Foto: Belga

Uncategorized

Controversieel Russisch parlementslid overleden: gratis vodka en lingerie, maar ook vechtpartijen, antisemitisme en vrouwenhaat

Carl Deconinck

Vladimir Zhirinovsky was de politieke leider van de Liberaal-Democratische Partij van Rusland. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dat een uiterst rechtse partij. Hij maakte deel uit van de gecontroleerde oppositie en viel op door zijn krasse uitspraken en apart gedrag. Na een lange strijd stierf hij aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Zhirinovsky liet zich gelden als een pan-Slavische ultranationalist. Hij stond aan het hoofd van de Liberaal-Democratische partij, een populistische politieke partij die haar oorsprong vindt bij de KGB, de (toenmalige) geheime dienst van Rusland. De flamboyante Zhirinovsky viel altijd op door zijn extreme uitspraken en standpunten. Hij verzorgde daarbij ook steeds de show.

Hij mocht zes keer meedoen aan de Russische presidentsverkiezingen, wat toch niet evident is in dat land. Ook zetelde hij jarenlang in de Duma, het Russische parlement. Zhirinovsky werd Ridder in de Orde van Verdienste voor het Vaderland, ontving de Orde van Verdienste van Alexander Nevsky en de Orde van Eer. Opvallend veel eerbewijzen voor een lid van de oppositie. Andere oppositieleden krijgen die behandeling niet. Velen zagen in hem dan ook een handpop van Poetin, of op z’n minst gecontroleerde oppositie.

Zijn ultranationalisme maakte hem ook bijzonder antiwesters. Opvallend, want langs vaderszijde is hij van Joodse oorsprong (Eidelshtein), en afkomstig van West-Oekraïne. Dat verhinderde hem niet om stevig uit te halen naar de Joden. Initieel was hij een pro-Joodse activist die streefde naar een Russische alliantie met Israël, Maar dat keerde. Hij legde de schuld voor de twee wereldoorlogen én de holocaust bij de Joden. Hij pleitte er ook voor om Joden te deporteren uit Rusland en de Verenigde Staten. Hij beschuldigde ze ook van mensenhandel, door vrouwen naar het buitenland in de prostitutie te sturen en gezonde kinderen te verkopen. Zijn verkiezingsoverwinning in de jaren ’90 zou aan de basis gelegen hebben van een exodus naar Israël.

Veel vijanden

Later leek hij afstand te nemen van dat felle antisemitisme. Hij erkende zelfs publiek dat zijn vader Joods was. Maar dat weerhield hem er niet van om andere foute uitspraken te doen. Zo beloofde hij in de jaren ’90 dat elke alleenstaande vrouw een man zou krijgen als hij president werd. Maar hij was geen fan van vrouwen. Op televisie verklaarde hij dat “alle mannen vrouwen haten, omdat jullie mannen tegenhouden om te slagen. Daarom zijn alle misdaden in de wereld de schuld van vrouwen”. Wanneer een journaliste dan vroeg of zijn vrouw gelukkig was, antwoordde hij: “Natuurlijk niet, hoe kan ze gelukkig zijn? Ik negeer ze.”

Hij zou ook zorgen voor gratis vodka en goedkope lingerie voor alle Russen. Wanneer in 2013 de Engelse Royal baby werd geboren, sprak hij van een bloedzuiger die Rusland in de toekomst zal pijnigen. De lijst van beledigingen die hij uitte is eindeloos. Naast het beledigen van mensen, hield hij ook wel van wat meer fysieke interactie. Neus aan neus staan en luid roepen, maar het ging ook verder. Zo ging hij meermaals op de vuist met politieke en ideologische tegenstanders. Dat deed hij zowel in het parlement als op televisie.

(Lees verder onder de video.)

Visie op het buitenland

Wat het buitenlands beleid betreft, was hij – om het zacht uit te drukken – een havik. Hij vond dat alle landen die tot de Sovjet-Unie hadden behoord in de Russische invloedssfeer moesten blijven. In een interview met een Litouws magazine verklaarde hij dat hij al het nucleaire afval zou begraven aan de grens met het land. “Jullie zullen sterven aan ziekte en bestraling. Ik zal de Russen en de Polen verplaatsen. Ik ben God. Ik ben een tiran. Er zullen geen Litouwers, Letten of Esten in het Balticum zijn. Ik zal doen zoals Hitler in 1932.”

In zijn pan-Slavisch nationalisme was er weinig ruimte voor Roemenen. Die zaten in de weg van de grote Slavische ruimte en waren in zijn ogen “Italiaanse zigeuners” die een artificiële staat vormden. Hij wilde het land opdelen, waarbij grote stukken voor Rusland zouden zijn. Ook Alaska en Finland hoorden in zijn ogen bij Rusland. De islamitische wereld tussen de Russische invloedssfeer en de Indische Oceaan moest ook gedomineerd worden door Rusland. Zijn afkeer voor de islam groeide over de jaren heen en hij zocht daarbij potentiële partners in het westen.

In 2004 zei hij: “Het blanke ras is aan het verdwijnen. Elke dag zijn we met minder en minder. We zijn maar met half zoveel als 40 jaar geleden. We moeten ons verenigen tegen het gele gevaar en de groene dreiging. We hebben hetzelfde probleem: de invasie van Aziaten.”

De terreuraanslagen van 22 maart in Brussel noemde hij een goede zaak. “Het is gunstig voor ons. Laat ze sterven en vergaan.” In zijn visie zouden de westerse staten zich dan aansluiten bij Moskou en om hulp smeken.

Oekraïne

Oekraïne was wat hem betreft deel van de Russische staat. Hij was voorstander van de Russische annexaties in 2014. Hij financierde onder meer zelf de gewapende separatisten. In 2015 riep hij op om de gouverneur van Odessa te vermoorden. Politiek gevangene Nadiya Savchenko moest van hem neergeschoten en opgehangen worden. In 2018 stelde hij voor om een kleine atoombom op het land te gooien. Eind december deed hij ook een grimmige voorspelling die nu is uitgekomen. Het doet vermoeden dat hij op de hoogte was van de plannen van Poetin om Oekraïne binnen te vallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Controversieel Russisch parlementslid overleden: gratis vodka en lingerie, maar ook vechtpartijen, antisemitisme en vrouwenhaat”

  1. Het is een illusie te denken dat de mensen van joodse afkomst één grote broederschap vormen. Omdat ze overal aan de top van de beschaving willen staan, staan ze mekaar soms in de weg, Oppenheimer(atoombom) en Teller(waterstofbom) waren vijanden. Je kan het vergelijken met de Vlamingen, die kunnen mekaar ook soms niet uitstaan.

Plaats een reactie

Delen