De haven van Antwerpen (Shutterstock)

De haven van Antwerpen (Shutterstock)

Uncategorized

Vlaanderen schorst voor 200 miljoen euro export naar Rusland

Belga Press Agency

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een stroom van economische strafmaatregelen ­tegen Rusland en Wit-Rusland. Dat maakt dat heel wat producten daar niet meer naar kunnen worden uitgevoerd. Een gevolg dat tot nu onder de radar bleef, is dat een reeks lopende vergunningen voor de uitvoer van “dual use”-goederen – met zowel militaire als burgerlijke toe­passingen – naar de twee landen bevroren werd, bericht De Tijd. Dat gebeurde eind februari al bij de eerste sancties.

De schorsing van de vergunningen gebeurde met onmiddellijke ingang. In Vlaanderen nam minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook Vlaams minister van Buitenlandse Zaken is, de beslissing. Voor Vlaanderen gaat het om 113 vergunningen voor Rusland met een totale waarde van 196 miljoen euro en twaalf licenties voor Wit-Rusland voor een verwaarloosbaar bedrag lager dan 10.000 euro.

Eline Franckaert, woordvoerster van het ­departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse ­overheid, merkt wel op dat het merendeel van de goederen waarschijnlijk al werd uitgevoerd voor de inval in Oekraïne. Vergunningen zijn namelijk drie jaar geldig. Het is niet meteen duidelijk welk soort goederen of welke bedrijven getroffen worden door de schorsing, die bovendien maar tijdelijk is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

9 gedachten over “Vlaanderen schorst voor 200 miljoen euro export naar Rusland”

  1. Gewoonweg belachelijk. Je treft er alleen maar de gewone man mee, niet de elite. Deze opgeklopte ‘oorlog’ waarvan je maar weer alleen de westerse propaganda in je strot krijgt geduwd is mijn gedacht met voorberade kennis in gang gebracht.

  2. What a joke ! Rusland kan betere kwaliteit aan lagere prijzen kopen in China. Wie gaat er voor dit grapje weeral betalen ? Onze Vlaamse bedrijven gaan bloeden. Onze tewerkstelling moet blijkbaar kapot. En waarom ? Om onze amerikaanse “vrienden” een plezier te gunnen ? Crazy !

Plaats een reactie

Delen