Economische prognoses voor Duitsland sterk naar beneden bijgesteld

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Economische prognoses voor Duitsland sterk naar beneden bijgesteld

Carl Deconinck

Verschillende toonaangevende economische onderzoeksinstituten zien de toekomst somber in voor Duitsland. Ze menen dat de economische groei zal vertragen tot 2,7 procent. De belangrijkste oorzaken zijn de oorlog in Oekraïne en de coronamaatregelen. Dat meldt Der Spiegel.

De Duitse economie moet zich opmaken voor een moeilijke periode. Men verwacht een zeer matige groei van het bruto binnenlands product (bbp). De bijsturing van de onderzoekers is groot, want in het najaar hadden ze nog een groei van 4,8 procent voorspeld. Bovendien is er momenteel een inflatie van 6,1 procent, het hoogste percentage in 40 jaar. “Naast de Oekraïne-oorlog is het ongunstige verloop van de pandemie in het afgelopen winterhalfjaar bepalend voor de herziening”, aldus de economische onderzoeksinstituten.

Het land is ook niet klaar voor een onmiddellijke stopzetting van de Russische gasleveringen. Als dat zou gebeuren, zou de economische productie slechts met 1,9 procent groeien. Men verwacht dat een onmiddellijke verstoring van de Russische gasvoorziening de Duitse economie in een “scherpe” recessie zou storten.

Met hun nieuwe prognose zijn de onderzoeksinstituten optimistischer dan bijvoorbeeld de economische experts. De adviseurs van de Duitse regering hebben dit jaar een groei van slechts 1,8 procent voorspeld. Voor de oorlog in Oekraïne haalde Duitsland een derde van de olie, 45 procent van de steenkool en 55 procent van het gas uit Rusland. Een afhankelijkheid waar voormalig Amerikaans president Donald Trump de Duitsers voor waarschuwde.

Inflatie niet aanwakkeren

De instituten drongen er bij de politiek op aan om hulppakketten tegen de hoge energieprijzen zorgvuldig te doseren om de inflatie niet verder aan te wakkeren. “Als dergelijke hulp op een breed front wordt verleend, zal dit ook de inflatie stimuleren en het belangrijke sturende effect van hogere energieprijzen torpederen. Dit verergert op zijn beurt de problemen van huishoudens met een laag inkomen en verhoogt de totale economische kosten”, zei Stefan Kooths, hoofd van het Kiel Institute for the World Economy, woensdag.

De gezamenlijke economische prognose van de instituten wordt twee keer per jaar – in het voor- en najaar – opgesteld door het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek, het Ifo Instituut, het Kiel Instituut voor de Wereldeconomie, het Leibniz Instituut voor Economisch Onderzoek Halle en het RWI – Leibniz Instituut voor Economisch Onderzoek Essen.

België

In België werden de prognoses eerder al naar beneden bijgesteld. De Nationale Bank verwacht een groei van 2,4 procent. Volgend jaar zou de groei 1,5 procent bedragen. In 2024 verwacht men 1,9 procent. Die cijfers zijn slechter dan in Duitsland. Tussen 2022 en 2023 zouden de uurloonkosten in de privésector met meer dan 10 procent toenemen in België, wat de concurrentiepositie zal aantasten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Economische prognoses voor Duitsland sterk naar beneden bijgesteld”

  1. Zet er als vertragingstactiek voor economische groei in Duitsland ook maar de verwelkomingdpolitiek van Mutti Merkel bij.

    In België zouden in één jaar dan weer de uurloonkosten in de privésector met meer dan 10 procent toenemen. Door teveel en te hoog te belasten zitten de politiekers hier uiteindelijk ook in hun eigen zakken.

Plaats een reactie

Delen