China censureert nu ook zijn eigen volkslied

De Chinese president Xi Jinping. Shutterstock

Uncategorized

China censureert nu ook zijn eigen volkslied

Redactie PAL

Sina Weibo, de Chinese versie van Twitter, heeft beslist om hashtags te blokkeren die verwijzen naar bepaalde delen van het Chinese volkslied. Daarmee bereikt het land, dat erom bekend staat de stemmen van zijn bevolking te onderdrukken, een nieuw dieptepunt in de vrijheid van meningsuiting.

In China zijn er momenteel heel zware lockdowns van kracht, nadat het coronavirus een heropflakkering kende. In Shanghai, grootstad en economisch centrum in China, verspreidde het virus zich weer aan een sneltempo. De communistische regering reageerde met draconische maatregelen en legde een harde lockdown op. Meer dan drie weken lang mochten inwoners hun huizen niet verlaten, zelfs niet om eten te gaan kopen. Dat is nu lichtjes versoepeld, maar over het algemeen ligt het sociale leven nog steeds volledig stil.

Protest

De maatregelen van de regering lijken op steeds meer protest van de bevolking te botsten, al is het voor hen niet makkelijk om hun mening te uiten. China staat namelijk bekend voor zijn grote mate van censuur en onderdrukking wanneer het op dissidente stemmen aankomt. Deze onderdrukking lijkt nu een nieuw hoogtepunt te hebben bereikt.

Op de website Sina Weibo, wat gezien kan worden als de Chinese versie van Twitter, werden gisteren namelijk alle hashtags verboden die verwijzen naar de eerste zin van het Chinese volkslied. De leuze “Sta op, diegenen die geen slaaf willen zijn!” wordt namelijk gebruikt om kritiek te uiten op het strenge beleid van de overheid.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/dong_mengyu/status/1515763771356192782

Vergaande censuur

Alsof het censureren van het volkslied nog niet genoeg was, worden op Sina Weibo nog meer onderwerpen verboden. Zo is het niet mogelijk om over de voedseltekorten in Shanghai te spreken, hoewel er voorheen posts verschenen van mensen die om hulp vroegen. Zo blijft de ware impact van de harde lockdowns tot nu toe moeilijk in te schatten.

Het volkslied werd in 2020 ook al eens gecensureerd. Dat was naar aanleiding van de dood van dokter Li Wenliang. Hij probeerde de wereld te waarschuwen voor het coronavirus, maar werd door de Chinese overheid opgepakt en veroordeeld omdat hij zogezegd leugens zou verspreid hebben. Later overleed Li, waarschijnlijk aan de gevolgen van een coronabesmetting. Na zijn dood werd de eerste zin van het volkslied gedeeld uit protest, maar ook toen werd deze op Sina Weibo geblokkeerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen