Dystopische lockdown in Shanghai verzacht na toenemend protest, ondanks stijgend aantal Covid-besmettingen

shutterstock

Uncategorized

Dystopische lockdown in Shanghai verzacht na toenemende protesten en zelfmoorden

Carl Deconinck

Shanghai zit al drie weken in een bijzonder strenge lockdown nadat het aantal corona-besmettingen toenam. Deze dreven heel wat mensen tot wanhoop. Hoewel het aantal besmetting blijft stijgen, lost de regering nu wat de teugels. De bevolking pikte de strenge regels niet meer.

Vanaf vandaag worden de extreme lockdowns een beetje versoepeld in de Chinese stad. Ook meer dan 10.000 herstelde Covid-patiënten mochten opnieuw naar huis.
Shanghai, grootstad en economisch centrum in China, bleef lang gespaard van Covid-19. De laatste tijd verspreidde het virus er zich plots wel. De communistische regering reageerde met draconische maatregelen en legde een harde lockdown op. Die lockdown bracht geen zoden aan de dijk, integendeel. Maandagochtend registreerde men er een recordaantal besmettingen van 25.173 nieuwe gevallen.

Vanaf vandaag mogen twee vrijwilligers per appartement naar de winkel, voor maximaal twee uur. Dat is een toegeving van de regering, die mensen dwong om binnen te blijven. Veel mensen hadden geen eten of medicijnen meer en er begon massaal protest te ontstaan. De wanhoop bij sommigen was bijzonder groot en verschillende inwoners pleegden zelfmoord. De regering stak mensen die besmet waren, zelfs zonder symptomen of tekenen van ziekte, in haastig opgerichte quarantainekampen. De overheid stuurde 38.000 mensen naar de miljoenenstad met als doel het virus te verslaan. Elke inwoner moest een test en hertest ondergaan terwijl de stad in een harde lockdown zat. Mensen die hun woning verlieten, bijvoorbeeld op zoek naar eten, werden hardhandig aangepakt.

Hoge prijs

Nu heeft de overheid haar inwoners ingedeeld in drie risicocategorieën. Daardoor zullen mensen in gebieden zonder positieve cases “gepaste activiteiten” mogen uitoefenen in hun buurt. De stad streeft naar een “dynamisch systeem“, waar bepaalde districten open of in lockdown zijn al naar gelang de eventuele besmettingen. De communistische partij zegt dat de maatregelen nodig zijn om het grote aantal oude inwoners te beschermen. De kost is echter bijzonder hoog. 31% van de Chinezen zou volgens een peiling Morgan Stanley vrezen hun huur of schulden niet meer te kunnen betalen. Mensen plaatsen hun lege koelkast op balkons om te tonen hoe erg de situatie was.

China zou lang het aantal besmettingen laag gehouden hebben, maar de laatste weken gaan de cijfers sterk omhoog, ongezien sinds februari 2020. Nochtans was er ook in China een grootschalige vaccinatiecampagne en gingen bepaalde gebieden in lockdown als er besmettingen waren. In Shanghai kwam er lang een zeer harde lockdown, maar zonder veel succes.

https://twitter.com/DonnaWongHK/status/1512471322051366929?s=20&t=z3Rc7L8JoW23Pc7mHcAQ9w

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen