Amerikaanse uitbater windmolenpark veroordeeld voor dood van honderden vogels

Shutterstock

Uncategorized

Amerikaanse windmolenparkuitbater veroordeeld voor dood honderden vogels

Carl Deconinck

De Amerikaanse energieproducent ESI Energy werd veroordeeld tot de betaling van een boete van 8 miljoen dollar. De rechtbank acht het bedrijf namelijk schuldig aan de dood van honderden zeldzame roofvogels, die tegen de wieken van de windturbines vliegen. Windmolens zorgen voor heel wat dode vogels, waardoor het voortbestaan van enkele zeldzame soorten in gevaar komt.

Het Amerikaanse bedrijf pleitte schuldig in de rechtbank. ESI Energy zou verantwoordelijk zijn voor de dood van minstens 150 Amerikaanse steenarenden en zeearenden. Daarom moet het bedrijf nu 8 miljoen dollar boete betalen en krijgt het vijf jaar lang voorwaarden opgelegd, omdat ze de federale wet ter bescherming van trekvogels hebben overtreden. In die voorwaarden staat dat ESI Energy inspanningen moet doen om minder arenden te doden.

50 van de 154 windparken van ESI Energy zouden gezorgd hebben voor problemen. Ook zal het 27 miljoen dollar investeren in maatregelen om sterfte van vogels in de toekomst te voorkomen. Soms zal het zelfs de turbines stil moeten leggen wanneer er te veel vogels in de buurt zijn.

ESI Energy is een dochterbedrijf van NextEra Energy Inc, een van de grootste aanbieders van hernieuwbare energie in Amerika. Het bedrijf heeft bewust de nodige vergunningen voor het “onvermijdelijk doden van arenden” niet aangevraagd voor windmolenparken in Wyoming en New Mexico. Nochtans zijn de vogels beschermd door de wet en kan je ze niet zomaar doden, vangen, verkopen, verhandelen of vervoeren. Naast de boete moet het nu de bewuste vergunningen wel aanvragen, waardoor het bijna 30.000 dollar zal moeten betalen elke keer een arend sterft of zich verwond aan een windmolen van het bedrijf.

Symbolisch belangrijk

Rebecca Kujawa, de voorzitter en CEO van NextEra, was niet akkoord met de uitspraak. Ze zei dat de wereld steeds meer kiest voor hernieuwbare energie. De keuze voor zonnepanelen, winturbines en andere alternatieven maken het volgens haar onvermijdelijk dat er meer ongevallen met vogels zullen zijn. “De realiteit is dat het bouwen van elke structuur, rijden met gelijk welk voertuig of vliegen met een vliegtuig zorgt voor de mogelijkheid dat je tegen een arend of een andere vogel botst.”

De arend is symbolisch een erg belangrijke vogel. In de symboliek van Amerika duikt hij geregeld op, met het zeer herkenbare uiterlijk. De zeearend werd in het verleden ook bedreigd door insecticiden, voornamelijk DDT. Hierdoor was het lange tijd een bedreigde diersoort in Amerika: pas in 2007 verdween het van die lijst. De steenarend heeft het nog steeds moeilijk omwille van het groeiend aantal menselijk activiteiten en loodvergiftiging. Windmolenparken vormen voor die vogel een bijkomend probleem. Volgens de U.S. Fish and Wildlife Service zijn er 316.700 zeearenden in Amerika, Alaska en Hawai niet meegerekend, maar slechts 40.000 steenarenden, voornamelijk in de westerse staten.

573.000 dode vogels

De American Eagle Foundation bracht uit dat volgens een studie uit 2013 er elk jaar 573.000 vogels stierven door windmolens. Dat aantal zal alleen maar zijn toegenomen, nu er ook steeds meer windmolenparken in dienst zijn genomen. Het lijkt een hoge prijs te zijn voor een al bij al beperkte vorm van energieopwekking, maar past in de plannen van de groene beweging waarbij gekozen wordt voor hernieuwbare energie en weg van kernenergie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Amerikaanse windmolenparkuitbater veroordeeld voor dood honderden vogels”

  1. Onze Groenen zouden beter overschakelen van windmolenparken naar het maken van boeddhistische gebedsmolens. Die leveren met hun riedels alleen de gebruikers een slag van de molen op, voor zover de Groene goeroes er nog geen gehad zouden hebben.

  2. Onze noordzee staat vol met vogelhakselaars. Voor de groene wereldverbeteraars is dat blijkbaar geen probleem want zotte Tinne wilt er nog duizenden meer plaatsen.

Plaats een reactie

Delen