Zwitserland breekt met neutrale rol en neemt EU-sancties tegen Rusland over

President Ignazio Cassis. Shutterstock

Uncategorized

Zwitserland breekt met neutrale rol en neemt EU-sancties tegen Rusland over

Carl Deconinck

De Russische inval van Oekraïne blijft zorgen voor historische beslissingen. Het traditioneel eeuwig neutrale Zwitserland stapt mee in de sancties tegen Rusland. Dat maakte de Zwitserse regering maandag bekend.

Zwitserland kan nu de tegoeden van Russische bedrijven en personen blokkeren. Zelfs Russisch president Vladimir Poetin mag hiervoor vrezen. De beslissing is zeer atypisch en werd niet licht genomen. President Ignazio Cassis noemde het een “unieke en moeilijke” stap waar zorgvuldig over moest worden nagedacht. Zwitserland is een van de belangrijkste financiële centra ter wereld en heel wat wereldvermaarde banken zijn er gevestigd.

Oorspronkelijk leek de regering van plan een eerder neutrale positie in te nemen, maar de druk van het volk werd te groot. Zaterdag vond er een grote betoging tegen de oorlog plaats. Maandag zei de Zwitserse president dat de Russische inval niet te tolereren was, noch op morele, noch op politieke gronden. Hij sprak van ernstige schendingen van het internationaal recht. Dat Zwitserland zich aansluit bij de rest van het Westen is belangrijk, want het land is een van de belangrijkste havens voor Russisch geld in Europa. Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten voerden de druk op Zwitserland op om die beslissing te nemen.

De regering in Bern heeft naast het invoeren van sancties ook opdracht gegeven om hulpgoederen te leveren aan Polen, waar veel inwoners van Oekraïne naartoe zijn gevlucht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen