Duitse socialisten onder druk wegens innige banden met Russische energiebedrijven

Schutterstock

Uncategorized

Duitse socialisten onder druk wegens innige banden met Russische energiebedrijven

Carl Deconinck

De Duitse socialisten krijgen opnieuw kritiek omwille van hun banden met Moskou. Deze keer komt de SPD-deelstaatvoorzitter Manuela Schwesig onder vuur omdat ze innig met Gazprom samenwerkte. Ze zou Russische propaganda gedeeld hebben en Amerikaanse sancties willen ondermijnen.

Manuela Schwesig diende als minister in de Duitse federale regering, stond aan de leiding van de socialistische SPD en is sinds 2017 minister-president van Mecklenburg-Vorpommrn. Het is in die staat dat de omstreden gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland aan zou komen, Nord Stream 2. Een project dat ze altijd zeer sterk steunde. Zo sterk zelfs dat drie Amerikaanse Republikeinse senatoren, Ted Cruz, Tom Cotton, and Ron Johnson, een brief stuurden naar de Baltische zeehaven in Mecklenburg-Vorpommrn. Amerika wilde het project tegenhouden door middel van sancties. Schwesig sprak toen van “chantage“. Een partijgenoot zei dat het Amerikaans neo-imperialisme betrof. Volgens de Duitse socialisten probeerden de Amerikanen hun gas uit fracking te verkopen.

Bezwarende documenten

Duitsland negeerde altijd al Amerikaanse zorgen rond Nord Steam 2, maar na de Russische inval in Oekraïne kon het zelf niet anders dan het project stileggen. Recent bracht Die Welt documenten naar buiten die toonden hoe nauw de samenwerking was tussen Schwesig en het Russische Gazprom. Die documenten bewezen het bestaan van een aparte stichting die beweerde te strijden voor het milieu maar vooral diende om Amerikaanse maatregelen te omzeilen. Haar regionale regering en Nord Stream 2 AG, een dochteronderneming van Gazprom, steunden de stichting sterk. Het is niet de eerste keer dat de milieubeweging loopjongen bleek van Russische belangen.

Duitsland stond sowieso al te kijk als een halve bondgenoot van Poetin omdat het zo massaal gebruik maakte van Russisch gas. Angela Merkel bleef ook zeer Rusland-vriendelijk, zelfs na de annexatie van de Krim in 2014. Maar toch gingen de Duitse socialisten verder dan dat. Het pleitte niet enkel voor Nord Stream 2 maar met voormalig bondskanselier Gerhard Schröder had het ook de grootste pro-Russische lobbyist in de eigen rangen. Het is dan ook geen toeval dat Oekraïne recent de Duitse president Frank-Walter Steinmeie, ook van de SPD, het land niet binnenliet. Kiev is zijn Pro-Russische politiek niet vergeten.

Oppositie eist opheldering

Eerder deze maand verontschuldigde Schwesig zich voor de rol die ze speelde. Ze gaf toe dat “blijven kiezen voor Nord Stream een fout was“. Critici zijn echter niet overtuigd, zeker niet nu blijkt hoe diep de banden met Gazprom blijken geweest te zijn. De oppositie in haar staat vroeg zelfs naar een onderzoekscommissie om alles aan het licht te brengen. Het thema beroert ook de nationale politiek. De documenten van die Welt tonen aan dat belangrijke figuren in de regering van Schwesig instructies aannamen van Nord Stream 2 AG over hoe teksten moesten geschreven worden en wat men moest zeggen tegen de media. Het bedrijf legde ook trucen uit over hoe Amerikaanse sancties konden worden omzeild. Een daarvan was het gebruik van een ‘groene stichting’ om mensen aan te nemen die finaal voor de pijpleiding zouden werken.

Eerder bracht Duitse media al uit dat Schwesig zeker twee vergaderingen had met Schröder, maar er bestaan geen officiële verslagen van. “De verweving tussen de regionale regering van Schwerin en het door de Russische staat geleide Gazprom was altijd al rampzalig en moet nu finaal opgehelderd worden“, aldus Omid Nouripour, nationaal voorzitter van de Duitse groene partij. Nochtans is de Duitse groene partij ook een federale regeringspartij in Duitsland. “Een ‘oeps, dit moet een fout zijn geweest’, volstaat niet“, zei Nouripour nog.

Annexatie Krim

Anton Hofreiter, ook van de Groene partij, wijst er op dat men besliste om Nord Stream 2 te bouwen op amper een jaar na de Russische annexatie van de Krim. Iets wat hij ronduit “schandalig” vindt. Het beleid van de grote coalitie, de toenmalige Duitse regering van socialisten en christendemocraten, ten aanzien van Rusland was volgens Hofreiter “misplaatst en moet worden aangepakt.” De oppositie in Mecklenburg-Vorpommern werkt hier nu aan. Norbert Röttgen van de CDU vindt zelfs dat Schwesig moet opstappen.

Duits kanselier Olaf Scholz krijgt ondertussen ook kritiek dat hij teveel aarzelt om militair materieel te sturen naar Oekraïne. Ook hier delen heel wat mensen steeds meer wantrouwen tegen de Duitse sociaal-democraten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Duitse socialisten onder druk wegens innige banden met Russische energiebedrijven”

  1. Nog maar eentje die betaald werd of wordt door het Kremlin, rechtstreeks of onrechtstreeks. Links en rechts. Ik zal maar geen Vlaamse namen opschrijven, links en rechts, of dit commentaar blijft eeuwig “in beoordeling”.

  2. Een Merkeliaanse erfenis. Merkel de hemel in geprezen door mensen, die maatschappijen desintegreren, die hun moraalridderschap opdringen, die de lasten van hun moraalridderschap afwentelen op Jan Modaal en die Jan Modaal racistisch, xenofoob, islamofoob, stigmatiserend, extreem rechts noemt als hij daar enig commentaar op heeft. De erfenis van Merkel toont niet fraai. Maar ook dit zijn ongemakkelijke waarheden, die politiek correct links maar moeilijk kan aanvaarden en verteren.

  3. In het voor hen gunstigste geval kan men stellen dat in de BRD ook links zich door Poetin heeft laten misleiden.
    Voor rechts gelden bij ons echter andere regels, zelfs als VB’ers openlijk toegeven zich zwaar te hebben vergist.
    Eens zien of de uitlatingen van de Groene Madam op rust ook zo zullen worden gepercipieerd. Wedden van niet? Haar partij behoort immers tot de Vivaldi-meststal.

  4. Typisch geval van linksen die anderen verwijten waar ze zelf nog veel erger in zijn. Is zoals Connerke Rousseau die het Vlaams Belang populisme verwijt, Gazprom-Tinne die vindt dat de gewone burger teveel CO² produceert of Mie Volvogels die destijds dagelijks door de stad toerde in haar zware diesel en de burger verweet te weinig met de fiets te rijden.

Plaats een reactie

Delen