Verzegeling in het distributiecentrum van PostNL in Wommelgem (Belga)

Uncategorized

Wantoestanden bij PostNL: De Sutter wil via postwet problemen aanpakken

Wannes Neukermans

De voorbije dagen vonden er opnieuw invallen plaats bij koeriersbedrijven in ons land. Daarbij werden telkens nieuwe inbreuken vastgesteld: de CEO en zijn nummer twee zitten momenteel zelfs in de cel. De twee worden verdacht van mensenhandel en van het leidinggeven aan een criminele organisatie. Bevoegd minister Petra De Sutter (Groen) wil hier via een nieuwe postwet iets aan doen. N-VA-Kamerlid Michael Freilich noemt die plannen echter “geheel onrealistisch”.

Hoewel De Sutter zich over deze specifieke zaak niet wil uitspreken, beseft ze dat er werk is in de pakjessector. “Ik wil voorkomen dat we nog langer pakketjes uit handen kunnen krijgen van bezorgers die het risico lopen op uitbuiting”, verklaart ze. Door de grootste spelers uit de postsector te verplichten om pakjesbezorgers een vast contract te geven, wil ze de fenomenen van schijnzelfstandigheid en extreem slechte contracten tegengaan.

Einde maken aan cowboypraktijken

Hoewel de tekst nog moet besproken worden binnen de regering, vond De Sutter dat iedereen die toch al mocht lezen op de website van het BIPT. “Maar het staat alleszins vast dat de sector menselijker en beter moet worden om in te werken. Dit is een prioriteit voor mij. Ik wil dat we een einde kunnen maken aan cowboypraktijken in deze sector“, besluit De Sutter.

N-VA-Kamerlid Michael Freilich volgde de raad van De Sutter op en heeft haar ideeën bestudeerd. “Deze zijn geheel onrealistisch”, reageert hij. “Ze brengen het ondernemingsklimaat in het gedrang en vormen een directe inperking van de ondernemingsvrijheid. Dat zal Europa nooit tolereren.” Hij is er dan ook van overtuigd dat de problemen in de pakjessector op een andere manier aangepakt moeten worden.

Freilich pleit er samen met zijn collega, Björn Anseeuw, voor om bedrijven hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de arbeidsomstandigheden van onderaannemers. “Op dit moment beschikken deze postbedrijven niet over de juridische tools om de arbeidsomstandigheden van hun koeriers te kunnen controleren. Met dit systeem maken we dat mogelijk en stellen we hen eveneens verantwoordelijk voor wanpraktijken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Wantoestanden bij PostNL: De Sutter wil via postwet problemen aanpakken”

  1. Onze beleidsverantwoordelijken hebben natuurlijk zeer veel boter op het eigen hoofd, want wegens de massale toevloed van illegale profiteurs liggen de zwartwerkers natuurlijk op straat zo voor het oprapen, en een Hollands bedrijf zou geen Hollands bedrijf zijn als het geen manier had gevonden om goedkoper te kunnen.

  2. De controles zijn natuurlijk terecht , maar zeer eenzijdig . en hebben vooral tot doel een door de staat gecontroleerd overheidsbedrijf van lastige concurrentie te besparen , zodat die meer gesubsidieerde direteurs dan ostbodes kunnen betalen .

Plaats een reactie

Delen