Activisten beschuldigen dj van 'blackface', tot hij echt zwart blijkt te zijn

Dj Kim Koko Hunter en enkele gasten. (Bron: Twitter)

Cultuuroorlog

Activisten beschuldigen dj van ‘blackface’, tot hij echt zwart blijkt te zijn

Redactie PAL

In Arizona zijn twee activisten, die naar eigen zeggen vechten voor diversiteit, gelijkheid en inclusie, in het oog van de storm terechtgekomen. Ze hadden een school ervan beschuldigd een dj in te huren die zichzelf zwart had geschilderd. Maar dj Kim Koko Hunter bleek echt zwart te zijn.

Stuart Rhoden and Jill Lassen zijn twee activisten die hun leven hebben gewijd aan de strijd voor een rechtvaardigere wereld. Dat was ongetwijfeld ook hun motief toen ze vorige week de school Hopi Elementary in Arizona beschuldigden van racisme. Volgens de activisten zou de school namelijk een blanke dj hebben uitgenodigd voor een schoolfeest, maar zou deze zijn gezicht zwart geschilderd hebben. Zo zou hij zich dus schuldig gemaakt hebben aan ‘blackface’. Dat is in de Verenigde Staten een bijzonder gevoelig onderwerp, omdat het gepercipieerd wordt als een manier om de spot te drijven met mensen van kleur.

“Absurd”

In een reactie is de school heel duidelijk over het zogenaamde racisme waaraan ze zich schuldig zou hebben gemaakt. “De dj die we ingehuurd hebben, was in feite een zwarte man”, klonk het. “Daarom is het beledigend om te zien dat onze school via sociale media beschuldigd wordt van racisme.

Daarop bood één van de activisten haar excuses aan. “Jullie hebben gelijk, we hadden dit beter moeten navragen voordat we zulke beschuldigingen uitten. Ik kan de pijn, de woede en de frustratie niet bevatten die jullie voelden nadat jullie ontelbare uren vrijwilligerswerk deden voor het evenement. Nogmaals mijn oprechte verontschuldigingen.”

De andere activist, Stuart Rhoden, was niet van plan om mea culpa te slaan. Hij bleef daarom volhouden dat de dj zich schuldig gemaakt had aan ‘blackface’. “Laat me duidelijk zijn, een zwarte man met blackface is iets helemaal anders dan een blanke persoon. Maar het lijkt erop dat hij zijn gezicht zwarter gemaakt had dan hij eigenlijk is.”

De dj zelf, Kim Koko Hunter, kan nog lachen met de situatie, al vindt hij het vooral heel absurd. Vooral de beschuldiging van Rhoden is volgens hem op niks gebaseerd. “Was ik niet zwart genoeg misschien?”, vraagt hij zich hardop af. “Hoe zwart moet je zijn voor mensen geloven dat ik echt zwart ben?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “Activisten beschuldigen dj van ‘blackface’, tot hij echt zwart blijkt te zijn”

  1. Zwart kent meerdere schakeringen met eigen benamingen in de vaktaal. Als wokelingen zich om de graad van zwartheid druk maken verdienen ze trappen onder hun kont tot die zwart ziet.

  2. Als je karikaturen zoals zwarte piet niet kan onderscheiden van échte negers, dan pas ben je een oen of een stoned wokemens. Eigenlijk vraag ik me af of er andere wokemensen bestaan.

  3. Leve “Zwarte Piet” want “roetveeg pieten” zijn nep want enkele hun gelaat vertoont “roetvegen” terwijl hun kostuum
    (“pak” = hollandisme) kraaknet blijft.

Plaats een reactie

Delen