Antwerp Mayor Bart De Wever pictured during, the 'National Corona Debate 2020', organised by VRT NWS, VTM Nieuws and HLN, in Brussels, datetext. Belgium is in its eighth week of confinement. This weekend marks the end of stage 1A of the deconfinement plan in the ongoing corona virus crisis. On Monday, all shops can reopen and more people can return to work. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Binnenland politiek

De Wever over Van Grieken: “Als hij dat gelooft, is hij politieke puberteit niet ontgroeid”

Wannes Neukermans

In een interview met Het Laatste Nieuws liet N-VA-voorzitter Bart De Wever nogmaals weten niet met het Vlaams Belang samen te willen werken. Hij noemt een stem voor de partij van Tom Van Grieken nutteloos. “En als het al tot iets leidt, is het niks goed”, aldus De Wever.

Volgens Bart De Wever etaleert het Vlaams Belang haar eigen nutteloosheid: “Hij wil federaal niet meedoen. Dat zegt hijzelf! Hij predikt in feite de revolutie vanuit Vlaanderen.” Dat is iets wat volgens de N-VA’er niet mogelijk is, en enkel tot chaos zou leiden. “Je kan misschien even luchtkastelen verkopen, maar de realiteit haalt u in”, vindt De Wever. “Als hij gelooft dat dat werkt, is hij de politieke puberteit niet ontgroeid.”

De vraag wat er gebeurt als N-VA en Vlaams Belang samen een meerderheid behalen, vindt De Wever momenteel irrelevant. Daarvoor moet Van Grieken eerst tonen dat het hem serieus is, vindt De Wever: “Hij neemt geen afstanden van de grootste dwaasheden, van de grootste extremisten, van complottheorieën. Frank Creyelman kan na zijn bezoek aan de Krim zijn liefde voor Poetin nog altijd niet intomen.” Het feit dat Creyelman nog steeds fractievoorzitter is in Mechelen, stoort De Wever enorm. “Als Tom Van Grieken gelooft dat hij op eigen houtje de revolutie kan ontketenen, is hij de politieke puberteit niet ontgroeid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

44 gedachten over “De Wever over Van Grieken: “Als hij dat gelooft, is hij politieke puberteit niet ontgroeid””

  1. Een stem voor BDW/N-VA is een stem voor de liberale partijen en een verloren stem voor Vlaanderen Bart De Wever staat op de wachtlijsten voor een coalitie 2024 met de OVLD, CD&V en de socialisten. Politieke formaties die zweren bij de politieke stilstand en het individuele profitariaat.

  2. De Wever wordt met de dag alsmaar zuurder. Hij was een heel stuk aangenamer toen hij nog serieus overgewicht had. Slikt hij pilletjes om te vermageren? Dit verklaart misschien zijn rancuneuze ingesteldheid.

  3. En een stem op N-VA is niet nutteloos misschien? Die partij heeft federaal meegedaan en zit al eindeloos lang in de Vlaamse regering. En welk verschil heeft ze kunnen maken? Nog geen deuk in een pakje boter. Als De Wever denkt dat hij zijn doelen met de PS beter zal kunnen realiseren in plaats van met zijn nationalistische broeders van Vlaams Belang dan vraag ik me serieus af wie er hier nu eigenlijk luchtkastelen aan het verkopen is.

  4. De Wever zou toch wel moeten weten dat landen gevormd worden door revolutie eerder dan evolutie. Belgie zelf is daar het beste voorbeeld van. Een onafhankelijk Vlaanderen, programmapunt 1 van de NVA, is niet realiseerbaar via ‘evolutie’. Ziet iemand Don Bas of De Krim onafhankelijk worden via evolutie? Krijgen de Koerden hun eigen staat via evolutie? Welke stap heeft Vlaanderen gezet de afgelopen 20 jaar, met scores van meer dan 30 procent voor de NVA? Gelooft De Wever zelf nog in zijn eerste programmapunt? Of gaat hij het vervangen door confederalisme? En daarna door federalisme, zoals de VLD, om uiteindelijk te vervallen in het soort Belgicisme a la Gwendolyn Rutten?

