Volodymyr Zelensky (Photonews)

Volodymyr Zelensky (Photonews)

Binnenland politiek

Zelensky: “Zijn de Russische diamanten en schepen in Antwerpen belangrijker dan onze strijd?”

Pieter Van Berkel

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak donderdagnamiddag de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers toe. Tijdens zijn toespraak hekelde hij het feit dat Russische diamanten nog altijd welkom zijn in Antwerpen. “We hebben het gevoel dat Russische diamanten in Antwerpen en Russische schepen in de haven veel belangrijker zijn dan de strijd die wij voeren”, zei Zelensky.

“Veel mensen hadden gedacht dat de Oekraïners het niet zo lang konden volhouden. We hebben toch stand kunnen houden, door onze vrijheid te verdedigen. Ik denk dat de moed van het Oekraïense volk veel mensen heeft verrast”, zei Zelensky donderdag.

De toespraak stond bol van de verwijzingen naar Marioepol, de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne die momenteel door de Russen belegerd wordt. “Het was een van de steden met de meeste beloftevolle economische vooruitzichten. 90 procent van de stad werd vernield. Duizenden inwoners zijn omgekomen. Er is niks meer, niks wat essentieel is om te overleven. Toch houdt Marioepol stand. Toch houden de verdedigers van de stad stand. Ze hadden zich kunnen overgeven maar dat hebben ze niet gedaan.”

“Marioepol is de hel op aarde”, zei de Oekraïense president. Hij vergeleek de strijd om Marioepol met de Slag bij Ieper uit de Eerste Wereldoorlog.

Diamanten

Er was de laatste weken heel wat te doen rond de Russische diamanten in Antwerpen. Deze bleven tot nader order buiten schot van de sancties tegen Rusland. Zoals te verwachten viel nam Zelensky dat hiaat in de sancties op de korrel. “We hebben het gevoel dat Russische diamanten in Antwerpen en Russische schepen in de haven veel belangrijker zijn dan de strijd die wij voeren”, aldus Zelensky.

Verder bedankte hij België voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de reeds geleverde steun, maar riep op tot meer “vliegtuigen, wapens en tanks”. Zelensky herhaalde zijn pleidooi voor een no fly-zone boven Oekraïne af te dwingen. “Als de verdedigers van Marioepol deze strijd verliezen zal er nooit een sterk Europa komen, omdat de tirannie tot bij jullie zal komen”, klonk het.

Geen no fly-zone

Premier Alexander De Croo (Open Vld) maakte meteen duidelijk dat er geen no fly-zone zou komen. “Dit zou tot een escalatie leiden met nog meer doden”, aldus De Croo. Hij ontkende bovendien dat de NAVO een partij zou zijn in dit conflict. Wel beloofde hij nieuwe wapenleveringen, steun voor de integratie van Oekraïne in de Europese Unie – een belangrijke smeekbede van Zelensky een Europees Marshallplan voor de wederopbouw van Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

23 gedachten over “Zelensky: “Zijn de Russische diamanten en schepen in Antwerpen belangrijker dan onze strijd?””

  1. Ja meneer Zelenski, onze economie is belangrijker dan jouw stand up comedian optredens. Eerst de Russen uitdagen en afzeiken en dan van schaamte wegkruipen onder Europa’s rokske. Shame on you lafaard.

  2. Uiteraard staat het arrogante Westen hier in zijn onderbroek. Wat is geen escalatie? Wat hebben we nog meer nodig? Ziekenhuizen en kinderscholen worden gebombardeerd en we staan erbij en kijken er naar. Onze leiders verklaren hun onnut. Ik heb de tweede wereldoorlog niet meegemaakt, mijn vader wel, die was van 1904. Mensen die geen enkel uitstaan hadden met Europa zijn ons komen bevrijden van de Mof. En nu dat het conflict zich uitgerekend op het Europees continent zich afspeelt, geeft onze elite niet thuis. Aan de schandpaal hiermee. Uiteraard zullen we de gevolgen voelen van een adequaat militair ingrijpen, zelfs nucleair. Maar een schurk als Putin kent maar 1 taal. Dat van de macht. Sta maar aan de zijlijn politici, zie maar hoe op uw continent de normen en waarden van een Westerse maatschappij worden verkracht. Kleedt U maar verder uit tot op het naakte vel en gooi nog wat meer drek over uzelf.

  3. Nog meer doden, premier? En wat met de moed van hen die hier niets te zoeken hadden tijdens de tweede wereldoorlog en ons toch kwamen bevrijden? Het Westen is één laffe bedoening.

  4. Een komiek die droomt van een derde wereldoorlog mag de parlementen in het
    westen toespreken. De toehoorders zijn wat blij dat ze mogen applaudisseren.
    We leven echt in een leuke wereld. De waanzin voorbij.

  5. waar blijft de UNO, Nato, EU, en alle democratische landen om een halt af t dwinen van putin en rusland. wachten tot oekraine uitgeroeid is ? nu moet putin gestopt worden, zoniet is het gevolg voor europa veel erger!

  6. De Croo trekt volop de kaart van de genereuze?In eigen land slaagt men er niet in om verzopen landgenoten deftig te helpen en hun woningen paddestoel- en schimmelvrij te maken!Over de slachtoffers van de twee terreuraanslagen en hun nabestaanden,waarvan sommigen al jaren aan het lijntje door overheid en verzekeringsmaatschappijen worden gehouden, zullen we maar zedig zwijgen!Dat er heel wat landgenoten,die reeds hun leven werken of gewerkt hebben en door de prijzen van gas,electriciteit en brandstof in het midden van de maand dagelijks noodgedwongen moeten overschakelen op confituur en choco zal deze fils a papa worst wezen!Binnenkort chartert minister Kitir een privé jet met in haar kielzog bevriende pers en kunnen de helikoptereuro’s in het rond worden gesmeten!Politieker zijn,een echte hondenstiel is het🐕

  7. Zelenskyy heeft nu zijn zegje mogen doen. Komt er nu ook een wederwoord ? Mogen we de twee kanten eens horen ? Of was dit een Amerikaanse marketingcampagne ?
    Wanneer komt Vladimir Putin aan het woord ?
    De Croo kiest met zijn uitspraak partij in het conflict tussen de USA/Ukraine/NAZI’s en Rusland/de Ukrainse bevolking.

  8. Uiteraard zijn commerciële belangen meer waard dan duizenden mensenlevens. We staan er bij en kijken er naar. Het Westen met de broek op de enkels. De Croo is een lakei en niets meer dan dat

  9. Beste Zelensky,
    Ja het hemd is nader dan de rok. Uiteraard zijn we niet bereid onze waarden en normen te verdedigen,als we onszelf pijn doen.
    We zijn nogal egoïstisch en egocentristisch, weet je.
    We laten je maar al te graag in de steek.
    In onze verontschuldigmaatschappij verontschuldigen we onszelf vooral over zaken in het verleden waar wij niets mee te maken hebben, maar als het er op aankomt om de misdaden van vandaag te veroordelen, dan heerst het mercantiele. Je hebt geen medestanders Zelensky. Je hebt ramptoeristen die jou zien lijden en die zeggen dat in Oekraïne mensenrechten niet waard zijn om te verdedigen omwille van het gas. Dat is het Westen beste Zelensky. In feite ben je beter af met Rusland, daar weet je waar aan toe bent. Met Europa heb je een onbetrouwbare partner. En de NAVO dat is al helemaal een echte ramp.

  10. Pas maar op voor die dolgedraaide Oekrainse president, die is, sneller nog dan Biden, in staat om WO 3 uit te lokken. Een schurk die vele malen miljardair is, dat zie ik Urbanus of Freek de Jonge nog niet bij elkaar sparen, de vrije media en pers in Oekraïne om zeep heeft geholpen… West-Europa met rijke Oekrainers heeft opgezadeld, uiteraard tijdelijk, die arriveren met luxe auto’s als Bentley bentayga, inclusief 19 poedels. Mensen die nooit meer terugkeren naar hun thuisland. En daarvoor staat het parlement in België en Nederland staand een ovatie te geven?!?? Thierry Baudet en zijn FvD nam, begrijpelijk, niet eens de moeite om op te dagen, PVV Geert Wilders was ziek, en in ieder geval twee PVV dames zaten op het Binnenhof toilet. En dat allemaal voor het meest corrupte land van Europa, waarvan de gisteren en vandaag juichende staatslieden, enkele weken geleden géén goed woord over hadden. Nu zit er wel enige logica achter, de EU-lidstaten willen de nu volledig mislukt gebleken (en bewezen) EU de wind uit de zeilen nemen, nu de waarheid meer en meer aan het licht komt – zie de sinds 2014 voortdurende strapatsen van Verhofstadt, Van Baalen (wijlen), Timmermans, en nu o a. Von Der Leyen en Michel.

  11. Gloria Oekraïne, zij die die gaan sterven groeten u. Daar hebben de miljoenen vluchtelingen een andere mening over. Hoeveel mensenlevens is de politieke carrière van CIA agent Zelensky waard? Beter een onderhandelend akkoord met Rusland dan een zinloze oorlog. Gedenk Vercingétorix die uit mededogen voor zijn volk de strijd staakte en zich over gaf aan Julius Caesar.

  12. die stand up comedian zaait een tweespalt en hij slaagt daar aardig in ook.Waarom moest de EU ende Navo dat manneken een lidmaatschap beloven,.Geld om de oekraïense corruptie nog meer te steunen,.Wie zal al die wapens betalen die we sturen,wie zal zijn volk onderhouden.Zelensky moet vertrekken en er moet een Poetin gezinde gouverneur-president aan zet komen,Oekraïene zal opnieuw welvarend worden met en door het westen

  13. Ik vindt dat we onruststoker VERHOFSTADT weining horen in dit debat.
    Hij lag mee aan de basis van deze oorlog wanner opruiende toespraken ging houden in Kiev.
    Wat de belgische politici betreft allemmal triestige figuren.

Plaats een reactie

Delen