Dyab Abou Jahjah (Bron: Photonews)

Cultuuroorlog

Boekvoorstelling Dyab Abou Jahjah geweigerd omdat uitgever ook boek Vlaams Belanger publiceerde

Redactie PAL

Dyab Abou Jahjah, opiniemaker en voormalige frontman van de Arabisch Europese Liga, mag geen boekvoorstelling houden in het kunstcentrum De Roma te Borgerhout. De reden? Zijn boek wordt gepubliceerd door uitgeverij Ertsberg, dat ook het boek van voormalig Vlaams Belanger Koen Dillen uitbracht.

Het nieuwe boek van Jahjah, ‘Verlichting onder vuur’, gaat over de gevaren van woke, islamisme en extreemrechts. Het was dan ook de bedoeling om daar een uitgebreide voorstelling over te geven in kunstcentrum De Roma in Borgerhout, waar Jahjah al vele keren boeken heeft voorgesteld. Dat was echter buiten de organisatie gerekend, die de zaal deze keer weigerde te verhuren aan Jahjah. Zijn boek wordt namelijk uitgegeven door Ertsberg, dezelfde uitgeverij die eerder dit jaar het boek ‘De polemist en de president’ uitbracht van voormalig Vlaams Belanger Koen Dillen.

Organisatie ontkent

De organisatie achter De Roma probeerde initieel de schade te beperken en ontkende dan ook formeel dat de band tussen uitgeverij Ertsberg en Koen Dillen de reden was voor de weigering. Dat werd echter vlug ontkracht door een mail van De Roma naar de uitgeverij. Zwart op wit geven ze daar toe dat de band met het Vlaams Belang de beweegreden is.

(Lees verder onder de tweet.)

Debat

In een video op Twitter zegt Jahjah dat hij een debat wil voeren over waarom hij geweigerd werd. “Het is maatschappelijk relevant. Jullie boycotten een bedrijf op basis van het feit dat ze boeken uitgeven van extreemrechts tot extreemlinks.” Daarnaast worden volgens Jahjah ook andere auteurs geraakt. “Op die manier boycotten jullie ook de auteurs, inclusief diegene die tegen racisme of discriminatie vechten. Die logica is gewoon extremistisch.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Woker dan woke”

Jahjah zegt verder nog ontgoocheld te zijn en geen begrip op te kunnen brengen voor de beslissing. Hij bijt dan ook bijzonder hard terug naar de organisatie. “Ik heb altijd mijn boekvoorstellingen in De Roma gehouden. Dat zat altijd bomvol. Een billboard met een tekening van mij illustreerde de inkom.”, stelt de auteur. In de videoboodschap op Twitter voegt hij daar nog aan toe dat hij zich gebruikt voelt. “De Roma gebruikt mij al die tijd voor hun eigen imago. En nu word ik dus geweigerd omdat bij de uitgeverij ook Dillen publiceert.” Volgens Jahjah is De Roma dan ook “totaal losgeslagen en uber woke.”

Toch benadrukt hij dat hij zich de mond niet laat snoeren. “Ik ervaar dit niet als cancelen hoor. Heb direct een alternatief. Na 20 jaar in het publieke debat en zoveel pogingen om mij het zwijgen op te leggen, moet het duidelijk zijn dat ik gewoon niet te cancelen ben.”, besluit de auteur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




18 gedachten over “Boekvoorstelling Dyab Abou Jahjah geweigerd omdat uitgever ook boek Vlaams Belanger publiceerde”

  1. ik heb er geen compassie mee. Dyab Abou Jahjah heeft samen met Sylvana Simons in Nederland, Woke in onze landen gelanceerd, Hij heeft jaren lang gehad over witheid en white privilege, anti-racisme, anti-kolonialisme enz. En nu heeft hij plots het licht gezien en is hij fan Filip Dewinter… Er zal wel iets anders achter zitten.

  2. Zij die steeds de mond vol hebben over “een warme samenleving” en over “bruggen bouwen”, zijn meestal de grootste aanhangers van discriminatie. Maar wel de handjes open houden voor de subsidies, die OOK van het belastinggeld van VB-kiezers komen.

  3. Even kijken of ik dit goed begrepen heb: dus Dyab Abou Jahjah, van allochtone afkomst, mag wegens een hele vage link met een Vlaams-Belangauteur geen zaal afhuren om een boekvoorstelling te geven van een boek dat nota bene juist waarschuwt voor de “gevaren” van extreemrechts? Dit soort belgenmoppen krijg je in het buitenland gewoon niet uitgelegd. Bon, even de website van de Roma erbij gehaald, daar staat: “In 2020 ontvangt De Roma vanwege de stad Antwerpen een structurele werkingssubsidie van € 800.000. Daarnaast doet De Roma een beroep op kleinere projectmatige subsidies vanwege het district Borgerhout. Subsidies maken momenteel 16% uit van de omzet van De Roma.” Met andere woorden, Vlaams Belangers zijn niet welkom maar hun belastinggeld wel. Als De Wever nog een greintje Vlaams-Nationalisme in zijn lichaam heeft dan zet hij met onmiddellijke ingang de subsidiëring van die Woke-bende stop.

  4. 1 miljoen Vlamingen worden officieel gediscrimineerd want onder het mom van het cordon sanitaire kan en mag alles. Nu dit tegen hen gebruikt word staan ze te bleiten. Het Vlaams Belang heeft nog nooit iemand vermoord of zelfs niet gefraudeerd, de islam daarentegen roept op via koran 2/24 om ongelovigen te doden, neen, zulk uitschot mag geen forum hebben.

  5. De Roma,het walhalla van extreem links,dat aan het subsidie infuus hangt.Subsidies die ook bestaan uit belastinggeld van Vlaams Belang kiezers.Kan minister Van Peteghem op de belastingbrief geen bijkomende code laten zetten (ééntje meer of minder zal het verschil niet maken)aan wie of wie niet de uitgeperste belastingbetaler nog subsidies wil genereren?!Picant detail:In 2007 kreeg De Roma nog de Arkprijs voor het vrije woord!Moet er nog zand zijn zegt men in ‘Apen.

  6. En zo ziet men dat extreem links woke in zijn natuur dictatoriaal en totalitair is.
    Geen discours, geen discussie, geen dialoog, geen diversiteit, het wil slechts eenzijdig de waanzinnige woke doctrine opleggen. Iedereen die niet woke is wordt daarbij zonder genade gecanceld en naar de goelag verbannen.
    De gelijkenissen met de gruwelen van Mao’s culturele revolutie zijn overduidelijk.
    Wie werkelijk van vrijheid houdt kan nooit links zijn, laat staan woke.

    Woke is not a joke, it’s tyranny!

  7. De enige antidemocraten zijn diegenen die weigeren te praten: de hérauten van de cancel-cultuur. In naam van de multicultuur, maar 100 procent tegen pluralisme. Kan het nog hypocrieter?

  8. Wil iemand met tijd en geld dan klacht neerleggen bij het CGKR? Of hoe het intussen ook moge heten. Het hoeft zelfs niet om te winnen maar om te demonstreren. (Point n’est besoin …)

Plaats een reactie

Delen