Vaste benoeming wordt veel moeilijker bij Vlaamse overheid

Vlaams minister Bart Somers. Photonews

Binnenland politiek

Abou Jahjah nuanceert uitspraken Conner Rousseau: “Beweren dat Arabisch dominant zou zijn, is onzin”

Anton Schelfaut

Opiniemaker Dyab Abou Jahjah heeft via Twitter gereageerd op het interview van Conner Rousseau met Humo. Daarin verklaarde de Vooruit-voorzitter onder meer dat hij zich “niet in België voelt” als hij door Molenbeek rijdt.

Abou Jahjah erkent dat er een probleem is “met de sociale mix in sommige Brusselse wijken”. “En het gevoel, soms, dat je in een derdewereldland bent, is ook voor mij herkenbaar”, schrijft hij. “Er moet dus wel iets veranderen.”

Maar dat geldt volgens Abou Jahjah enkel voor sommige buurten, niet voor een volledige gemeente of heel Brussel. “Ik woon in Molenbeek en waar ik woon is het sociaal divers, etnisch divers en heel aangenaam”, illustreert hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Dominant Frans

Rousseau beweerde in het interview dat “door het lerarentekort in Brussel mensen voor de klas staan die in het Arabisch lesgeven, omdat ze geen Frans kunnen”. Abou Jahjah noemt die bewering van de Vooruit-voorzitter “bizar”. “Mijn kinderen gaan naar Franstalig onderwijs op een ‘zwarte’ school in een arme buurt”, aldus de opiniemaker. “Veel van de kinderen daar zijn nieuwkomers. Ze spreken allemaal perfect Frans vanaf de tweede kleuterklas. Weinig of geen moeite met Frans op school.”

Abou Jahjah stelt dat taal slechts een klein deel van het probleem is. “Frans is dominant en de voertaal in Brussel”, legt hij uit. “Dat men dat als een probleem ervaart vanuit het perspectief van de positie van het Nederlands, tot daaraan toe. Maar beweren dat het Arabisch dominant zou zijn, en dan nog bij jongeren, is onzin.”

Verder wijst hij erop dat het Frans ook in het Nederlandstalig onderwijs dominant is. Ook noemt hij het niveau van het Nederlands “dramatisch”. “Er is daar een reëel probleem, maar dat komt niet door een dominant Arabisch, Turks of Lingala, maar door een dominant Frans”, nuanceert hij. “Les in het Arabisch? Niemand zou het begrijpen.”

Tot slot pleit Abou Jahjah voor een open en taboeloos debat. “Iedereen die de echte problemen wil aanpakken, zal mij aan hun kant vinden”, besluit hij. “Er zijn grote en gevaarlijke problemen. Natuurlijk moet ons gesprek gebaseerd blijven op feiten en cijfers, niet op anekdotes en geruchten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Abou Jahjah nuanceert uitspraken Conner Rousseau: “Beweren dat Arabisch dominant zou zijn, is onzin””

  1. Tja , als Mocro is het vast ‘aangenaam’ vertoeven in Melenbekistan.
    Het is een feit dat Moslims alleen stelen van niet-moslims en onze vrouwen als ‘hoeren’ aanzien.

  2. Abou Neeh Neeh,
    – in België aangeland als zogezegde vluchteling,
    – Dan een nephuwelijk om te mogen blijven,
    – Via het AbvVee aan werk geraakt,
    – Zet Antwerp in oproer via Sharia for Belgium
    – Botst met politiechef Luc Lamine
    – Overal poenscheppen en opscheppen, liegen en bedriegen…
    En die clojo komt ons de les spellen ????

  3. Aboe, het probleem is de islam die wil domineren en discrimineren. Ik baseer mij op feiten uit de koran. Koran 2/24 : Hoed u voor het vuur dat voor d eongelovigen is bestemd en als brandstof gebruiken we mensen en stenen, herdenk de 4000 doden in New York op 9/11. Barbaars slachten van schapen, het woord halal staat NIET in de koran. In 2/67 spreekt men wel van een koe te slachten maar NOOIT over een schaap. Het woord ramadan komt maar 1 keer voor. Dat vrouwen moten gesluierd zijn en dat je de vrouwen mag slaan welks in de koran staat, daar zwijgen jullie als vermoord over. Islam is barbaars en slecht en moet verboden worden.

  4. Met Abou Jahjah kan je nog constructief discussieren of debatteren. Met een aanzienlijk deel van de moralistische linkerzijde is dat totaal onmogelijk, want zij verwerpen de ander als ware het de duivel zelf.

  5. Ik had nochtans gehoopt dat Abu het licht had gezien en de realiteit onder ogen had. Hij kan gelijk hebben met de taal op school en in de straat. Maar zit hij mee aan tafel bij de 70% van de moslim gezinnen? Hij weet best welke taal er daar gesproken wordt.
    Abu, loop eens wat meer rond tussen het volk…

  6. Wie zich het Molenbeek van pakweg veertig-vijftig jaar geleden nog herinnert weet wel beter ! We hebben echt geen aangespoelde Libanees van doen om ons uit te leggen wat we moeten geloven en hoe we ons moeten gedragen.

Plaats een reactie

Delen