Black Lives Matter, de marxistische beweging die meent dat westerse landen doordrongen zijn van racisme en discriminatie, komt opnieuw in opspraak. Het bestuur zou volgens New York Magazine met het gedoneerde geld een dure luxevilla hebben gekocht.
Verhalen over het schimmige beheer van de vele donaties en gelden doen al langer de ronde. Daar komt deze zaak nu bovenop. New York Magazine beschrijft hoe drie leidinggevende figuren – Patrisse Cullors, Alicia Garza en Melina Abdullah – de eerste verjaardag herdenken van de dood van George Floyd. Ze spreken over de moeilijkheden die ze kennen in hun strijd voor “raciale rechtvaardigheid”. Zo halen ze “de rechtse mediamachine” aan die zwaar op hen weegt.
Een van die strijdpunten was de aankoop van vastgoed ter waarde van 3 miljoen dollar. Cullors kreeg daarvoor veel aandacht en kritiek. Heel wat mensen zagen er een kloof in tussen de activisten op straat en de leiding, die zich rijkelijk liet betalen en in luxe leefde. Cullors moest zelfs opstappen door de ophef. De drie dames gaven aan dat ze zich niet zomaar zouden laten ‘cancelen’. Ironisch genoeg staken ze hun klaagzang af voor een huis dat ze ook gekocht hadden met donaties voor BLM.
Luxevilla in Zuid-Californië
Het betreft een luxevilla in Zuid-Californië van meer dan 600 vierkante meter, met 7 slaapkamers en badkamers, meerdere open haarden, een soundstage, een zwembad, een aanpalende bungalow en parkeerruimte voor meer dan 20 wagens. Het eigendom werd in oktober 2020 gekocht voor 6 miljoen dollar. De aankoop werd echter niet eerder vermeld en de leiding van BLM deed er alles aan om het bestaan van het huis geheim te houden. Ze wilden niet de indruk wekken dat de donaties gebruikt werden om zichzelf te verrijken.
Toen een reporter van New York Magazine vragen begon te stellen over de zaak, verspreidden ze een nota. Daarin stonden strategieën zoals “Kunnen we het verhaal begraven?” en “Onze invalshoek moet zijn om het eigenaarschap te minimaliseren.” De kernpunten waren dat het huis een soort cultureel centrum was en een plek waar de antiracistische strijd werd gevoerd. Het huis diende zo als centrum om zoveel mogelijk mensen te bereiken via uitzendingen. Wel stond er in de nota te lezen dat ze eerst nog moesten uitpluizen of het wettelijk wel toegestaan was om het huis te gebruiken zoals ze dat van plan waren. Ook beschrijven ze het huis als “safe house”, een schuilplaats voor wanneer ze aangevallen worden. Even later staat er dan weer: “Gat in verhaal rond veiligheid: gebruik in YouTube-video’s.”
Shalomyah Bowers van de Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) reageerde dat het huis een studio was voor zwarte content creators rond de vertrouwde thema’s. Ook verklaarde ze dat de organisatie altijd al van plan was om het bezit van het huis juridisch bekend te maken in mei van dit jaar, dat het niemands persoonlijke woonplaats is en dat de speciale aankoopconstructie diende als bescherming tegen klachten en aansprakelijkheid. Ze vertelde echter niet waarom er de afgelopen 17 maanden zo weinig zaken geproduceerd werden in het huis.
Geheimzinnigheid
De geheimzinnigheid rond het huis is in elk geval in strijd met de transparantie die vereist is voor goede doelen en organisaties met een belastingvrijstelling. De zaak kan veel donoren in elk geval tegen de borst stuiten. Klachten rond een gebrek aan financiële transparantie achtervolgen de marxistische organisatie al jaren. In 2016 trokken activisten hierover al aan de alarmbel.
De leiding van BLM krijgt echter steun in de strijd om verhalen hierover te begraven. Artikels van de New York Post over het vorige vastgoedschandaal werden door Meta, het moederbedrijf van Facebook, gemarkeerd als ‘beledigend’. Shalomyah Bowers stuurde ook privédetectives af op kritische journalisten, zo vertelt New York Magazine.
De dood van George Floyd zorgde voor een instroom van geld. In oktober 2020 kreeg BLM 66,5 miljoen dollar binnen. Twee weken later kocht Dyane Pascall het vastgoed in Zuid-California. Pascall deed dat als financieel manager van Janaya and Patrisse Consulting, een soort besloten vennootschap (LLC), die bestuurd wordt door Patrisse Cullors en haar vriendin Janaya Khan. Pascall is ook de financieel manager van Trap Heals, een vzw onder leiding van Damon Turner, die een kind heeft met Cullors. Een week later gaf hij het eigenaarschap van het huis aan een LLC die werd opgericht door advocatenkantoor Perkins Coie, een machtig, Democratisch gezind advocatenkantoor dat ook betrokken was in het valse dossier over banden tussen Donald Trump en Rusland, betaald door Clinton en haar entourage.
Geen donaties meer
Zo werd het eigenaarschap moeilijk te bepalen voor het brede publiek. BLMGNF kreeg in 2020 een vrijstelling van belastingen. Daartegenover staat dat de organisatie open moet communiceren over donoren en kosten. Die moeten elk jaar aangegeven worden. De organisatie heeft dat de afgelopen twee jaar echter niet gedaan. Ze nam intussen een bekende Democratische advocaat onder de arm, Marc Elias. Intussen zijn de donaties sterk afgenomen. AmazonSmile laat sinds februari geen betalingen meer toe aan BLMGNF. De organisatie zelf verwijderde op haar eigen website de links om te doneren.
Veel lokale activisten braken al met de organisatie. Twee moeders die hun zonen verloren zouden hebben door politiegeweld, eisten al dat BLMGNF hun namen niet meer gebruikt om fondsen te verzamelen. Het is niet de eerste keer dat BLM kritiek krijgt voor de aankoop van duur vastgoed. De leiding van de marxistische organisatie kocht al voor 3 miljoen dollar aan vastgoed in de VS en een historisch pand in Toronto ter waarde van bijna 6 miljoen euro.