Discriminatie van en haatspraak tegen Armeense christenen in Turkije neemt toe

De eeuwige vlam in het midden van het nationaal monument Tsitsernakaberd. Shutterstock

Uncategorized

Discriminatie van en haatspraak tegen Armeense christenen in Turkije neemt toe

Sonja Dahlmans

In de aanloop naar de herdenking van de Armeense genocide op 24 april, werd vorige week een deur van een Armeense school in Istanboel beklad met een swastika. Rond deze periode zijn er wel vaker dergelijke provocaties in het land, maar ook op andere plaatsen in de wereld waar migranten van beide groepen wonen.

Zo werd in de Australische hoofdstad Sydney een monument ter herdenking van de Armeense genocide beklad. Ook toen ging het om een swastika. Ook de halve maan die op de Turkse vlag staat, werd op het monument geschilderd. Daarnaast werden nog enkele beledigende opmerkingen gemaakt, zoals “fuck Assyrische honden”. Dat is een verwijzing naar Assyrische christenen, een groep die ook werd vervolgd tijdens de Armeense genocide.

Komende zondag is de herdenkingsdag van de Armeense genocide. Die valt dit jaar samen met het oosters-orthodoxe Pasen en de islamitische vastenmaand ramadan. In Turkije zijn er in de aanloop naar de herdenking van de Armeense genocide, die de Turken nog altijd een ‘kwestie’ noemen, wel vaker provocaties. De Armeense christenen zijn nog altijd de grootste religieuze minderheidsgroep in het land. De Amerikaanse overheid schrijft hierover in een rapport naar aanleiding van een hoorzitting: “De Armeense genocide is de enige volkerenmoord uit de twintigste eeuw waarbij het volk dat werd afgeslacht, onderworpen werd aan voortdurende belediging door de massale ontkenning ervan.”

Coronapandemie en Nagorno-Karabach

Ook tijdens de coronapandemie en de oorlog in Nagorno-Karabach, nam de haat tegen de Armeense christenen in Turkije toe. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan noemde in een speech de Armenen in zijn land “overgebleven resten van het zwaard”. Hiermee doelde hij op de nabestaanden van Armenen die de genocide hebben overleefd.

De erkenning van de Armeense genocide door verschillende landen is voor het regime van Erdoğan een doorn in het oog. Zo was er in 2016 een diplomatieke rel met Duitsland, omdat het land de Armeense genocide erkende. Ook ten opzichte van Amerikaans president Joe Biden was de houding enige tijd vijandig, nadat deze in 2020 de Armeense genocide had erkend. Erdoğan eiste zelfs dat Biden de verklaring weer zou intrekken. Volgens de Turkse president had de erkenning van de Armeense genocide een “diepe wonde geslagen in de relatie tussen beide landen”.

Volgens een Turks-Armeense journalist, Yetvart Danzikyan, heerst er elk jaar rond de herdenkingsdag van de Armeense genocide een “gespannen klimaat” in het land. Oud-parlementslid Selina Dogan gaf aan dat Turkse Armeniërs altijd discreet zijn om “hun aanwezigheid in Turkije te kunnen blijven behouden”.

De Turkse autoriteiten houden vol dat er geen haatspraak is gericht tegen de Armeense bevolking of andere religieuze minderheden. Maar volgens de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) is dat wel het geval en grijpt de Turkse regering niet in. De autoriteiten zouden dergelijke misdrijven onbestraft laten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Discriminatie van en haatspraak tegen Armeense christenen in Turkije neemt toe”

  1. Haatspraak. Heel goed nadenken wat haatspraak is. Ik heb vooral de indruk dat het een kwalificatie is, die moet dienen om niet politiek correcte kritiek in de kiem te smoren. Ik hou niet zo van die term. Het ruikt naar staatsterreur tegen afwijkende meningen. De Quick is daar de orkestleider van.

Plaats een reactie

Delen