MR chairman Georges-Louis Bouchez delivers a speech at a members congress of party Frenchspeaking liberal party MR, in Namur, Saturday 18 September 2021. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Uncategorized

Bouchez: “Niet ons doel beslissingen van regering te respecteren, Wallonië mag geen CO2-fabriek worden”

Wannes Neukermans

De Franstalige liberalen van de MR zullen op de verschillende machtsniveaus van ons land druk uitoefenen om het energiebeleid aan te passen. Zo willen ze de gasgestookte elektriciteitscentrales herzien. Daarnaast wil de partij ook de capaciteit van kernenergie in ons land verhogen, door minder kerncentrales te sluiten in 2025. Dat liet voorzitter Georges-Louis Bouchez vrijdag weten in Sud Presse.

Na maandenlange discussies besloot de Vivaldiregering uiteindelijk om na 2025 nog twee kernreactoren open te houden. De overige capaciteit zal aangevuld worden door de bouw van twee nieuwe gascentrales. Dat gebeurt via het subsidiemechanisme CRM. Dat zorgt ervoor dat de bouw van twee nieuwe gascentrales gesubsidieerd wordt. Ten eerste gaat het om de centrale in Les Awirs. Omdat de tweede winnaar van de veiling, de site in Vilvoorde, geen vergunning kreeg, komt ook de tweede gascentrale in Wallonië, namelijk in Seraing.

“We gaan vechten om daar iets aan te veranderen. Niet alleen in de technische groepen binnen de regering, maar ook in het parlement. Het gebruik van gascentrales is een afwijking, en ik zie dat de ecologisten besloten hebben om van Wallonië een CO2-fabriek te maken”, reageert Bouchez. “Allemaal omwille van hun ideologie.”

De MR vindt ook dat de kernenergie-capaciteit moet uitgebreid worden. “Het is niet ons doel om de beslissingen van de regering te respecteren, maar om verder te gaan. Gezien de laatste gebeurtenissen zie ik niet in hoe we de burgers kunnen vertellen dat we meer gas zullen verbruiken en campagne moeten voeren om hen aan te sporen hun verwarming op een lagere temperatuur te zetten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Bouchez: “Niet ons doel beslissingen van regering te respecteren, Wallonië mag geen CO2-fabriek worden””

  1. Dat is nu eens gesproken!Kijk naar de ons omringende landen buiten Duitsland.Daar gaan ze ook nog ferm in de problemen geraken door het ecologische fundamentalisme.Welke grote bedrijven willen nog investeringen doen in een land waar de electriciteit voorziening onzeker is.

  2. Ze stemmen mee met de federale meerderheid, en bevechten het op de andere niveaus… Alweer het zoveelste bewijs dat het federale niveau meer dan overbodig is EN dat liberalen ongelooflijke huichelaar zijn!!!

Plaats een reactie

Delen