Amerikaanse regering wil meer toezicht op cryptomunten

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

ECB-directielid wil belastingen op Bitcoin: “Veel CO2-uitstoot”

Wannes Neukermans

Fabio Panetta, een Italiaans lid van de directie van de Europese Centrale Bank, pleit voor een belasting op cryptomunten. Vooral munten die een grote CO2-voetafdruk hebben worden in zijn plan geviseerd. “Momenteel is de fiscale behandeling van cryptovaluta minimaal”, zegt hij. “We weten heel weinig over wie ze echt bezit.”

Die belastingen zouden volgens Panetta het hoogst moeten liggen voor cryptomunten die blockchaintechnologie zoals Proof-of-Work gebruiken. Daar zijn namelijk speciale computers voor die veel energie gebruiken en dus een hoge uitstoot hebben. Het meest bekende voorbeeld daarvan is Bitcoin.

“De negatieve externe effecten die leiden tot verborgen kosten voor de maatschappij, zoals vervuiling, kunnen worden meegenomen in de belastingen die worden geheven om deelnemers aan de cryptomarkt”, zegt Panetta in een speech die hij maandagavond zal geven in New York. De tekst van de speech werd op voorhand al vrijgegeven.

Belastingen heffen is één van de vier speerpunten die Panetta zal aankaarten tijdens zijn oproep aan beleidsmakers. Hij vindt dat de crypto-industrie winsten maakt op basis van pure speculatie, iets wat volgens hem tot financiële instabiliteit kan leiden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “ECB-directielid wil belastingen op Bitcoin: “Veel CO2-uitstoot””

  1. Ze kunnen in tegenstelling tot de banken er niet van profiteren, dus gaan ze het aanpakken met de zoveelste milieu pestbelasting… Dat heeft al zeer veel inkomsten opgeleverd!

  2. Crypto munten zijn een doorn in het oog van de overheden omdat ze er geen controle over hebben en crypto een store of value is en hedge tegen inflatie en ongebreideld gelddrukken van de centrale banken.
    Dat is de echte reden voor de belasting. Allerminst de bezorgdheid voor het milieu. Bovendien maakt bitcoin mining overwegend gebruik van (overtollige) energie die niet of moeilijk op andere wijze kan gevaloriseerd worden.
    Weer zo een voorgeschreven narratief om een andere agenda door te voeren.
    Vertrouw de overheid nooit, en nog minder de centrale bank.

Plaats een reactie

Delen