Uncategorized

20 procent van de oorzaken brengt 80 procent van de gevolgen voort

Jurgen Ceder

Graaf Vilfredo Pareto, een Italiaanse econoom, berekende eind de 19e eeuw dat 80 procent van het land in handen was van 20 procent van de Italianen. Een andere wetenschapper, Joseph Jouran, ontdekte dertig jaar later dat deze 80/20-wanverhouding eigenlijk op heel wat terreinen toepasselijk is.

In 1992 berekende de VN dat 20 procent van de wereldbevolking 82 procent van het inkomen krijgt. In de bedrijfswereld is 80 procent van de winst afhankelijk van 20 procent van de producten of van 20 procent van de klanten. Microsoft stelde vast dat 80 procent van de computercrashes het gevolg zijn van 20 procent van de ‘bugs’. 20 procent van de fabrieken zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de luchtvervuiling. 20 procent van de sportactiviteiten veroorzaken 80 procent van de kwetsuren. We dragen 20 procent van onze garderobe 80 procent van de tijd.

Vereenvoudigd kader

Uiteraard biedt het beginsel van Pareto slechts een vereenvoudigd kader om ongelijke verdelingen te begrijpen. Er zijn geen fundamentele krachten aan het werk die alles in deze wereld in een 80/20-verhouding dwingen. Het beginsel van Pareto is wel nuttig om het onevenwicht te begrijpen tussen vitale oorzaken, personen en activiteiten, die het grootste deel van de gevolgen opwekken, en de minder belangrijke meerderheid. De verhouding kan trouwens evengoed 75/25, 85/15 of 90/10 zijn.

In de bedrijfswereld is een Pareto-analyse een nuttig instrument om te evalueren welke kleine groep van werknemers veruit het meeste resultaten voortbrengt of welke beperkte reeks activiteiten en producten verantwoordelijk is voor een disproportioneel deel van de winst. Mijn eigen ervaringen leren me dat ook politici en partijmilitanten het besef ter harte moeten nemen: er is veel bezigheidstherapie en vaak onvoldoende focus op die activiteiten die bovenmatig renderen.

Het beginsel van Pareto geldt, wat mij betreft, ook voor het nieuws. Ik haal zeker 80 procent van de waardevolle en betrouwbare informatie uit 20 procent van de nieuwsbronnen die ik doorneem. Ik hoop dat onze lezers ’t Pallieterke bij die 20 procent rekenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

Plaats een reactie

Delen