Anuna De Wever haalt uit naar Gert Verhulst: "Oude witte hetero man die klimaatcrisis compleet minimaliseert"

Klimaatactiviste Anuna De Wever. Photo News

Uncategorized

Van Grieken: “Maak plaatsen vrij, niet bij, en schort niet-Oekraïense asielaanvragen op”

Ruben Notteboom

Vlaams Belang wil de asielaanvragen van niet-Oekraïense migranten en vluchtelingen tijdelijk opschorten om prioriteit te geven aan Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Voorzitter Tom Van Grieken wil “plaatsen vrijmaken, niet plaatsen bijmaken”. Vlaams Belang legt vijf mogelijke maatregelen op tafel om de nieuwe vluchtelingenstroom onder controle te houden.

Er zouden 200.000 Oekraïense vluchtelingen op weg zijn naar België. “Het gaat vooral om vrouwen en kinderen”, aldus Van Grieken. “Hun ambitie is ook niet om hier permanent te komen wonen, maar om een veilig onderdak te vinden, uit levensbehoud. We moeten hierin onze plicht doen.”

Maar volgens Van Grieken is ons opvangsysteem daar momenteel niet toe in staat. “Nu een oorlog uitbreekt op ons eigen continent, staan we met de broek op de enkels en zit ons asielapparaat overvol. Die situatie is onaanvaardbaar, er moet nu plaats gemaakt worden voor de tijdelijke opvang van echte vluchtelingen uit Oekraïne.”

Vijfpuntenplan

In De Ochtend op Radio 1 liet Van Grieken dinsdag zijn licht schijnen over de vluchtelingencrisis. “De regering heeft misschien goede intenties, maar we vrezen voor de haalbaarheid en de betaalbaarheid”, klonk het. “Daarom stellen we enkele zaken voor. Die nooddorpen, bijvoorbeeld, voelen al zeer permanent aan. Een financiële deal sluiten met landen zoals Hongarije en Polen om daar opvang te voorzien is efficiënter, er kunnen meer mensen zo geholpen worden, en de meeste Oekraïners willen zo dicht mogelijk bij huis blijven.”

Over een spreidingsplan heeft Van Grieken zo zijn twijfels. “Financiële hulp om die landen te ondersteunen is wel nodig. Andere partijen wilden die landen eerder nog sanctioneren, maar wij hebben ze altijd gesteund. Daarnaast wil Mahdi plekken bijmaken, maar wij willen plekken vrijmaken. Daarom moeten we overgaan tot een tijdelijke opschorting van niet-Oekraïense vluchtelingen. Politiek is keuzes maken, en wij zien een ernstige humanitaire crisis in Oekraïne waaraan voorrang gegeven moet worden. Een tijdelijke opschorting voor verblijfrecht van niet-Oekraïense migranten en vluchtelingen is daarom noodzakelijk. Dit is een uitzonderlijke situatie op het Europees grondgebied.”

“Mahdi moet smeken bij mensen om plekken vrij te maken bij gewone burgers omdat de opvangcentra volzet zijn door zogenaamde vluchtelingen”, besluit Van Grieken. “Uit cijfers weten we dat 60 procent van de aanvragen frauduleus zijn. Met wat zijn we dan bezig? Nood breekt wet. Eerst de Vlaming, dan de Europese broedervolkeren en dan de rest. Zeker in tijden van crisis. Je kan een euro maar één keer uitgeven en wanneer de prijzen aan de pomp onbetaalbaar zijn en daar amper iets aan gedaan kan worden, moeten we keuzes maken. We kunnen niet iedereen helpen. Alleen zesjarigen geloven dat.”

Vijfpuntenplan samengevat

Het Vlaams Belang pleit voor financiële steun aan EU-lidstaten die grenzen aan Oekraïne, naast een tijdelijke opschorting van de asielaanvragen van alle niet-Oekraïners. Concreet gaat het dan over Hongarije, Slowakije, Polen en Roemenië. Daarnaast wil Vlaams Belang scherpere controles om “nepvluchtelingen te identificeren”. “Zo bleek eerder uit Franse informatie dat 1 op de 3 vluchtelingen uit Oekraïne niet over de Oekraïense nationaliteit beschikt”, klinkt het.