  5. Misschien kan BDW ons eens vertellen wat hij voor Vlaanderen bereikt heeft in al die jaren dat N-VA de grootste partij was. Buiten wat woordbreuken (nooit met Sp.a samen in stadsbestuur, terug plaats voor auto’s in de stad) en uiterst twijfelachtige benoemingen (Greet Valck) en verdachte subsidiestromen (Kaoeakibi) hebben we van hem nog niet veel gezien. En dan maar de Calimero uithangen over andere politieke lapzwanzen zoals Lachaert en co. die toch zoo ’n slechteriken zijn.

  6. BDW zit nog steeds op het verkeerde politieke pad. Zijn ergernis over het zogenaamd extremistische en onverantwoordelijke VB maakt het N-VA in de ogen van hen, die België daadwerkelijk besturen, toch niet aanvaardbaar. De Franstalige media en dito partijen zijn hier hierover zeer duidelijk. Dat kan alleen veranderen als men vanuit Vlaamse kant in een sterke positie de problemen aankaart. Dat laatste kan alleen al men in eenheid en verscheidenheid zich gezamenlijk in het debat mengt.

  7. De partij van De Wever is over zijn piek heen. Massa immigratie gaat het komende decennium het NVA aandeel verwateren tvv linkse partijen. Bartje denkt enkel nog aan zijn sjerp tot aan pensionering. De Vlaamse idealen gaat hij nooit verwezenlijken. Een onafhankelijk Vlaanderen komt er nooit met die man. Hij vergeet dat vb en nva grotendeels communicerende vaten zijn. Beide willen ze hetzelfde: Vlaanderen eerst. Maar nva omarmt politieke correctheid afgetopt met af en toe stoere toogpraat van Bart om zijn kiezers te blijven plezieren, en het werkt. Ik stemde VU destijds, dat waren toen vurige politici….Bart tipt nog niet aan hun ballen. Het is nu of nooit voor Vlaanderen or always rest in peace. Amen.

  8. De Wever had ik slimmer, wijzer en intelligenter ingeschat. Hij mag dan wel zo’n pocket boekske met Latijnse spreuken op zak hebben, het verbergt z’n dom- en onnozelheid niet.

  9. De verzuurde grote dictator kan slecht tegen zijn verlies en de verkiezingen zijn nog iet begonnen, hij gijzelt de Vlamingen die het slachtoffer worden van de belgische partijen, zo ook nva. Al 40 miljoen € geïncasseerd met de LEZ zone en nog steeds word Antwerpen vervuilt door de scheepvaart en zwijgt deze cumulator met 4 vetbetaalde jobkes als vermoord.

  10. Met andere woorden, de NVA treedt in de voetsporen van wijlen de CVP : uiterlijk een beetje vlaamsgezind , maar in werkelijkheid maakt ze iedere stap in de richting van de Vlaamse onafhankelijkheid onmogelijk. Sire uw troon staat veilig!

  11. Toen NVA voor de eerste keer in de regering zat kreeg de werkende klasse na 2 maanden al een gigantisch mes in de rug: verhoging van de pensioenleeftijd en een indexsprong! Dat kost iedereen LEVENSLANG veel geld. Daarvan stond NIETS in hun dik boek, hun partijprogramma! Wat daar WEL instond waren communautaire maatregelen en die gingen de vuilbak in zo gauw ze aan de macht waren. Toen al besefte ik dat het woord van BDW minder waard is dan het papier waarop het geschreven staat. Mijn lidkaart van NVA heb ik dan ook na 6 maanden verscheurd! In tegenstelling tot blijkbaar nogal wat andere Vlamingen had ik redelijk snel door dat BDW belooft wat je graag wil horen maar uitvoert wat HEM het beste uitkomt! Ik zal mij dan ook NOOIT meer laten vangen door meestermanipulator en bedrieger BDW! Helaas zijn er nu nog altijd veel Vlamingen die er wel nog met hun 2 voeten tegelijk intrappen! Een stem voor NVA is een stem voor Vivaldi min Groen plus NVA. En die gaan de werkende klasse WEER EENS veel geld kosten!

  12. Dat is verre van verstandig hé Bart! Hou de boot af en leg je niet vast, want ik vrees dat je de enige bent die nog gelooft in een akkoord met de PS over een andere structuur van dit onzalige, nutteloze en zelfs schadelijke “land”. Het enige wat er in 2024 zinvol is, zou wel eens kunnen zijn: de prang erop zetten. En dan heb je VB nodig – met of tegen uw zin. En bovendien: geloof je echt dat er in de PS iemand is die een regeerakkoord NVA-VB uitsluit omdat jij dat zo fel zegt? Hoe feller je dat zegt, hoe wantrouwiger ze daar worden, vrees ik…Ikzelf zou me meer zorgen maken om die antivlaamse links-liberale “ellite” die zich van onze media heeft meester gemaakt.

