Frank-Walter Steinmeier (foto: Belga)

Uncategorized

Duitse president is niet gewenst in Kiev

Wannes Neukermans

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ging normaal gezien de komende dagen een bezoek brengen aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat gaat nu echter niet door: Steinmeier zou “niet gewenst” zijn in de Oekraïense hoofdstad, onder meer door zijn Ruslandpolitiek toen hij minister van Buitenlandse Zaken was. Dat schrijft de Duitse krant Bild.

Op voorstel van de Poolse president Andrzej Duda zou Steinmeier samen met de staatshoofden van de Baltische staten naar Kiev afreizen, als signaal van solidariteit met Oekraïne. De Duitse president gaat nu toch niet mee. Dat meldt hij vanuit de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij op staatsbezoek is. “Ik was daartoe bereid, maar blijkbaar was dat in Kiev niet gewenst. Daar moet ik akte van nemen”, aldus Steinmeier. De Duitse president is voor zover bekend de eerste politieke leider uit het Westen die niet welkom is in Kiev.

Zelensky ontving de afgelopen weken onder meer al Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en de Europese buitenlandchef Josep Borrell, Europees Parlementsvoorzitster Roberta Metsola, de Britse premier Boris Johnson en de regerinsgleiders van Polen, Oostenrijk,Tsjechië en Slovenië.

Persoonlijk geweigerd door Zelensky

Volgens de Duitse krant Der Spiegel heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat bezoek persoonlijk geweigerd. Dat zou te maken hebben met de Ruslandpolitiek van Steinmeier toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was. In die periode onderhield hij nauwe betrekkingen met zijn ambtgenoot Sergej Lavrov, die nog steeds de Russische minister van Buitenlandse Zaken. “Hij is op dit moment niet welkom in Kiev”, citeert Bild een Oekraïense diplomaat. “Of dat nog verandert, zullen we wel zien.”

Steinmeier distantieerde zich op een persconferentie in Warschau nochtans nogmaals duidelijk van het Kremlin. “Met het Rusland van Poetin is een terugkeer naar de normaliteit niet mogelijk”, oordeelde hij. Hij haalde ook opnieuw de gruweldaden van de Russen in Oekraïne aan. “Die oorlogsmisdaden moeten gedocumenteerd en onderzocht worden. De daders moeten zich verantwoorden.”

Voor de Russische inval in Oekraïne had Duitsland erg nauwe economische banden met Rusland. Nog steeds zijn de Duitsers erg afhankelijk van de import van Russisch gas: een beleidsbeslissing die onder andere voormalig bondskanselier Angela Merkel momenteel wordt verweten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Duitse president is niet gewenst in Kiev”

  1. Wanneer het WEF schandaal blootgelegd word, zal zij ook mogen voor de tribunalen verschijnen! De pers die in hun zak zit, heeft ze in hun opdracht opgehemeld maar zij is hoofd verantwoordelijk voor het openzetten van de sluizen en zo draagt ze een grote verantwoordelijkheid voor het verval in het Westen…

  2. Heel goed dat Oekraïne niet langer met zich laat sollen en het bezoek van Putinversteher en Wendehals Steinmeier aan Kyjiv (Kiev) als niet gewenst beschouwt. Oekraïne is als onafhankelijke natiestaat geen object maar een subject. Steinmeier steunde Schröders gaspijpleidingproject Nordstream II tot op het einde toe en draagt dus mede een zware verantwoordelijkheid wat de energieafhankelijkheid van Duitsland en West-Europa van Poetins Rusland betreft. Die Zeitenwende, waarbij Duitsland plots wel bereid werd gevonden om Oekraïne wapens te leveren om zich tegen de Russische agressie te verdedigen, kwam er pas na de Russische aanval op Oekraïne. Steinmeier is bovendien de architect van de zgn. Steinmeierformule, een doorslag van Poetins plan om de pro-Russische separatisten in de door Rusland gecontroleerde Donbasenclaves Donetsk en Loehansk autonomie te verlenen met een vetorecht, zodat ze iedere beslissing van het Oekraïense parlement dat Moskou niet zinde konden vetoën, een soort grendel de Vlamingen wel bekend. In tegenstelling tot de Vlamingen weigerden de Oekraïners echter zich te laten grendelen.

Plaats een reactie

Delen