Het rechtse, Franse mediakanaal Livre Noir publiceerde vorige maand een reportage over het Belgische Molenbeek. Het beeld van de stad was weinig rooskleurig. Radicale islamisten blijken er de macht te hebben. Ze maken het leven zuur voor andersdenkenden. In België kreeg de reportage zeer weinig aandacht. De Belgische vrouw die aan de basis lag van de reportage blijkt nu ontslagen te zijn geweest.
Het was een zekere Nathalie, een inwoonster van Molenbeek, die de journalisten van het Franse Livre Noir contacteerde. Volgens haar is er niemand in de Belgische politiek of in de media die durft praten over hoe erg het gesteld is in Molenbeek. Ze meende dat men dat in Frankrijk wel durft doen. De vrouw lijkt nu gelijk te hebben gehad. YouTube reageerde initieel door de reportage te censureren. In België besteedde bijna niemand aandacht aan de reportage.
Nu plaatste Livre Noir een lang stuk van de documentaire opnieuw online op YouTube. Iedereen kan nu een stuk zien die 34 minuten duurt en waar de zorgelijke feiten duidelijk in beeld komen. Het lange stuk duurt 52 minuten en is betalend op hun website. De journalisten merken op dat het thema ‘Islamisme’ volledig ontbreekt in de presidentiële debatten. Daarom zenden ze dit stuk opnieuw uit. Ze spreken daarbij over het kalifaat in Brussel.
Ontslagen
Bij die nieuwe publicatie vertelt men dat Nathalie een functie had bij de federale politie. Na de eerste uitzending van de reportage is ze haar job echter verloren. Ze was de enige blanke, katholieke vrouw in haar appartementsgebouw en zei dat ze niet meer ongesluierd buiten durft komen. Ze vertelt er dat ze een hoofddoek draagt wanneer ze haar huis verlaat om niet meer lastiggevallen te worden.
We vroegen om een reactie bij de Federale Politie. Die liet weten niet op individuele dossiers te reageren. Men kon dus geen informatie geven over de exacte omstandigheden en gevolgen voor het personeelslid. Wel wijst men er op een interne nota “omtrent de omgang met pers en media binnen de Federale Politie. Collega’s die zich niet houden aan de voorschriften die met deze nota werden vastgelegd, riskeren een sanctie.” Tijdens de reportage kwam namelijk het logo van de politie in beeld op de achtergrond. Het ziet er naar uit dat de politie dit problematisch vindt.
“Personeelsleden die door de pers gecontacteerd worden om zich uit te spreken, zij het vanuit hun rol binnen de politie of wanneer de uitzending een impact zou kunnen hebben op het imago van de Federale Politie, moeten hierover hun hiërarchie en de Desk Press informeren. De persdienst analyseert vervolgens de aanvraag en beslist, in samenspraak met de betrokken personeelsleden en hun hiërarchie, of er met het medium wordt samengewerkt en zo ja, door welke collega en met welke boodschappen.“