Uncategorized

Chinese staatsraffinaderijen lijken aankoop van Russische olie te vermijden

Carl Deconinck

Ondanks de grote kortingen die Rusland aanbiedt op zijn olie, vermijdt China hierover nieuwe contracten aan te gaan. Het ziet er naar uit dat Chinese staatsraffinaderijen de bestaande contracten die het heeft met Rusland wel wil behouden. China lijkt hierbij voorzichtig mee te gaan met de westerse sancties tegen Rusland. Dat meldt persagentschap Reuters.

Chinese overheidsbedrijven willen niet dat ze gezien worden als Russischgezind, zeker nu Moskou steeds meer sancties over zich heen krijgt. De leiding van verschillende Chinese bedrijven weten dat ze als een verlengstuk gezien worden van het Chinese regime, maar wensen niet gezien te worden als kopers van Russische olie. Diverse grote olieraffinaderijen uit China wensten niet in te gaan op vragen van persagentschap Reuters.

Nochtans hebben Rusland en China de laatste jaren steeds meer gebouwd aan nauwere samenwerking. Begin augustus riepen ze nog een “grenzenloos partnerschap” uit. Tot op heden weigerde China ook steeds om de Russische invasie te veroordelen. Ook over de recente gruweldaden door het Russisch leger bleef het op de vlakte. China sprak zich zelfs al kritisch uit over de westerse sancties tegen Rusland: volgens Peking is het niet mogelijk om een kant te kiezen in het verhaal.

Hoge prijs

China is de grootste importeur van olie in de wereld, en koopt ook de meeste Russische ruwe olie. Het staat garant voor 1,6 miljoen vaten per dag. Het westen kan nu tevreden zijn dat China geen extra Russische olie aankoopt, maar dat wil wel zeggen dat het die olie ergens anders moet gaan halen. Dat wil zeggen dat het aanbod wereldwijd verder onder druk zal komen te staan. De prijzen zullen dus alleen maar stijgen.

Unipec, dat handelt in naam van Sinopec en zo een van de grootste kopers van Russische olie is, waarschuwde haar medewerkers via interne meetings dat ze moesten oppassen met Russische olie. “De boodschap is duidelijk”, aldus een anonieme getuige, “risico-controle en naleving zijn belangrijker dan winst.”
“Hoewel Russische olie zelf goedkoop is, zijn er veel zaken zoals veilige scheepvaart, verzekeringen en eventuele problemen bij betaling die kunnen meespelen,” meldt een bron aan Reuters.


PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Chinese staatsraffinaderijen lijken aankoop van Russische olie te vermijden”

Plaats een reactie

Delen