Duitse minister (Groenen) die op vakantie ging vlak na watersnood moet aftreden

Screenshot ZDF via Twitter

Uncategorized

Duitse minister (Groenen) die op vakantie ging vlak na watersnoodramp moet aftreden

Carl Deconinck

De Duitse minister voor Familiezaken, Anne Spiegel (Groenen), is moeten opstappen. De groene minister kwam in de problemen omdat ze, nog geen twee weken na de dodelijke overstromingsramp in haar deelstaat, een maand met haar gezin op vakantie ging.

In de zomer van 2021 trok er zware storm over het noordwestelijk binnenland van Midden-Europa. België werd daarbij zwaar getroffen, maar ook in Duitsland vielen meer dan 180 doden en was de materiële schade enorm. Men schatte de schade op ongeveer 35 miljard euro, waardoor het de duurste natuurramp ooit is in Duitsland. Anne Spiegel was toen deelstaatminister van Rijnland-Palts, waar maar liefst 134 doden te betreuren vielen.

Amper 10 dagen na de ramp vertrok Spiegel voor vier weken op reis naar het zuiden van Frankrijk. Bovendien vertelde ze ook leugens daarover. Tegen Die Welt am Sonntag zei Spiegel zaterdag nog dat ze toen wel aan de kabinetsvergaderingen had deelgenomen, maar dat bleek niet waar te zijn.

De zaak werd haar zeer zwaar aangerekend door de oppositie. Politici van CDU en CSU eisten de afgelopen dagen haar aftreden. De christendemocraten hadden een eigen minister zien opstappen in Noordrijn-Westfalen. Deelstaatminister Ursula Heinen-Esser was op lang weekend geweest in Mallorca vlak na de overstromingen. Volgens de christendemocraten was er dan ook geen plaats meer voor Spiegel in de regering.

Omstreden sms

Spiegel moest in maart in de onderzoekscommissie van het deelstaatparlement van Rijnland-Palts getuigen over de watersnoodramp. Daar bleek uit sms-berichten naar medewerkers dat ze zich tijdens de overstromingsnacht in juli 2021 vooral met haar politieke imago bezighield. Zelf zegt ze vooral met de slachtoffers bezig te zijn geweest. Het parket voerde al zo’n zeven maanden onderzoek, maar zag uiteindelijk geen strafrechtelijke nalatigheden van de rijksoverheid.

De groene minister probeerde haar ontslag te vermijden door haar excuses aan te bieden in een emotioneel pleidooi. Ze zei dat ze een vergissing had gemaakt. Ze rechtvaardigde haar beslissing met de hoge last als topkandidaat voor de deelstaatverkiezingen en het gelijktijdige werk als minister voor Familiezaken.

Naast haar portefeuille nam Spiegel in 2021 het ministerie van Milieu over. “Dat was achteraf gezien een vergissing. Het was te veel”, aldus Spiegel. Haar man had bovendien ook een beroerte gekregen in 2019 en zou sindsdien meer nood hebben aan vakantie. De oppositie slikte die excuses echter niet. Ook de partijtop van de Groenen zag haar liever beschikken. Vandaag legde ze noodgedwongen haar ambt neer “vanwege de politieke druk” en om “verdere schade aan het ambt te voorkomen”.

Naast de minister komt ook haar toenmalige kabinet onder vuur. Zo is er nog staatssecretaris Katrin Eder. Eder had Spiegel vertegenwoordigd, maar volgens de Rhein-Zeitung was ze ook op vakantie. De tweede staatssecretaris, Erwin Manz, verantwoordelijk voor Milieu, zou ook fouten gemaakt hebben en eveneens een vakantie genomen hebben in die periode.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Duitse minister (Groenen) die op vakantie ging vlak na watersnoodramp moet aftreden”

  1. Groen of ontgroend, allen van hetzelfde laken een pak. Minister zijn is geen pleziertje en wie het alleen wordt uit ambitie en voor de centen staat voor de oppositie niet buiten schot.
    Bij ons zal een omstreden minister nog niet zo gauw aftreden.

  2. Eerlijk gezegd, het is niet dat zo’n minister na een ramp veel nuttig of dringend werk kan verrichten. Het gaat dus over typisch politieke zaken: perceptie, imago, hoe komt het over…

Plaats een reactie

Delen