OPINIE. Jurgen Ceder: "Rousseau heeft alles wat hem overkomt over zichzelf afgeroepen"

Conner Rousseau (Photo News)

Uncategorized

“Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me niet in België”: Conner Rousseau onder vuur na Humo-interview

Van de redactie

“Onaanvaardbaar, stigmatiserend en xenofoob”: Vooruit-voorzitter Conner Rousseau ligt onder vuur na uitspraken dat hij deed bij weekblad Humo. Daarin beweerde hij onder andere niet het gevoel te hebben in België te zijn wanneer hij door Molenbeek rijdt. Jef Van Damme, partijgenoot en tevens viceburgemeester van Molenbeek, noemde de opmerking misplaatst. “Hij kan volgende keer uitstappen als hij hier doorrijdt.”

‘Bij de Franse verkiezingen speelde migratie weer een belangrijke rol. Drie kwart van de Fransen zegt dat ze het gevoel willen hebben dat ze in hun eigen land wonen.’ Die vaststelling legde Humo voor aan Conner Rousseau en daarop volgde als antwoord: “Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België.” Later in datzelfde interview beweert hij ook te weten dat door het lerarentekort in Brussel mensen voor de klas in het Arabisch lesgeven. “Onaanvaardbaar”, aldus Rousseau.

Kritiek vanuit Brussel

Die uitspraken komen hem op kritiek te staan, zeker omdat ze uit de mond komen van de voorzitter van de Vlaamse socialistische partij Vooruit. Onder andere Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Cultuur en Jeugd, noemde de uitspraken van Rousseau op Twitter “beneden alle peil”. Daarnaast zouden ze ook “pertinent onjuist zijn”. “Taalcursussen en inburgering zijn gratis (!) in Brussel. En dat lesgeven in het Arabisch? Naar die school van de Vlaamse gemeenschap mag hij me alvast eens meenemen.”

Brusselaar en Vlaams Parlementslid Stijn Bex (Groen) schrijft “De eerste keer dat Conner Rousseau over Brussel praat, volgt hij Jambon en Trump. Molenbeek als hellhole voorstellen zonder er zelf ooit geweest te zijn. Kwalijk om op kap van Brussel terecht punt over kansen voor jongeren te maken.”

Een andere prominente Brusselaar Sven Gatz (Open Vld), voormalig Vlaamse minister van Cultuur, spaart ook zijn kritiek niet.

Brussel bashen, meppen op Molenbeek: het is zo doorzichtig. En te gemakkelijk”, beweert hij op Twitter. De Open Vld’er kan het niet laten om bij het bericht een foto van de Vooruit-voorzitter in konijnpak toe te voegen.

Kamerlid Theo Francken (N-VA) reageert dan weer scherp. “De socialisten stemmen al jaren tegen strengere migratiewetgeving. De socialisten veroverden het liberale Brussel enkel dankzij de massamigratie waarvan ze zelf zo voorstander waren en zijn. De PS-familie Moureaux bestuurt al decennialang Molenbeek. Laat me niet lachen”, tweet hij.

Ook kritiek uit eigen partij

Kritiek komt er ook uit eigen kringen. Jef Van Damme, viceburgemeester en bevoegd voor onderwijs in Molenbeek noemt de opmerkingen van zijn voorzitter “zeer misplaatst”. “Molenbeek is evenzeer België als Sint-Niklaas. Hij kan volgende keer uitstappen als hij hier doorrijdt. Ik leid hem met plezier rond in het jaar 2022”, luidt het.

Ook Hilde Sabbe, die als onafhankelijke op de onebrussels.sp.a-lijst staat, schrijft fors op Twitter: “En zo eindigt mijn voornemen om nooit meer af te geven op Conner Rousseau. Niet en nooit mijn voorzitter, en zijn uitlatingen over Brussel en de rol van het Nederlands zijn beschamend en vooral pertinent onjuist.”

Bij zusterpartij PS vallen evenmin de opmerkingen van Rousseau in goede aarde. “De uitspraken zijn onaanvaardbaar, stigmatiserend en xenofoob”, zegt Kamerfractieleider en voorzitter van de Brusselse PS-federatie, Ahmed Laaouej. “Brussel is een kosmopolitische regio met wijken met een rijke diversiteit onder de bevolking. Die verdient beter dan misprijzen op het niveau van toogpraat. Betreurenswaardig en ondraaglijk.”

Rousseau in de verdediging

Rousseau verdedigde zijn uitspraken dinsdagochtend op Radio 1. “Ik heb het interview nagelezen en goedgekeurd”, klonk het. “Maar u weet ook hoe het werkt: over de titel heb je nooit inspraak.”

