Jong N-VA deelt "Belgische vodden" uit op nationale feestdag: "Dit land is op"

Jong N-VA-voorzitter Jeroen Bergers met een "Belgische vod"

Uncategorized

N-VA-voorzitter De Wever: “Ook aan Franstalige kant begint te dagen dat dit land twee democratieën kent”

Anton Schelfaut

N-VA-voorzitter Bart De Wever verkondigt al enkele jaren dat België een land is dat twee democratieën kent. Dat begint volgens hem nu ook te dagen aan Franstalige kant. Hij deelde op Twitter een editoriaal uit de Franstalige krant Sudinfo La Capitale. Daarin stelt hoofdredacteur Demetrio Scagliola zich openlijk de vraag of de voorspelling van De Wever stilaan realiteit wordt.

Scagliola wijst erop dat Vlaanderen (centrum)rechts stemt, terwijl in Wallonië en Brussel de linkse partijen blijven domineren. “Deze theorie dient uiteraard de nationalistische en separatistische stellingen van de Antwerpse leider”, schrijft hij. “Maar men moet erkennen dat de laatste politieke gebeurtenissen hem gelijk geven.”

Spiraal van verdeeldheid

Hij verwijst daarbij naar het debat tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in Terzake. Dat leidde tot collectieve verontwaardiging in Franstalig België, waar PS, Ecolo en Les Engagés in een gezamenlijk persbericht het optreden van Bouchez veroordeelden. “In Vlaanderen waren het vooral de Franstalige reacties die tot verontwaardiging leidden en de discussie over het cordon sanitaire heropenden”, schetst hij. “Daarin staan de Nederlandstaligen en de Franstaligen lijnrecht tegenover elkaar.”

Daarnaast haalt Scagliola ook de uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over Molenbeek aan. “Hij weet heel goed dat hij de PS daarmee op stang jaagt, maar hij trekt er zich niets van aan. In zijn ogen weegt dat niet op tegen de punten die hij bij zijn electoraat kan scoren.”

“Deze spiraal van verdeeldheid is ingeschreven in de federale evolutie van landen”, besluit hij. “En als de partijen geen oplossingen vinden om bruggen te bouwen tussen de twee gemeenschappen, kan de ultieme droom van de nationalisten realiteit worden: twee democratieën in twee verschillende landen…”

Gezonde en efficiënte relatie

N-VA-voorzitter Bart De Wever deelde het editoriaal op Twitter. “Ook aan Franstalige kant begint te dagen dat dit land feitelijk twee democratieën kent”, schrijft hij erbij. “Nu rest enkel nog het inzicht dat beide beter autonoom beslissen op welke terreinen samenwerking opportuun is. Het zou onze relatie veel gezonder en efficiënter maken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “N-VA-voorzitter De Wever: “Ook aan Franstalige kant begint te dagen dat dit land twee democratieën kent””

  1. De Wever negeert hier wel de tricolore olifant in de kamer, namelijk het feit dat Wallonië zwaar verslaafd is aan Vlaams geld. En het is een illusie om te denken dat de franstaligen vrijwillig de Vlaamse kip met de gouden Vlaamse eieren zullen slachten. Als we twee democratieën in twee verschillende landen willen, zullen we op een bepaald moment toch eenzijdig de samenwerking moeten stopzetten. Wanneer slaan onze politici de handen in elkaar om voor de korte pijn te kiezen?

  2. De kiesintentie peilingen liegen niet en voorspellen ons onbarmhartig electoraal vonnis over het wanbeleid van het bij elkaar gevaagd hoopje mini-partijtjes die het Vivaldi Frankenstein conglomeraat gedrocht vormen.

  3. Juist een Germaanse Vlaamse haring en een Romaanse Waalse forel kost wat kost in één en het zelfde waterbiotoop proberen te doen overleven, in een geforceerd compromis “brak water” , (half zout- half zoetwater) doet beide soorten ziek worden en uiteindelijk voorspelbaar omkomen.

  4. Vervang Zelenski door Bart De Wever en Oekraïne is binnen de 24 uur Russisch grondgebied. De Walen beslissen over Wallonië en België dank zij Vivaldi en slappe Jan (N-VA) in Vlaanderen. Waarom zouden zij afstand doen van hun politieke hegemonie en de Vlaamse geldtransferten? Omdat Bart De Wever het lef niet heeft om een referendum te eisen over Vlaamse onafhankelijkheid of misschien omdat hij een verborgen Belgische agenda heeft.

  5. Er is inderdaad “veel” veranderd sedert NVA het voor het zeggen heeft in Vlaanderen, van een toename van de transfers tot de verplichte digitale meter over het afschaffen van de woonbonus. Ook het klimaatplan, de snelheidsbeperkingen, en het pesten van de boeren en paters blijven uit in Wallonië. Misschien zolang BDW hier de Erdogan van Vlaanderen speelt zou het toch beter zijn bezuiden de taalgrens te wonen. Trouwens schaf de transfers af en je zult zien dat onze Waalse vrienden helemaal niet meer zo belgicistisch. zijn

  6. De eerste toegeving van Bart de Wever is in de maak.Wedden dat hij op zijn blote voetjes toenadering zoekt met het Vlaams Belang om in 2024 een Vlaamse meerderheid te maken.Natuurlijk een reuze zaak.

  7. Bart De Wever kan oreren zoveel hij wil. Hij is en blijft het grootste struikelblok voor meer Vlaamse autonomie. Hij heeft de guts niet om een coalitie met het Vlaams Belang niet uit te sluiten. Eigenlijk snap ik dat wel. Je kan je de reactie van heel de politieke correcte meute voorstellen wanneer hij dit wel zou doen. De vraag is of die politiek correcte meute wel voldoende aanhang heeft en hoever de NVA kiezer deze keuze zal afwijzen. Bart De Wever is niet te benijden. Hij zit in een Catch22. Maar voor hem is het duidelijk. De politiek correcte meute heeft voldoende aanhang en zijn NVA kiezers zullen een dergelijke demarche niet aanvaarden en dus we dronken een plas, deden een glas en alles blijft zoals het was en dus verandert er niets. We zitten in een staat van immobilisme, terwijl misschien toch doorbraken te forceren zijn.

  8. Hier is BDW weer met zijn verkiezingspraat! Hij weet heel goed dat Wallonië NOOIT akkoord zal gaan met een splitsing onder welke vorm dan ook. Het zou hun in de armoede drijven en dat weten ze heel goed! Dus net als toen NVA de vorige keer verkozen werd lult BDW daar nog wat over en eens hij verkozen is gaan al zijn beloftes weer terug de diepvries in…..

  9. Het zijn er inderdaad twee, maar democratieën kan je het bezwaarlijk noemen. De bevolking heeft geen inspraak, partijvoorzitters bepalen en beslissen, parlementaire zijn stemrobots, exclusieven en cordons zetten dezelfde fracties permanent en over alle onderwerpen buitenspel, … De bevolking regeert niet. De bevolking ondergaat.

Plaats een reactie

Delen