Flemish Minister of Welfare Wouter Beke gestures during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 30 March 2022. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Uncategorized

Al bijna 14.000 Oekraïense minderjarigen in België: Beke zoekt pleeggezinnen

Belga Press Agency

België heeft al bijna 14.000 minderjarige Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. Velen onder hen zijn samen met hun ouders van de oorlog gevlucht, maar er is ook aan andere grote groep. Vooral 16-en 17-jarigen zouden door een pleeggezin opgevangen moeten worden.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en federaal staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (beiden CD&V) bezochten maandag een pleeggezin in de Oost-Vlaamse gemeente Vinderhoute. Daar verblijft momenteel een Oekraïens meisje. Vandaag zijn er al 106 kinderen en jongeren die zonder ouders of familie uit Oekraïne gevlucht zijn ondergebracht in een Vlaams pleeggezin. Dat is niet voldoende. Daarom is Pleegzorg Vlaanderen op zoek naar bijkomende pleeggezinnen voor jongeren op de vlucht.

“Het is geen sinecure om goede pleeggezinnen te vinden”, weet minister Beke. “Ik kan enkel een oproep doen aan gezinnen om dat te doen. Ze worden dan gescreend om te kijken: zal dit lukken? Want het is wel een sterk engagement dat van mensen gevraagd wordt.”

Versnelde screening

Sinds de crisis in Oekraïne is een versnelde screening van kracht en worden kandidaten intensief begeleid als een jonge vluchteling in hun gezin komt wonen. Als in Oekraïne een nieuwe vluchtelingengolf de opvangcapaciteit onder druk zet, is het belangrijk dat kandidaten die procedure al hebben doorlopen.

“Op dit ogenblik vangen we iets meer dan honderd kinderen op”, zegt Beke, “Maar we denken dat er misschien meer nodig zal zijn in de toekomst.” Vorige week landde een vlucht met 54 kinderen aan boord uit Boetsja, de voorstad van Kiev waar de oorlog een brutale tol heeft geëist. Het gaat om kinderen die zijn overgekomen omdat hun ouders getraumatiseerd zijn of omdat ze door het conflict in het thuisland moeten blijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Al bijna 14.000 Oekraïense minderjarigen in België: Beke zoekt pleeggezinnen”

Plaats een reactie

Delen