Wouter Vermeersch (Photonews)

Wouter Vermeersch (Photonews)

Uncategorized

Vlaams Belang wil accijnzen op brandstof fors verlagen

Pieter Van Berkel

Oppositiepartij Vlaams Belang wil de accijnzen op brandstof fors verlagen om de stijgende brandstofprijzen, die de pan uit swingen na de Russische inval van Oekraïne, te counteren. Kamerlid Wouter Vermeersch diende daartoe een wetsvoorstel in in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

De brandstofprijzen stegen de laatste maanden enorm als gevolg van de spanningen en de oorlog in Oost-Europa. De prijs van een liter benzine 98 steeg op een jaar tijd met 28,25 procent, van 1,511 euro naar 1,938 euro. De prijs van diesel steeg nog meer, van 1,491 euro naar 1,927 euro – een stijging van 29,24 procent.

De oppositiepartij wijst op het feit dat het mobiliteitsbudget zwaar doorweegt voor vele burgers en dat de overheid dankzij de prijsstijgingen heel wat extra inkomsten via de btw binnenkrijgt.

Vermeersch: “Betaalbare mobiliteit is een basisrecht”

Het Vlaams Belang dient een voorstel in waarbij, ongeacht de literprijs, de accijnzen op motorbrandstoffen kunnen worden verlaagd tot het minimumtarief dat door de Europese Unie wordt toegestaan. “Een verlaging van die accijns tot het Europees minimum betekent een verlaging van zowat 15 procent van de literprijs”, zegt Vermeersch.

“Het voorstel gaat dan ook verder dan de herinvoering van het omgekeerd cliquetsysteem zoals dat in de periode van juli 2005 tot december 2006 van toepassing was (volgens dat systeem werden de accijnzen verlaagd met hetzelfde bedrag als de toegenomen btw-ontvangsten red.)”, aldus Vermeersch.

Dat oude systeem zou slechts een prijsverlaging met ongeveer 4 procent betekenen. Toch is zijn eigen voorstel volgens Vermeersch budgettair haalbaar, aangezien de fiscale minderontvangsten tot 80 procent gecompenseerd worden door hogere btw-ontvangsten op motorbrandstoffen in vergelijking met vorig jaar. Als de basisprijzen nog verder stijgen loopt dat percentage nog verder op.

“Mobiliteit, en dus ook betaalbare mobiliteit is een basisrecht, en het is werkelijk ongehoord dat de overheid via accijnzen en btw extra zou profiteren van de veel te hoge brandstofprijzen”, klinkt het tot slot.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Vlaams Belang wil accijnzen op brandstof fors verlagen”

  1. In 2008 stond een vat Brent olie 140 dollar, dus veel hoger dan nu, terwijl we aan de pomp 50 cent minder betaalden. Dit betekent dat de accijnzen en taxen sedertdien sterk verhoogd zijn. Maar ja, al die klimaatwaanzin en coronaschulden moeten gefinancierd worden.

Plaats een reactie

Delen