energieprijzen te coördineren en de gasprijs Europees te bevriezen.

De oorlog in Oekraïne nestelt zich middenin het debat over de kernuitstap, dat de federale regering op 18 maart moet beslechten. Regeringspartijen Open Vld en CD&V riepen al op om de geopolitieke situatie in rekening te brengen. Voor Van der Straeten moeten naast prijs en bevoorradingszekerheid ook de energieafhankelijkheid worden bekeken, zei ze eerder al.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

10 gedachten over “Van der Straeten laat energieafhankelijkheid onderzoeken”

  1. Als je als minister van energie na twee jaar nog niet weet in welke mate ons land afhankelijk is van het buitenland, dan stel ik mij daar grote vragen bij! Een taskforce heb je daarvoor niet nodig. Stel de vraag aan Verhofstadt, die heeft ons destijds , samen met Groen trouwens, energieafhankelijk gemaakt.

  2. Welja, nog een paar miljoen extra voor ‘onderzoekers’ op voorwaarde dat die tot de juiste conclusie komen. Denk maar aan de CEO van Engie die na ontvangst van onderzoeksgeld verklaarde dat de kerncentrales niet meer open konden gehouden worden, wat prompt tegengesproken werd door de ingenieurs van , jawel, Engie.

  3. Energieafhankelijkheid in kaart brengen moest de taak geweest zijn bij het aantreden van deze regering. Nu is het weer eens uitstel om tot conclusies te moeten komen.

  4. Je zou toch denken dat een verstandig mens dat gaat doen VOOR hij of zij een beslissing neemt over het al dan niet sluiten van kerncentrales? Maar ja, vind dat maar eens in die Vivaldi-regering, een verstandig persoon….

  5. Tinne, je hebt weeral je blunder tentoongesteld. Dat hoort tot de square one van je beleid en nu hoop je daarmee je smoel te redden.
    Denk nu toch eens aan de portemonnee van de bevolkinghet best ware dat je opstapt, en neem maar al dat regeringsgroen met je mee; meneer De Sutter incluis

Plaats een reactie

Delen