Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

Dood gehandicapte joodse man schokt Frankrijk: antisemitische aanval werd afgedaan als tramongeval

Carl Deconinck

Op 16 februari stierf de gehandicapte joodse jongeman Jérémy Cohen (31). Cohen werd in Seine-Saint-Denis aangevallen door een groep allochtone jongeren en liep in paniek weg. Hij belandde zo onder een tram en stierf. De politie sprak eerst van een ongeval en de pers negeerde de zaak. Nu werden de beelden gedeeld en barst de bom.

Oorspronkelijk deden de media het verhaal af als een ‘fait divers’. Een man kwam om het leven na een aanrijding door een tram. Nu blijkt dat hij eerst mishandeld werd op straat en dat het slachtoffer bovendien een joodse, gehandicapte man was.

De gebeurtenissen vonden plaats op 17 februari. Een grote groep jongemannen viel Jérémy Cohen aan op straat. Hij kreeg meerdere rake klappen in zijn gezicht. Cohen liep vol angst en gedesoriënteerd weg van zijn belagers. Op dat moment reed er echter een tram voorbij, die niet meer op tijd kon remmen. Jérémy werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk overleed aan zijn verwondingen.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/MedecinFR/status/1510914828273082370?s=20&t=3YS9kRjeZHHtyd59tsDHgg

Familie voert eigen onderzoek

De feiten kwamen echter pas later aan het licht. In eerste instantie sprak de politie van een banaal ongeluk. Zijn familie kon dat echter maar moeilijk geloven en besloot om zelf op onderzoek uit te gaan. Ze deelden folders uit, gingen van deur tot deur, zochten getuigen en vroegen beeldmateriaal van die avond op. Een familielid werd in het verleden al in elkaar geslagen op straat en ze vreesden dat dit opnieuw het geval kon zijn. Ook de broer van Jérémy besefte dat “er iets mis was met het oorspronkelijke verhaal. Mijn broer was gezond, hij had geen specifiek probleem. We begrepen niet wat er was gebeurd.” Hij zei dat de jongeman een wit keppeltje bij zich droeg.

Uiteindelijk kregen ze een video in hun bezit die weinig aan de verbeelding overlaat. “Dit is geen ongeluk. Jérémy werd mishandeld, geslagen. Hij viel bij zijn ontsnapping en had geen keuze om verder weg te lopen en toen kwam die tram”, aldus een vertegenwoordiger van de familie.

“Jérémy was een heel aardig persoon. Hij had een goed hart. Hij hield ervan om zijn buurman te helpen en hij had geen bijzondere problemen. Onze familie is verwoest door zijn dood en al de pijn dat hij heeft geleden. Hij werd afgeslacht door een bende jongeren”, verklaarde Gérard Cohen, de vader van Jérémy, aan de pers. Hij is erg boos op de politie, die de zaak afdeed als een verkeersongeval en nooit beelden had bekeken of opgezocht. “Waarom moet de familie een eigen onderzoek uitvoeren om de waarheid te achterhalen en geconfronteerd te worden met de meest gruwelijke getuigenissen en video’s? Waarom moet de familie het bewijsmateriaal aan de politie leveren om het onderzoek te heropenen?”

Hevige reacties

Het werk van de familie heeft in elk geval resultaat opgeleverd, want de beelden gingen viraal. De politiek en de pers pikten het verhaal nu wel op. Een onderzoeksrechter heropende het dossier en kondigde een rogatoire commissie aan.

De politieke rechterzijde reageert fel op de zaak. Eric Zemmour pikte deze als eerste op. De Franse presidentskandidaat spreekt van een “lynchpartij, uitgevoerd door een bende uitschot” en hekelt “de omerta” in de media. “Dit is geen anekdote. Dit is geen nieuwsbericht. Dit is geen drama als alle andere. De dood van Jérémy Cohen is het afschuwelijke symptoom van de tragedie die ons land doormaakt, die ik al jaren aan de kaak stel en ten aanzien waarvan onze staat, onze media en onze politici sprakeloos, machteloos, verlamd blijven door hun cynisme en lafheid. Laksheid van het gerecht. Lafheid van de media. Rabiaat antisemitisme. Minachting voor het menselijk leven bij dat uitschot. Permanente leugens om immigrantencriminaliteit te verdoezelen, uit angst om ‘de extremen te versterken’. De hele vergiftigde cocktail van het hedendaagse Frankrijk wordt samengevat door deze zaak.”

Ook Zemmour vraagt zich af waarom het de familie zelf was die de zaak moest oplossen. Hij vermoedt dat de verkiezingen een rol spelen en de media “de barbaren” wilden beschermen. Zemmour zegt dat deze zaak een elektroshock moet zijn voor het land.

(Lees verder onder de tweet.)

“Weerzinwekkend”

Bij Marine Le Pen klinkt eenzelfde geluid. Zij noemt de aanval “ronduit weerzinwekkend” en vraagt zich af waarom het zo lang duurde voor deze in de openbaarheid kwam. Ze brengt daarbij ook expliciet hulde aan de familie, die bleef strijden voor de waarheid. Le Pen denkt eveneens dat de timing, in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen, meespeelt. Haar partij wijst erop dat de linkerzijde hypocriet is. “Links zette een knie op de grond voor George Floyd en veroordeelde de Franse nationale politie, maar zwijgt over de opkomst van antisemitisme in Frankrijk en over dit soort agressie gepleegd door uitschot.”

(Lees verder onder de tweet.)

Gelijkaardige aanval in 2019

Alexandra Borchio-Fontimp, senator voor Les Républicains, zegt dat de aanval doet denken aan die op Sarah Halimi in 2017. Halimi was een gepensioneerde vrouw die aangevallen en vermoord werd in haar eigen appartement. Ze was de enige Joodse inwoner van het gebouw en de moordenaar riep “Allahoe akbar”. Nadien verklaarde de dader dat hij de shaitan had gedood. Ook hier aarzelden de media en de overheid om de aanval antisemitisch te noemen, net voor de nationale verkiezingen.

Afgelopen maandag werden de ouders van Jeremy ook ontvangen op het Élysée, waar president Emmanuel Macron zijn medeleven betuigde aan de ouders.

De Franse historicus Georges Bensoussan wees er in 2019 al op dat in de bewuste stad, Seine-Saint-Denis, 80 procent van de joodse bevolking vertrokken was. Er wonen bijzonder veel allochtonen, en de armoede en criminaliteit tieren er welig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Dood gehandicapte joodse man schokt Frankrijk: antisemitische aanval werd afgedaan als tramongeval”

  1. Niet alleen in dit belziek land is de politie afzijdig en doen ze juist niets, ambtenaren zijn te lam om te werken en pesten nog liever de burger. En de lafheid van links spreekt alweer boekdelen.

  2. Eric Zemmour , de Franse presidentskandidaat, spreekt van een “lynchpartij, uitgevoerd door een bende uitschot” en hekelt “de omerta” in de media (sic).Gelijk heeft hij. Maar wie lanceerde ook weer de slogan “touche pas à mon pote”? Pijnlijk dat die doelgroep decennia later zo ondankbaar reageert tegen haar weldoeners.

Plaats een reactie

Delen