Amerika wil Rusland verzwakken door uitputtingsoorlog

shutterstock

Uncategorized

Amerika wil Rusland verzwakken door uitputtingsoorlog

Carl Deconinck

Nu de Russische invasie van Oekraïne lijkt vastgelopen te zijn, ziet het er naar uit dat de oorlog transformeert in een uitputtingsslag. Een vredesakkoord lijkt een verre droom. Westerse landen zouden nu ook de langetermijnstrategie bijsturen. Rusland moet zodanig harde klappen krijgen, dat het nooit meer zal denken aan een aanval zoals tegen Oekraïne, klinkt het.

Na het bezoek van een Amerikaanse delegatie aan de Oekraïense hoofdstad Kiev klonk het bij minister van Defensie Lloyd Austin dat Amerika Rusland zodanig wil verzwakken zodat het niet meer in staat is om zo’n aanval te ondernemen. Het wil dat de invasie een strategische mislukking voor Rusland wordt. “We willen dat Oekraïne wint”, zei een woordvoerder van de Amerikaanse veiligheidsraad. “Een van onze doelen is om de mogelijkheid van Rusland om zoiets opnieuw te doen, te beperken. Daarom bewapenen we de Oekraïners, zodat ze zichzelf kunnen verdedigen tegen Russische aanvallen. Daarom gebruiken we sancties en leggen we de Russische export aan banden, om hun oorlogsindustrie te kortwieken zodat ze hun buren niet meer kunnen aanvallen en bedreigen.

Rusland verzwakken

De bedoeling is dus dat Rusland zwakker uit het conflict komt dan toen het eraan begon. Niemand gelooft nog dat Rusland zou stoppen, zelfs niet als het wat territorium wint. Dat is een wijziging van de initiële overtuiging. De regering van Biden wilde oorspronkelijk dat er een onderhandelde vrede kwam. Amerika was erg weigerachtig om Rusland tegen het hoofd te stoten. In Oost-Europa leidde die houding tot veel frustratie. Daar vond men al langer dat de enige mogelijke oplossing in het conflict een Oekraïense overwinning moet zijn. Vooral de Russische wreedheden in onder meer Boetsja zorgden voor een mentaliteitsverandering in het westen.

De verandering van de strategie wordt nu meer en meer zichtbaar. Het westen neemt grotere risico’s en stuurt sinds kort meer en zwaardere wapens. Amerika stuurde vorige week nog 72 stukken zware artillerie, houwitsers. Dat was iets waar Oekraïne al langer een tekort aan had, maar Amerika tot voor kort mee aarzelde. En er komt veel meer. Amerika stuurt veertigduizend precisiegranaten, elf helikopters, 200 pantserwagens en honderden Humvee-jeeps. Nieuw ook zijn kamikaze drones, die zullen voor het eerst gebruikt worden door Oekraïne. Amerika stuurde nu al in totaal voor 3,4 miljard dollar een wapens aan het Oekraïense leger.

Niet enkel Amerika doet zijn best. Nederland stuurde vorige week pantservoertuigen en houwitsers. Ook Canada levert zware artillerie met precisiemunitie, net zoals Frankrijk. Polen, Slovakije en Tsjechië willen dan weer tanks sturen. En zelfs Duitsland, dat lang aarzelde, laat weten de wapenexport op te voeren. Het zal 50 Gepard-luchtafweergeschut sturen. De Britten zullen hun Challenger-tanks sturen.

Derde wereldoorlog

De toegenomen westerse steun komt er na de Russische wreedheden, maar ook het nakend Russisch offensief in het Oosten. Het is nu de zaak om de wapens ter plekke te krijgen, voordat de Russen hun aanval lanceren in Donbas. De klok tikt en Oekraïne heeft dringend nood aan de wapens. Rusland zou momenteel zware beschietingen uitoefenen op de regio. Nu kunnen de Oekraïners weinig doen tegen zware artillerie en bombardementen.

Rusland lijkt een tangbeweging voor te bereiden vanuit het noorden en het zuiden. 30.000 Oekraïense soldaten lopen het risico om zo ingesloten te raken. Het is van groot belang dat het Oekraïense leger hen via lange afstand met zware artillerie kan ondersteunen. Omgekeerd stijgt nu wel de kans dat Rusland ook de toevoer van westerse wapens naar Oekraïne onder vuur kan nemen eens ze de grens voorbij zijn. Het is dan ook geen toeval dat vanuit Rusland waarschuwende geluiden komen over een “derde wereldoorlog.”

Amerika denkt dat Oekraïne nu meer tanks ter beschikking heeft dan het Russische leger, dat al zware verliezen leed. Rusland, dat alle belang heeft om de oorlog snel af te wikkelen, lijkt dus voor een steeds moeilijkere opdracht te staan. Want naast de situatie op het slagveld, ziet het westen het land onder het huidige regime als een compleet onbetrouwbare paria.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Amerika wil Rusland verzwakken door uitputtingsoorlog”

  1. Wat een verrassende titel.
    Met het wegvallen van Afghanistan, heeft de oorlogsindustrie in Amerika een alternatief nodig.
    Alle verklaringen van de Europese slippendragers van de globalisten hebben vanaf dag 1 de indruk gegeven dat Europa niet uit was op een vlugge oplossing.
    Hoe langer het conflict in de Oekraine duurt, hoe zwakker de positie van Europa, maar wel hoe sterker het gehoorzame volk de overheid zal volgen(cfr Cororona plandemie, cfr Digital Security Act, cfr de pasjesmaatschappij in voorbereiding).

  2. dit zal eindigen met enkele atoom bommen boven oekraiene,de excuses van het Westen en het landbouwaureool totaal vergiftigd met nucleair afval.Wij zullen de kosten wel betalen,waarom wil de EU oekraïene lid maken van de Navo en de EU,onbegrijpelijk,zijn er hier al geen arme genoeg.

  3. Het smeult in landen rondom Oekraïne, maar komt er een wereldoorlog? “Zou een echte wanhoopsdaad zijn, maar niets valt nog uit te sluiten”. De VSA en EU gokken op een conventionele oorlog of de terugtrekking van de Russische strijdkrachten. Door de Westerse wapenleveringen en de economische sancties zijn we al in staat van oorlog met Rusland. Maar met meer wapengeweld kunnen er nog meer slachtoffers vallen. Alle partijen hebben de ratio geruild voor het fanatieke eigen gelijk en hebzucht.

  4. Het kind van de rekening worden de Oekrainers en Russen die respectievelijk in het westen en het oosten van dat artificieel land wonen. Het zijn zij die sneuvelen en het is hun thuis die in de as wordt gelegd. War by proxy verlengt elke oorlog aanzienlijk en drijft de menselijke tol zwaar de hoogte in. En dat allemaal voor de Amerikaanse belangen en de Europese sentimenten.

  5. De Amerikaanse en Europese liberale krijgsheren en dito dames azen op Russisch gas en oliebronnen. Ze drijven de provocaties op om Poetin aan te zetten een kapitale fout te maken, en vervolgens de oorlog te verklaren. Wat valt er op? De USA maken gebruikt van bondgenoten, in casu de EU (NAVO). Rusland staat eenzaam en machteloos zonder een equivalente partner (China). Wat Hitler voorspelt heeft dreigt dan toch realiteit te worden. Ruslands grondstoffen te veroveren, the “American Dream”, daar was het de Duitsers ook al om te doen in 1941/1944.

Plaats een reactie

Delen