Berlijn krijgt zijn eerste homo- en lesbische kinderdagverblijf

Illustratiebeeld Shutterstock

Uncategorized

Berlijnse politie verbiedt pro-Palestijnse betogingen uit angst voor antisemitisme

Carl Deconinck

De spanningen tussen Israël en Palestina lopen opnieuw hoog op. De laatste tijd waren er heel wat gewelddadige rellen bij de Al-Aqsa moskee. Ook de Israëlische politie liet zich gelden. Dat leidde dan weer tot betogingen in het multiculturele Duitsland. Die ontspoorden op hun beurt ook. Betogers wierpen met stenen naar de politie en riepen antisemitische leuzen. De politie trekt nu aan de noodrem en verbiedt verdere pro-Palestijnse betogingen.

Normaal gezien ging er vandaag een nieuwe betoging plaatsvinden in Berlijn. Die gaat echter niet door. “Op basis van ervaringen, ook uit het recente verleden” is er “het onmiddellijke gevaar” van antisemitische leuzen, verheerlijking van geweld en van geweld zelf , verklaarde de politie donderdagavond. Het verbod geldt daarom ook voor “elk soortgelijk evenement tot 1 mei 2022 in Berlijn.”

Afgelopen vrijdag en zaterdag werden bij soortgelijke demonstraties met enkele honderden pro-Palestijnse deelnemers stenen en vuurwerk naar politieagenten gegooid. De politie sprak ook van antisemitische kreten en haatdragende leuzen. Een groep van 40 jongeren was bijzonder agressief. Leuzen als “vuile jood” weerklonken onder de betogers.

“Afgelopen weekend, bij de demonstraties, kregen we te maken met misdaden, antisemitische kreten en leuzen van de ergste soort. Dit is volstrekt onaanvaardbaar”, zei de Berlijnse minister van Binnenlandse Zaken Iris Spranger donderdagavond. “Als men na een uitgebreid onderzoek vaststelt dat aan de voorwaarden voor een verbod is voldaan, dan verwelkom en steun ik dit.”

Politie verwacht toch incidenten

Hoewel er een samenscholingsverbod is, verwacht de politie toch incidenten. Daarom kondigt de politie een grote aanwezigheid aan. “We hebben hulpdiensten, vooral in Nordneukölln en Kreuzberg, die ervoor gaan zorgen dat mensen niet bij elkaar komen. Desnoods zullen er boetes worden uitgedeeld”, zei politiewoordvoerder Thilo Cablitz.

De woordvoerder van de Berlijnse politievakbond, Benjamin Jendro, verwacht dat er ook antisemitische uitspraken kunnen komen bij demonstraties op 1 mei. “We hebben vorig jaar al gezien dat pro-Palestijnse organisaties deelnemen aan de zogenaamde revolutionaire 1 mei-betoging.” Jendro stelt vast dat pro-Palestijnse betogingen een hoog risicopotentieel hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Berlijnse politie verbiedt pro-Palestijnse betogingen uit angst voor antisemitisme”

Plaats een reactie

Delen