Het hele verhaal achter die uitspraak is volgens de Vooruit-voorzitter dat hij pleit voor ‘een goede sociale mix’. “Want als je in een regio zit waar je bijna alleen Arabisch praat, of niet voldoende de voertaal van de regio, dan stimuleer je kinderen ook niet om de voertaal te leren”, zegt Rousseau. En dat is volgens hem vooral problematisch voor de kinderen zelf. “Je kan niet super zijn op school of alle kansen opeisen op de arbeidsmarkt als je de taal niet spreekt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




23 gedachten over ““Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me niet in België”: Conner Rousseau onder vuur na Humo-interview”

  1. Islam is “onderwerping” zelfs als ze een minderheid zijn. Dit hebben we alleen te danken aan het lakse politiek beleid die de laatste 30-40 jaar gevoerd is. Zeker in Brussel, waar ik afgestudeerd ben. Ik kom er niet meer. Dit maken ze ook duidelijk in de Cairo verklaring van 1990 onderschreven door 45 moslimstaten. Overal waar ze neerstrijken zijn er problemen. Passen zich niet aan, aan de autochtone bevolking en proberen overal hun waarden op te dringen. Men oogst nu, wat men vroeger gezaaid heeft, dankzij ontkenning van politiekers.

  2. Rijke diversiteit ??? Mijnheer Ahmed Laaouej bedoelt zeker Rijke criminaliteit en dat is heel wat anders. Het is opmerkelijk dat Rousseau even het licht heeft gezien. Zou hij een paar uur zonder psychoactieve stoffen hebben gezeten zodat de werkelijkheid zoals ze zich aan ons voordoet nu ook even heeft mogen beleven ? Tegen de avond zal hij het zich allang niet meer herinneren want dan is hij terug voldaan van allerlei psychoactieve stoffen.

  3. Voor een keer dat een socialist de PURE WAARHEID spreekt, wordt hij verguisd als zijnde de verpersoonlijking van de duivel zelve. Arm België met z’n kortzichtige politici die hun allochtoon kiesvee toch oh zo omzichtig vertroetelen.

  4. Hij en zijn aanhangers hebben decennia lang de rode loper uitgerold voor de islam. Nu komen janken dat Molenbeek volledig is geïslamiseerd komt niet echt geloofwaardig over. Aanloop naar de verkiezingen??

  5. ik had vroeger klanten zoals beenhouwers en traiteurs op de Gentse Stw tot Anderlecht,Wayez-en Bergense stw.Dit dorp is verpest door al die moslims en ander bruin-zwart volk.Tussen 1990 en 2005 is het een hellwhole geworden,dat is de realiteit,halal,theehuizen en drugsholen,wie durft het tegendeel te beweren,dalle,gatz;sabbe,ga maar kijken,

  6. Rousseau heeft al getelefoneerd met de Waalse en Brusselse vrienden ( ? ) van PS. en hij zei: We mogen toch eens lachen hé,. Maar toch zal hij vergiffenis moeten vragen op zijn blote knieen bij ’s lands gezaghebbers ,Magnette en Brusselaar Laaouej want zij beslissen toch hoe dit kloteland bestuurd wordt.

  7. In de Raad van Beroerten Anno 2022 zetelen dus Jef Van Damme, Benjamin Dalle, Stijn Bex, Sven Gatz, Hilde Sabbe en Ahmed Laaouej. Rousseau kan best zo vlug mogelijk onderduiken.

  8. Rousseau weet nu meteen vanuit zijn eigen partij en vanuit de Brusselse C(?)D&V en O-V(?)LD dat hij geen discours van Vlaams-nationalistische partijen mag overnemen.
    Blijkbaar mag zijn partij zich op bepaalde punten niet vernieuwen. Om te onthouden!

  9. Aan de reacties van de weldenkenden te lezen heeft hij blijkbaar een politiek-correct taboe geraakt. Maar goed, misschien moet hij dan ook eens door bepaalde wijken van Gent, Beringen, Genk en Antwerpen rijden. Kan hij zien wat de opengrenzen politiek van o.a. zijn partij verwezenlijkt heeft.

  10. Wel grappig. Al degenen die zo’n forse kritiek hebben op de uitspraak van Conner zijn politiekers die in Brussel poen scheppen om die stad verder om zeep te helpen, met subsidies uit Vlaanderen, want als ze zelf hun wanbestuur moesten betalen was Brussel al lang een lege spookstad!

  11. Rij ter afwisseling eens door het Reservaat B., deel van Antwerpen. Ik kom er niet meer omdat ik in mijn hoedanigheid van dik geworden 70+ niet meer in mijn harnas kan om bus 24 van DE LIJN te nemen

  12. Aangezien het verstand niet voor de jaren komt, is het nooit te laat om de realiteit in te zien. Trouwens als zingend konijn hoeft hij in Molenbeek niets te vrezen, mocht hij als zingend schaap zijn opgetreden……
    Zijn uitspraak is ook het bewijs dat 2024 aan het naderen is.

Plaats een reactie

Delen