premier De Croo (Belga)

Uncategorized

De Croo wil dat gruweldaden in Boetsja bestraft worden

Wannes Neukermans

Premier Alexander De Croo vindt dat de oorlogsmisdaden van het Russische leger in Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, niet onbestraft kunnen blijven. “De vreselijke beelden uit Boetsja zullen nooit vervagen, de verloren levens zullen nooit vergeten worden”, tweette De Croo. Hij zegt dat België zijn volledige steun uitspreekt aan het Internationaal Strafhof (ICC) voor “zijn belangrijk werk”.

Vanuit verschillende westerse overheden werd ontzet gereageerd op de beelden uit Boetsja. Daar werden vele lijken van burgers aangetroffen nadat de Russische troepen zich terugtrokken. Gelijkaardige beelden doken op uit andere Oekraïense steden. Daaraan werd vaak een oproep tot meer sancties tegen Rusland gekoppeld, zoals door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron. Europees buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell gaf maandag aan dat er “met spoed” nieuwe sancties tegen Moskou besproken worden op Europees niveau. Dat liet Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zondag ook al verstaan.

Intussen ontkent Moskou dat er burgers zouden zijn omgebracht. Het Russische ministerie van Defensie noemt de beelden van lijken “een nieuwe productie van het regime in Kiev voor de westerse media”. Het Internationaal Strafhof maakte eerder al bekend dat er een officieel onderzoek kwam naar de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “De Croo wil dat gruweldaden in Boetsja bestraft worden”

  1. Men kan de Poetin-Russen geen pijn doen zonder ook wat in eigen vlees te snijden. Doen wat nodig en passend is, zodat een volgende generatie wokelingen ons niet weer met een schuld- en boetebesef kan opzadelen.

  2. Waarom worden de gruweldaden van de NAVO strijdkrachten in het Midden- en Verre Oosten en Afrika gecensureerd? In vergelijking met de oorlogsmisdaden van de geallieerden tijdens WO2 zijn de huidige feiten in Oekraïne, hoewel ernstig, nog altijd minder erg. Hoeft het gezegd te worden dat de geallieerden (Amerikanen, Engelsen, Vrije Fransen en Russen) weigerden geallieerde oorlogsmisdadigers voor de rechtbank te laten vonnissen. Premier De Croo ziet blijkbaar de splinter in het oog van zijn buren maar niet de balk binnen eigen rangen.
    De publiek (gemanipuleerde) opinie mag nooit het volledig plaatje zien van de beerputten in een liberale samenleving.

Plaats een reactie

Delen