Vlaams Belang's Sam Van Rooy pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 10 November 2021. BELGA PHOTO HADRIEN DURE

Uncategorized

Vlaams Belang is tegen verplichte warmtepomp: “Onmogelijk terug te verdienen”

Wannes Neukermans

Vanaf 2023 wil de Vlaamse regering de installatie van een warmtepomp bij nieuwbouwwoningen verplichten. Gasaansluitingen zouden volledig verboden worden tegen 2026 voor nieuwe huizen. Een georganiseerde verarming, volgens Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). Het feit dat het stroomfactuur in ons land artificieel hoog is door allerlei taksen en heffingen maakt een warmtepomp onmogelijk terug te verdienen.

In de commissie Energie van het Vlaams Parlement behandelden de parlementsleden woensdag een decreet waarmee men op korte termijn een verbod voor gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen wil invoeren. Wie vanaf 1 januari 2023 begint aan de bouw van een woning zal al verplicht gebruik moeten maken
van een warmtepomp. Vanaf 1 januari 2026 zal er helemaal geen gasaansluiting meer aanwezig mogen zijn. Bovendien zullen gezinnen vanaf juni heel wat meer moeten betalen voor een nieuwe aansluiting op het gasnet. Tot op heden is die kost geplafonneerd op 250 euro. Dat plafond valt weg: de kost zal met zo’n duizend euro stijgen.

In principe efficiënt, maar niet in ons land

“Dit is een asociale maatregel die heel wat gezinnen en alleenstaanden aanzienlijk zal verarmen”, reageert Sam van Rooy. “De installatiekosten van een warmtepomp zijn niet alleen minstens dubbel zo hoog als die van een aardgasketel, ze vallen in dit land bovendien ook zo goed als niet terug te verdienen.” Dit komt omdat een warmtepomp elektriciteit gebruikt om op te warmen. In principe efficiënt, maar enkel met relatief goedkope elektriciteit. Dat is in België niet het geval.

“De Vlaamse en federale regering hebben ervoor gezorgd dat de elektriciteitsfactuur een verdoken belastingbrief is”, reageert van Rooy. Dat is volgens het parlementslid dan ook de reden waarom het verkoopscijfer in Nederland dubbel zo hoog ligt als in Vlaanderen. “Het is onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering gasaansluitingen wil verbieden en tegelijkertijd de Vlamingen verplicht om een veel duurder alternatief te gebruiken.”

Ten slotte wijst van Rooy nog op de hypocrisie van het verbod. “De paars-groene regering bouwt nieuwe gascentrales om elektriciteit op te wekken, wat de elektriciteit waarop een warmtepomp werkt vervuilender en duurder maakt. De Vlaming moet af van het gas, maar dat geldt blijkbaar niet voor de regering. Hypocriet, dwaas en onrechtvaardig”, eindigt de Vlaams Belanger zijn betoog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Vlaams Belang is tegen verplichte warmtepomp: “Onmogelijk terug te verdienen””

  1. Heel deze niet verkozen kloteregering is hypocriet, leugenachtig en dictatoriaal en moet dringend verdwijnen. Genoeg met al hun dwaze regeltjes en verplichtingen, weg ermee.

  2. Sam Van Rooy heeft volledig gelijk in deze. Een verwarmingsinstallatie met warmtepompen is peperduur. Al deze belachelijke groene maatregelen maken dat bouwen quasi onbetaalbaar is geworden. Hopelijk verdwijnen die groene idioten bij de volgende verkiezingen voorgoed onder de kiesdrempel.

  3. Van Rooy heeft de etterbuil van groen doorprikt. We moeten zo snel mogelijk af van dat kodtenverwekkend idioot groen en ons beginnen baseren op neutrale wetenschap. Kernenergie is momenteel de enige logische oplossing.
    Ondanks domme Tinne

  4. België is zowat het kleinste land van Europa en eveneens het duurste in zowat alles wat de burger moet betalen zoals gas, electriciteit, BTW , belastingen enz. Huishuur, aankoop van eigendom, jonge mensen of alleenstaanden zijn praktisch niet in de gelegenheid om alleen te gaan wonen of iets te kopen zonder hulp van de ouders en inplaats dat de regering maatregelen treft dit te verhelpen, leggen ze de burgers nog extra wetten en regels op, zodat we nog meer verarmen.🤬🤮🤮

  5. Ik heb een airco van Daikin met ingebouwde warmtepomp,woon in een penthouse aan zee en verwarm en verkoel alles(110m+) deze installatie koste 5600€,ik verbruik 25% minder electriciteit dan met accumulatie en heb geen onderhoud en uitstoot,W Imbrechts Middelkerke

Plaats een reactie

Delen