  13. BDW is een onbetrouw iemand, die niet weet in welk hol te kruipen om z’n eigen vel te redden.Hij is een wolf in schapenvacht die z’n eigen kiezers voor schut heeft gezet !!!!

  14. Ja, Bartje binnen uw eigen partij zijn enkele prachtmensen, die door Bartje geblokkeerd worden, geef die de verantwoordelijkheid die zij waard zijn. Jij komt over als een zaalwachter in een museum.

  15. Er moeten mirakels geschieden om mét de Belgische grondwet een ook maar deels onafhankelijk Vlaanderen te creëren.
    Dat heeft o.m. de deelname van de N-VA aan de regering met Michel bewezen. De prijs die de N-VA (en wij allemaal) moeten betalen voor het verwerven van de confederatie is schandelijk hoog.
    Daarom kan ik de stelling van Van Grieken wel snappen. Of hij voor beter kan zorgen, valt natuurlijk nog te bezien. Een samengaan van N-VA en VB, indien er een 50+% verkiezingsuitslag is, MOET leiden tot samenwerken. Zo niet gaat Vlaanderen helemaal ten onder. Wat zijn wij toch kleinzielige kibbelaars.

  16. de meeste politiekers zijn nog kleuters, van de schoolbanken naar de vergadertafel, nooit moesten ze volwassen worden, altijd werden hun lokalen verwarmd en kregen ze te eten.

  17. De verzuurde De Wever kan het gewoonweg niet verkroppen dat VB De grootste partij van Vlaanderen is ! Wat had hij wel gedacht na zijn verraad aan de Vlaamse kiezers . Eerst met veel bla bla naar strepy rijden om de miljardenstroom naar Wallonië aan te klagen om dan alles in de communautaire ijskast te stoppen ! Da’s zoals men al eens durft te zeggen ” boerenbedrog ” !!!

  18. Bart De Wever kan maar beter een stap opzij zetten en nog anderen zoals Homans,Franken etc.Want hij krijgt steeds meer kritiek van zijn achterban en vooral NVA-jongeren.Hoe meer hij dit herhaalt hoe meer stemmen naar het VB.

  19. Tiens en Theo Francken zei zelf in de zondagskrant tegen Tom Van Grieken dat Vlaams Belang beter niet Federaal meedoet .Waarop Tom antwoordde .Wij doen wel mee federaal .Blijkbaar heeft De Wever deze krant niet gelezen .Ze is nochtans gratis

  20. Als De Wever denkt door zoiets te zeggen hem meer stemmen zal opbrengen gaat hij van een kale kermis thuiskomen .Geen Vlaams Belang ook geen NVA meer .En dat hij eens in zijn eigen partij de hoogmoedige linkse rotte appels begint uit te sorteren waaronder hemzelf met zijn linkse rijke rondetafel vriendjes

  21. BDW denkt al aan de post van eerste minister en zal de grootste coalitiepartij worden bij de volgende verkiezingen met iets meer dan 15%, zonder het Vlaams Belang die dan wel de grootste partij zal zijn.

  22. Als BDW de reacties op deze Vlaams-Nationale pers erop naleest zal hij zich in het vervolg toch eens moeten realiseren waarmee hij hij beter niet in de picture komt. Dat de wederzijdse scheldpartijen door beide zusterpartijen, of toch hun leiders nu toch eens ophouden. Enkel de trado’s, poco’s, wokes en linksen hebben daar baat bij. Maar Vlaanderen NIET !

  23. Martens met “geef ons wapens”, Verhofstadt met zijn “Vlaamse burgermanifesten”, Leterme met zijn “vij minuten politieke meod”, en nu De Wever met zijn “nooit met mijn Vlaams-nationale concurrent”, allen hebben ze hun massale kiezers én de Vlaamse belangen bedrogen. Terzelfdertijd trekken de frankofonen allen aan hetzelfde zeel om de frankofonie te verdedigen. Dringend gezocht: échte Vlaamse staatsmannen (-vrouwen)….

Plaats een reactie

Delen