Protest tegen christenvervolgingen in Nigeria (Shutterstock)

Uncategorized

Christenen Nigeria demonstreren tegen massamoorden en aanhoudende geweld

Sonja Dahlmans

In Jos, de hoofdstad van de Nigeriaanse staat Plateau, zijn christenen de straat op gegaan om te demonstreren. De demonstratie was gericht tegen de voortdurende massamoorden, ontvoeringen en het geweld gericht tegen christenen in de staat. “Stop christenvervolging” en “Maak een einde aan de massamoorden” waren enkele duidelijke signalen die kenbaar gemaakt werden. De woede en de frustratie van de demonstranten was met name gericht tegen de lokale overheid en de federale Nigeriaanse overheid. De autoriteiten zouden te weinig doen tegen het aanhoudende geweld en de massaslachtingen van de Fulanimoslims tegenover christenen.

In juni 2018 bijvoorbeeld, werden bij een aanval meer dan 200 christenen in de regio rondom de hoofdstad Jos vermoord. In mei vorig jaar werden er tijdens twee aanvallen 37 christenen afgeslacht. De afgelopen week was er opnieuw een reeks van aanslagen op christelijke gemeenschappen in de staat Plateau. Hierbij werden twee christenen gedood, negentig huishoudens en kerken werden in brand gestoken, tien pompmachines en nog eens negen stroomgeneratoren werden vernietigd. Meer dan duizend mensen raakten ontheemd.

Overheid negeert aanhoudende geweld

Een bron, die vanwege veiligheidsoverwegingen anoniem blijft, vertelt: “Normaliter raken mensen ontheemd bij een grote overstroming, een aardbeving of in tijdens van oorlog. Ons land is met geen enkel ander land in oorlog, er is hier geen sprake van natuurgeweld. Christenen in Nigeria raken ontheemd vanwege jihadistische aanslagen, met name in de staten in het midden van ons land, zoals bijvoorbeeld Plateau of Kaduna. Christenen raken hun huizen kwijt door deze aanslagen en ook nog eens hun oogst waarmee zij in hun levensonderhoud voorzien.”

Over deze demonstratie, specifiek de woede en frustratie onder de demonstranten, zegt hij: “Christenen in het land voelen zich monddood gemaakt, omdat zij niet veel vertegenwoordigd zijn binnen de lokale en federale autoriteiten. Mensen voelen zich in de steek gelaten, omdat de overheid het probleem dat wordt veroorzaakt door het aanhoudende geweld negeert. Er wordt niet adequaat op gereageerd. Ook regeringen van andere landen kijken weg van wat hier gebeurt. Het leed van de Nigeriaanse christenen wordt nauwelijks onder de aandacht gebracht.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Christenen Nigeria demonstreren tegen massamoorden en aanhoudende geweld”

  1. Zelfs in het Vaticaan blijft het oorverdovend stil hierover.Trouwens niet alleen in Nigeria worden christenen vervolgd en vermoord!Hier in Vlaanderen worden moslims een fijn offerfeest en ramadan toegewenst door minister Somers.Een Zalig Paasfeest heb ik hem nog nooit weten zeggen!

Plaats een reactie

Delen