Jan Jambon (N-VA). Photonews

Jan Jambon (N-VA). Photonews

Binnenland politiek

Vlaanderen geeft gemeenten 1.000 euro per opvangplaats Oekraïense vluchtelingen

Van de redactie

De Vlaamse regering geeft 1.000 euro aan steden en gemeenten per opvangplaats die ze organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. “Net zoals tijdens de coronacrisis zullen we beroep moeten doen op de slagkracht van de lokale besturen”, klonk het op een webinar voor de lokale besturen. Ondertussen wordt ook samen met Horeca Vlaanderen bekeken of hotels geen kamers kunnen vrijmaken.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zat vanmorgen in een online overleg samen met alle Vlaamse burgemeesters. Zij hadden veel vragen over de coördinatie van vluchtelingenstroom uit Oekraïne die er mogelijk zit aan te komen. Oekraïense vluchtelingen hoeven namelijk geen asielaanvraag in te dienen en komen dus niet terecht in federale asielcentra waardoor de Vlaamse regering wel moet rekenen op de lokale besturen. “We zullen de gemeenten vergoeden voor elke collectieve opvangplaats die ze creëren”, zegt Jambon na dat overleg. “Ze krijgen duizend euro per plaats die ze maken”.

Lege hotels of rusthuizen

“De burgemeesters zijn nu bezig met te bekijken waar er ruimte vrij is”, gaat Jambon verder. “Ik denk aan lege hotels, of lege rusthuizen, maar de burgemeesters kennen het lokale aanbod het best. Daarna kunnen wij inventariseren om te kijken welke plaatsen het snelst operationeel worden”, aldus Jambon. 

Minister van Binnenlands Bestuur Somers (Open VLD) geeft mee dat ook Horeca Vlaanderen een bevraging bij de hotel- en logiessector zal opstarten, om in kaart te brengen hoeveel kamers zij beschikbaar kunnen stellen. Ook de Vlaamse Confederatie Bouw en de eventsector brengen in kaart welke materialen zij kunnen aanleveren aan de lokale besturen om collectieve opvangplaatsen te voorzien.

“Vlaanderen heeft altijd klaar gestaan”

“Vlaanderen heeft altijd klaar gestaan, in elke crisis, en dat zullen we nu ook doen”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). “Zowel vanuit Wonen, als vanuit Begroting voorzien we Vlaamse ondersteuning. Concreet betekent dit dat we voor de lokale besturen 1.000 euro gaan voorzien, eenmalig en per beschikbare plaats. Met de onderliggende voorwaarde dat deze opvangplaats voor minimum 3 maanden wordt voorzien. Daarnaast zorgen we ervoor dat een bijwoonst van een vluchteling, geen impact zal hebben op de uitkering van de bewoners die de woonplaats aanbieden. En ten slotte gaan we ervoor zorgen dat we het verhuren van sociale woningen die leegstaan in afwachting van renovatie, maximaal zullen faciliteren voor deze doelgroep van vluchtelingen.”

De financiële steun is niet bedoeld voor mensen die vrijwillig Oekraïense vluchtelingen opvangen. De Vlaamse regering gaat ervan uit dat dat maar voor een korte tijd zal zijn en dat de betrokkenen snel zullen doorstromen naar een duurzamere opvangplek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




15 gedachten over “Vlaanderen geeft gemeenten 1.000 euro per opvangplaats Oekraïense vluchtelingen”

  1. al die anti-Poetin burgers zullen nu hun huizen open stellen voor Oekraïners en andere afrikanen.Er staan nog veel appartementen leeg aan de Vlaamse kust en vivaldi-burgemeesters kunnen ze allemaal een leefloon geven.Had met die stand-up comedian geen EU en Navo toegang beloofd waren we nu niet in deze situatie verzeild geraakt.De fout ligt bij een westerse visie om overal de woke politiek te willen installeren,racisme,mensenrechten en co,dit is het resultaat,maar de linkie-winkies beseffen dat nog niet.

  2. Onze politici smijten met geld en maken steeds diepere financiële putten ! Ondertussen melken ze de werkende klasse verder uit. Gas, elektriciteit, brandstoffen, grondstoffen, alles wordt onbetaalbaar. De fiscale administratie gaat achter elke euro die niet werd aangegeven. Personenbelasting, vennootschapsbelasting, roerende en onroerende voorheffing, gemeentebelasting, provinciebelasting, taks tweede verblijven, belasting op drijfkracht, enz. enz. en nog komt de overheid niet rond. Ondertussen smijten ze met geld in het buitenland voor allerlei dubieuze projecten. Onze politiekers zijn ziekelijke machtswellustelingen en zit vol met kleine Poetins en Zelenskis.

  3. Oekraïne had nochtans al geweldig veel schulden gemaakt, hopelijk kan ik op evenveel clementie rekenen als ik uit België vlucht. Blijkbaar geven die politiekers enkel bestaansrecht aan de rest van de wereld, en aan zichzelf natuurlijk.

Plaats een reactie

Delen