N-VA-voorzitter Bart De Wever verkondigt al enkele jaren dat België een land is dat twee democratieën kent. Dat begint volgens hem nu ook te dagen aan Franstalige kant. Hij deelde op Twitter een editoriaal uit de Franstalige krant Sudinfo La Capitale. Daarin stelt hoofdredacteur Demetrio Scagliola zich openlijk de vraag of de voorspelling van De Wever stilaan realiteit wordt.
Scagliola wijst erop dat Vlaanderen (centrum)rechts stemt, terwijl in Wallonië en Brussel de linkse partijen blijven domineren. “Deze theorie dient uiteraard de nationalistische en separatistische stellingen van de Antwerpse leider”, schrijft hij. “Maar men moet erkennen dat de laatste politieke gebeurtenissen hem gelijk geven.”
Spiraal van verdeeldheid
Hij verwijst daarbij naar het debat tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in Terzake. Dat leidde tot collectieve verontwaardiging in Franstalig België, waar PS, Ecolo en Les Engagés in een gezamenlijk persbericht het optreden van Bouchez veroordeelden. “In Vlaanderen waren het vooral de Franstalige reacties die tot verontwaardiging leidden en de discussie over het cordon sanitaire heropenden”, schetst hij. “Daarin staan de Nederlandstaligen en de Franstaligen lijnrecht tegenover elkaar.”
Daarnaast haalt Scagliola ook de uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over Molenbeek aan. “Hij weet heel goed dat hij de PS daarmee op stang jaagt, maar hij trekt er zich niets van aan. In zijn ogen weegt dat niet op tegen de punten die hij bij zijn electoraat kan scoren.”
“Deze spiraal van verdeeldheid is ingeschreven in de federale evolutie van landen”, besluit hij. “En als de partijen geen oplossingen vinden om bruggen te bouwen tussen de twee gemeenschappen, kan de ultieme droom van de nationalisten realiteit worden: twee democratieën in twee verschillende landen…”
Gezonde en efficiënte relatie
N-VA-voorzitter Bart De Wever deelde het editoriaal op Twitter. “Ook aan Franstalige kant begint te dagen dat dit land feitelijk twee democratieën kent”, schrijft hij erbij. “Nu rest enkel nog het inzicht dat beide beter autonoom beslissen op welke terreinen samenwerking opportuun is. Het zou onze relatie veel gezonder en efficiënter maken.”