De organisatie bij aankomst moet ook beter. De Oekraïense vluchtelingen hebben recht op een verblijf en een menswaardig bestaan, maar kunnen volgens Vlaams Belang niet onmiddellijk toegang krijgen tot de Belgische sociale zekerheid. “Dat is geen betaalbare optie”, oordeelt Van Grieken. Het vijfde en laatste punt is dat de reeds ingediende aanvragen sneller verwerkt moeten worden, zodat uitgeprocedeerde migranten onmiddellijk uitgezet kunnen worden.

Mahdi reageert scherp

“Het bevriezen van asielaanvragen van mensen uit bijvoorbeeld Syrië of Afghanistan is niet enkel juridisch onmogelijk, het getuigt van weinig respect voor mensen die vluchten voor geweld”, verklaarde bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) aan Belga. “Van een partij waarvan mijnheer Dewinter nog trots op de foto ging met Assad en waarvan Poetin tot voor kort op veel sympathie kon rekenen, had ik niets anders verwacht”, aldus nog de staatssecretaris.

“Vlaams Belang is geen voorstander van nooddorpen voor Oekraïne en vraagt om dat geld te gebruiken om opvang te regelen in landen als Polen, waar nu al meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen zitten”, besluit Mahdi. “Ik kan maar één ding hopen en dat is dat, mocht er ooit een reden zijn waarom wij uit België moeten vluchten, de leiders van andere Europese landen niet de gedachten van mijnheer Van Grieken delen. Anders is hij wellicht nergens welkom.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

12 gedachten over “Van Grieken: “Maak plaatsen vrij, niet bij, en schort niet-Oekraïense asielaanvragen op””

  1. Ach, wederom heeft Tom 100% gelijk maar, al is het maar om dwars te doen, de linkse pokko woke losers zullen hier niet in meegaan. Deze klote dictatoriale nepregering moet verdwijnen of er gaat hier juist niks veranderen. Zoals steeds meer normaaldenkenden ben ik stevig aan het overwegen om uit dit apenland te emigreren.

  2. Syriè en Afghanistan daar zit ook meer als de helft gelukszoekers tussen van andere continenten die juist zoals bij de Oekrainse vluchtelingen meekomen en van het leed profiteren .Mahdi moet niet de heilige paus willen spelen hij weet goed genoeg wat Tom Vangrieken bedoelt en waar hij trouwens gelijk in heeft .Hier is geen plaats meer voor gelukszoekers een ongelofelijke kost die het volk kan betalen Trouwens moesten wij hier ooit moeten vluchten kunnen we naar Polen Hongarije Oekraine . Naar Syriè Afghanistan Afrika Marokko en al die Arabische moslimlanden ben je niet welkom en dan zou hij zo durven praten hoe belachelijk kun je zijn

  3. Misschien kan de financiering voor de huidige vluchtelingencrisis ook gezocht worden bij westerse politici of lobbygroepen, die Oekraïners valse hoop hebben gegeven om toe te treden tot de NAVO/EU of die bijgedragen hebben tot de escalatie van dit conflict.

  4. De reactie van Mahdi is rancuneus. Het onophoudelijk hameren op vroegere sympathie van sommige VB’ers voor Poetin, goed wetend dat die er afstand hebben van genomen, tekent de Vivaldieker ten voeten uit. Zijn eigen gebrek aan doorzettingsvermogen tegenover illegalen poogt hij ermee onder de mat te vegen.
    A propos, had in België bij het uitbreken van W.O II iedere sympathisant van het NS daar afstand van genomen dan zouden er een pak minder collaborateurs zijn geweest.
    Wezenlijk komt het hier op neer: voor vivaldioten mogen rechtse partijen geen afstand nemen van Poetin, want de schutskring moet te allen tijde behouden blijven.

  5. Mahdi moet stoppen met het woord ‘respect’ te verkrachten.

    Daarnaast meldde dit heerschap zonder blozen dat ‘bed, bad en brood ‘ per individu EUR 1500 kost. DUIZEND VIJFHONDERD euro.
    Bij mijn weten kosten noch voeding, noch basishygiëne meer dan EUR 250.
    Daaruit volgt dat de definiëring van bed of huisvesting overduidelijk te hoge kwaliteitszetting nastreeft of dat hun boekhouder allocatie-sleutels manipuleert, al of niet in opdracht.

    Als die gastjes gratis een Ocmw-gebit krijgen, zal die hygiëne-factor uiteraard nooit volstaan.

Plaats een reactie

Delen