Boris Johnson met opvallende bekentenis over Europese landen net voor Russische invasie: "Duitsland zag liever dan Oekraiëne snel verslagen zou worden"

Screenshot CNN

Uncategorized

Boris Johnson beboet voor Partygate en blijkt dus gelogen te hebben

Carl Deconinck

De Britse premier Boris Johnson en zijn minister van Financiën, Rishi Sunak, zullen ook een boete krijgen omdat ze meegedaan hebben aan de beruchte lockdownfeestjes in Downing street. De zaak zorgt voor veel beroering over het kanaal. Door de zaak stapten in het verleden al heel wat medewerkers van de Conservatieve Partij op uit de regering.

Downing Street liet vandaag weten dat Boris Johnson een boete zal krijgen omdat hij de wet heeft overtreden door aanwezig te zijn op een illegaal feest. Scotland Yard schreef dinsdag opnieuw meer dan 30 boetes uit. De politie is namelijk nog steeds bezig met het onderzoek om te bepalen wie er allemaal aanwezig was op de omstreden feestjes. Men onderzoekt 12 evenementen in 2020 en 2021, bij zes daarvan zou de premier zélf aanwezig zijn geweest.

Nochtans heeft Johnson in het verleden gezegd dat er geen feestjes waren en geen regels werden overtreden. Zelfs in het parlement bleef hij dat herhalen. Er waren in het verleden al beelden uitgelekt van Johnson op die omstreden feestjes, maar hij minimaliseerde toen alles. Nu blijkt dus dat dat leugens waren, iets wat men hem bijzonder zwaar aanrekent. Dinsdagavond reageerde hij op de nieuwe resultaten van het onderzoek. (Lees onderaan het artikel.)

Leugens

De socialisten van Labour eisen bij monde van Sir Keir Starmer alvast het ontslag van de premier en zijn minister. “Boris Johnson en Rishi Sunak hebben de wet overtreden en herhaaldelijk gelogen tegen het Britse publiek. Ze moeten beide opstappen. Dit doorprikt niet alleen zijn verdediging, maar doet ook vragen rijzen over zijn eerlijkheid en integriteit.

Ed Davey, leider van de Liberale Democraten zei dat “de boetes de schokkende schaal van de criminaliteit van Boris Johnsons bestuur aantonen.” “De politie heeft zijn beweringen dat er geen regels werden overtreden volledig tenietgedaan. Hij blijkt onbetrouwbaar en kan niet meer verder gaan als eerste minister.” Davey roept de Conservatieve Partij op om Johnson aan de kant te zetten indien hij zelf niet zou willen opstappen. Nigel Farage vraagt zich dan weer af waarom Johnson zo’n lage boete lijkt te krijgen. Ook de bevolking zelf, die door de strenge lockdown soms de begrafenissen van de eigen familie moest missen, is niet te spreken over de premier die hen dat oplegde maar op dat moment zelf feestjes hield.

(Lees verder onder de Tweet)

Verontschuldigingen

Intussen bood premier Johnson dinsdagavond zijn “volledige verontschuldigingen” aan voor het overtreden van de lockdownmaatregelen. Hij is niet van plan om af te treden, al roepen verschillende mensen naar zijn ontslag. “Ik wil verder kunnen met mijn mandaat en de problemen van het land aanpakken”, zegt hij daarover.

“Ik heb de boete betaald en ik bied mijn volledige verontschuldigingen aan”, aldus Johnson. De Britse premier legt in zijn mededeling ook uit dat hij op 19 juni 2020, op zijn verjaardag, een korte bijeenkomst had met zijn kabinetsmedewerkers. “Het was toen niet bij mij opgekomen dat dit een overtreding van de regels zou zijn. Maar de politie heeft daar anders over geoordeeld en ik respecteer de uitkomst van hun onderzoek”, reageert hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen