Buitenlandminister Lahbib (MR) in brief aan Oekraïense ambtgenoot: "Krim wordt illegaal bezet door Rusland"

Een Oekraïense zaakgelastigde en Hadja Lahbib bij de opening van een maquette van het Maidan-plein in Mini-Europa. Photo News

Uncategorized

De Lijn gebruikt vrouw met hoofddoek in campagne rond zwartrijden: “Stigmatiserend en negatief”

Redactie PAL

Vervoersmaatschappij De Lijn lanceerde deze week een nieuwe campagne rond zwartrijden. Echter zorgen de foto’s die gebruikt werden volgens Het Nieuwsblad voor beroering, nu onder andere een vrouw met hoofddoek en een zwarte jongen op de campagnebeelden staan.

Vorige week werd reeds aangekondigd dat De Lijn meer zou controleren op bussen en trams, omdat steeds minder mensen betalen voor hun ticket. Ook de nieuwe campagne kadert de strijd rond zwartrijden. Met de slogan “Je betaalt toch ook voor die smoothie, waarom dan niet op de bus of tram?” wil men aankaarten dat het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn om ook voor je vervoer te betalen.

Toch is er om deze simpele campagne heisa ontstaan. Niet door de slogan, maar wel door de beelden die gebruikt worden. Het gaat daarbij om een vrouw met hoofddoek, een zwarte jongen en een blond meisje. Vooral die eerste twee personen zouden voor een dergelijke campagne niet gebruikt mogen worden, klinkt het.

Hassan Al Hilou, die bedrijven wegwijs maakt omtrent inclusie, vind namelijk dat de campagne stigmatiserend is. Volgens hem is het bij een negatief onderwerp beter om enkel tekst en cijfers te gebruiken, maar geen mensen herkenbaar af te beelden. “Zo ga je niemand viseren.”, luidt de verklaring. Hamza Ouamari van het ‘inclusief communicatiebedrijf” Untitled Workers Club houdt er dezelfde mening op na. “Het gaat hier ook niet enkel om mensen van kleur: álle jongeren worden zo nogal negatief weggezet.”, aldus Ouamari.

“Weerspiegeling samenleving”

Volgens De Lijn gaat het om een storm in een glas water. “Ik vind het nogal zuur dat dit zo opgevat wordt.”, klinkt het bij Astrid Hulhoven, woordvoerster van De Lijn. “Het beeld is één van de drie beelden die we gebruiken, en het is het enige waar gekleurde mensen op staan.” Volgens Hulhoven is er een logische reden voor de keuze van de foto’s. “Wij proberen in onze campagnes steeds een weerspiegeling van de samenleving weer te geven. Het enige wat wij hiermee willen bedoelen: betalen voor dingen is de normaalste zaak ter wereld.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




22 gedachten over “De Lijn gebruikt vrouw met hoofddoek in campagne rond zwartrijden: “Stigmatiserend en negatief””

  1. Ze zouden eens een halte voor de station´s moeten controleren. Eerst zitten er enorm veel mensen van kleur op de bus en een halte voor het station stappen ze in hordes af om 5 min later op het station aan te komen of aan de overkant op de volgende bus te staan wachten. Zij die eerlijk voor hun bus betalen en soms maar 2a3 min hebben om hun bus te halen worden gecontroleerd en kunnen een uur op de volgende bus wachten.

  2. Men zit te zagen dat alles een weerspiegeling moet zijn van de maatschappij inzake reclame, aanwervingen bij allerlei jobs en als men het doet zoals hier De Lijn (wat dan nog 1 van de 3 beelden is dat men gebruikt, zie 2e zin in de laatste alinea) dan is het wéér niet goed. Zo kunnen die criticasters blijven zeiken. Gek, gekker, gekst!

  3. Aan de lijn. Als ge een weerspiegeling wilt weergeven dan moet ge in al uw campages pas na 20 keren een moslim tonen. Moslim is nog altijd maar een paar procenten. Tenzijn ge natuurlijk het aandeel zwartrijders wilt weergeven.

  4. Hoe zo, moeten die ook betalen op de MIVB en de Lijn? Ik zie er nochtans zelden zo iemand zijn badge gebruiken. Maar als je leest van wie het komt…altijd dezelfde lange tenen. Stel je dat een oudere mens zou afgebeeld zijn, zou die “inclusie” specialist dan ook zo gereageerd hebben, of is het om “zijn volk” uit de wind te houden? Misschien eens de voornamen van de gepakte zwartrijders publiceren…de “inclusie man” zal misschien veel volk herkennen.

  5. De blonde dame afbeelden is dan ook stigmatiserend. België heeft een multiculturele maatschappij dus mogen alle groepen afgebeeld worden. Alleen zijn het altijd dezelfden die zich aangevallen voelen.

  6. Zelfde opmerking dan bij de overvolle gevangenissen : welk percentage van de betrapte zwartrijders is allochtoon/autochtoon? Man/vrouw? -30/+30? Of misschien nog beter: hoeveel +70?
    Maar zoals gewoonlijk zal die terechte vraag van Jan met de pet – die wel mag opdraaien voor de kosten én het verlies – onbeantwoord blijven…

  7. Ze mogen van mij alle niet-blanken gebruiken op foto’s en posters om het een en ander duidelijk te maken. Niet alleen wat zwartrijden betreft, maar ook in verband met geweld, zoals het in één kloppen van buschauffeurs en treinbegeleiders, etc. Maar… dat schijnen Groen, SPA, CDV, oVLD, NVA etc. stemmers allemaal geweldig te vinden.

  8. Bijlange niet, dat is om gewoon met de Ramadan mee te doen ; honger en dorst lijden over dag en zich tot barstens toe volproppen en vol gieten ’s avonds. Ik eet extra veel varkensvlees en drink bier om me te distantiëren van de Ramadan, blijkbaar een kolderieke versie van wat echt en consequent “Vasten” impliceert. Niks of niemand kan mij dat beletten, geen enkele islamofiele politicus of volkomen overgesubsidieerde tak van de islamofiele “Gelijkheidsindustrie”.

  9. Ik nam nooit de bus maar nu moet ik wel. Het Vlaams Belang gaat mijn fiets niet terugbetalen, nooit problemen oplossen, enkel voorschotelen. Nee, die willen dat ik een nieuwe fiets koop zodat ze BTW kunnen innen en dat aan Zuckerberg geven. Maar ik kan dat niet meer betalen.

  10. In het vervolg geen mensen meer afbeelden, maar een hond, een kat en een papegaai. Maar zelfs dat zal niet kunnen voor het (gesubsidieerd?) clubje van inclusiejankers.

  11. Ik maak al 50 jaar gebruik van de bus, ik heb nog maar drie keer controle meegemaakt. Vandaag 5 controleurs, één zwartrijder, kleur: zwart. Vorige keer, een groep vrouwen; kleur? idem. Jaren geleden, toen er nog geen zwarten te zien waren, bij die controle: niemand betrapt.

Plaats een reactie

Delen