Assita Kanko (N-VA) wil Europees debat over Belgisch asielbeleid: “Ook Europese wetgeving wordt niet meer nageleefd”

Assita Kanko (bron: Shutterstock)

Uncategorized

Assita Kanko (N-VA) vermoedt dat bepaalde EU-partijen geld kregen van Kremlin: “Inmenging en corruptie”

Ruben Notteboom

Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) wil dat de Europese Unie strenger optreedt tegen Rusland en de sancties beter handhaaft. Daarnaast moet de EU druk uitoefenen op Zwitserland om zijn akkoord na te komen, zodat Russische oligarchen de EU niet kunnen omzeilen. Ten slotte wil ze dat de EU Russische invloeden binnen de Unie bestrijdt. Ze haalt ook hard uit naar Poetin. “Poetin is het uitschot van de diplomatie. Een oorlogsmisdadiger die ook zijn eigen volk onderdrukt. Ik ben erg verdrietig te lezen dat Poetin vrienden heeft in Europa. Deze banden moeten naar behoren worden onderzocht en de nodige maatregelen moeten worden genomen”, klinkt het.

Het Russische leger heeft het moeilijk en trekt zich ogenschijnlijk terug, maar Assita Kanko is daar niet van overtuigd. Daarnaast vindt ze dat de NAVO in een zeer moeilijke positie zit. “Ik denk niet dat ze zich echt terugtrekken, maar dat ze niet zo snel vooruitgang boeken als ze zelf gedacht hebben,” zegt Kanko. “Maar we kunnen ook zeggen dat de NAVO in een moeilijke positie zit, want wij hebben er geen belang bij om zo ver te gaan als Poetin. We zien echter dat Poetin geen grenzen heeft. Als we zien wat er gebeurt met de Oekraïense families, met de internationale gemeenschap, zien we dat Poetin het uitschot is van de diplomatie.”

Assita Kanko vindt dat huidige sancties meer moeten gehandhaafd worden

Ze is vooral ontevreden dat de EU zich schuil houdt achter sancties die vermenigvuldigen, maar niet goed genoeg gehandhaafd worden. “Wat me zorgen baart is dat de Europese Unie zich teruggetrokken heeft achter de sancties. We zijn bezig met de sancties te vermenigvuldigen. Ik denk dat we ons moeten concentreren op de uitvoering van de huidige sancties.” 

De huidige sancties kunnen namelijk nog omzeild worden volgens Kanko. “Ik wil twee dingen verduidelijken. De oligarchen rond Poetin die hem helpen worden al geviseerd door de EU. Zo mogen hier niet mee wegkomen. Hun bankrekeningen zijn bijvoorbeeld geblokkeerd. Maar een oligarch als Oesmanov heeft 27 rekeningen bij Credit Suisse in Zwitserland. Hij omzeilt de Europese Unie zelfs met het akkoord tussen Zwitserland en Europa. We moeten dus streng zijn met Zwitserland dat zijn engagement met de Unie moet respecteren. Ten tweede proberen ze zich achter cryptomunten te verschuilen omdat dat anoniem is.”

Worden enkele Europese politieke partijen betaald door het Kremlin?

Kanko maakt zich ook zorgen over Russische invloeden binnen de EU. Volgens de media zouden enkele partijen geld gekregen hebben van het Kremlin. Dit wil ze laten onderzoeken. “Ten slotte, als er Europese politieke partijen zijn die gefinancierd of geholpen worden door het Kremlin, dan is dat inmenging en corruptie. We vermoeden namelijk dat enkele Europese partijen steun krijgen van Poetin, daarom heb ik vandaag een parlementaire vraag opgesteld die ik morgen zal stellen. Ik wil namelijk dat de Europese Commissie onderzoekt of er Europese politieke partijen die effectief geld hebben gekregen. Als dat het geval is, welke partijen zijn dat en wat zijn de mogelijke gevolgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Assita Kanko (N-VA) vermoedt dat bepaalde EU-partijen geld kregen van Kremlin: “Inmenging en corruptie””

  1. “Ik vertrouw de Europese pers”.
    Waar heeft die de laatste jaren gezeten ? De berichtgeving (zelfs vandaag nog) omtrent Corona door de leugenpersis een knap staaltje “bedriegen” van de bevolking.
    Waarschijnlijk gaat ze (en N-VA) ook de maatrgelen van de EC inzake Hongarije steunen?

  2. Assita Kanko (N-VA) “vermoedt”. Ze vermoedt dat. Ik vermoed (nee, ik ben er zeker van) dat bepaalde politici uit haar partij grote sommen opstrijken die afkomstig zijn van Amerikaans belastinggeld.

Plaats een reactie

Delen