Ali Harbi Ali. Foto: Twitter

Uncategorized

Ali Harbi Ali schuldig bevonden aan moord op conservatieve Britse politicus

Carl Deconinck

Op 15 oktober vorig jaar werd Sir David Amess, een lid van het Britse Lagerhuis, doodgestoken in een kerk in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea. De dader werd vandaag schuldig bevonden aan moord.

De 26-jarige Ali Harbi Ali stak Amess dood na het bekijken van propaganda van Islamitische Staat. De openbaar aanklager omschreef hem als een extremistische islamist. Ali Harbi Ali zou Amess meer dan twintig keer hebben gestoken met een mes. Naar eigen zeggen deed hij dat omdat Amess er in het parlement voor had gestemd om Syrië te bombarderen en omdat hij “moslims wilde helpen”. Ook Amess’ lidmaatschap van ‘De Conservatieve Vrienden van Israël’ was voor Harbi Ali een probleem.

Ali Harbi Ali verklaarde zichzelf geen extremist te vinden. “Als ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan, dan zou ik het nooit gedaan hebben.” Door de aanval kon Amess “geen moslims meer kwetsen”. Hij vond ook niet dat hij een radicale moslim was en omschreef zichzelf als gematigd. Aan het hof vertelde hij dat hij verwachtte om te sterven als een martelaar, maar toen hij zag dat de politie geen wapens bij zich had, besloot hij om zijn mes te laten vallen. Zijn arrestatie werd helemaal gefilmd.

Deradicaliseringscursus

Ali Harbi Ali werd in 1996 geboren in Londen als kind van Somalische ouders. Zijn vader werkte in het verleden voor de eerste minister van Somalië. Hij haalde goede punten op school en was goed op weg om een medisch diploma te behalen. Maar in diezelfde periode radicaliseerde hij. Hij moest een deradicaliseringscursus volgen, maar daar vonden ze niet dat hij een gevaar was, waardoor hij mocht beschikken. Toch bleef hij naar islamistische propaganda – onder meer van de haatprediker Anjem Choudary – kijken, vertelt zijn familie. Na de aanslag vond de politie heel wat propagandamateriaal van Islamitische Staat op zijn telefoon. Hij had ook een koran bij zich.

Zijn vader is getraumatiseerd door de gebeurtenissen. Toen hij werkte voor de eerste minister van Somalië, was hij betrokken bij meerdere antiterreurcampagnes tegen de jihadistische al-Shabaab-beweging. Dat zijn zoon zelf een terrorist is geworden, is pijnlijk voor de man. Nochtans had hij een goede opvoeding gekregen en kwam hij uit een gegoede buurt.

De jury had weinig tijd nodig om te discussiëren over de zaak. In minder dan twintig minuten hadden ze hun besluit klaar. Het verdikt was unaniem. Ze verklaarden hem schuldig aan moord, maar ook aan terrorisme. Komende woensdag kent hij zijn straf. Het is waarschijnlijk dat hij levenslang achter de tralies verdwijnt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Ali Harbi Ali schuldig bevonden aan moord op conservatieve Britse politicus”

  1. “Ali Harbi Ali verklaarde zichzelf geen extremist te vinden. “Als ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan, dan zou ik het nooit gedaan hebben.” Natuurlijk niet, staat toch gewoon in het ‘heilige’ boekje?

Plaats een reactie

Delen