Elon Musk belooft bestanden die onderdrukking van de vrije meningsuiting door Twitter bewijzen vrij te geven

Copyright: CC BY-NC 3.0

Uncategorized

Elon Musk wil Twitter kopen voor 37 miljard euro

Carl Deconinck

Tesla-baas en multimiljardair Elon Musk wil het socialemediabedrijf Twitter kopen en bracht reeds een concreet bod uit. Dat maakte de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC vandaag bekend.

Elon Musk is bereid om 54,2 dollar per aandeel te betalen. Dat is 54 procent meer dan wat de aandelen waard waren toen hij er in begon te beleggen. Begin april raakte bekend dat Musk al een belang van 9,2 procent had genomen op Twitter. Daarmee werd hij de grootste aandeelhouder van het bedrijf. De markt reageerde toen zeer positief op het nieuws en het aandeel steeg fors in waarde.

Vrije meningsuiting beschermen

Musk is zelf zeer actief Twitter en wil er het recht op vrije meningsuiting herstellen. Dat kwam steeds meer onder vuur te liggen in het beleid van Twitter. Conservatieve stemmen worden er actief onderdrukt. Daar wil de excentrieke miljardair iets aan doen, want hij is ervan overtuigd dat vrije meningsuiting essentieel is in een democratie. “Ik investeerde in Twitter omdat ik geloof in het potentieel om wereldwijd het platform te zijn voor vrije meningsuiting”, zegt hij zelf in een begeleidende brief. “Nochtans, ik besef dat sinds ik mijn investering deed, het bedrijf niet zal bloeien noch zich zal houden aan deze belangrijke sociale opdracht in haar huidige vorm. Twitter moet als privaat bedrijf hervormd worden.”

Het nieuws dat Twitter zou breken met de progressieve koers die het nu vaart en onder leiding van Elon Musk opnieuw naar het centrum kan varen, deed het aandeel met 12 procent omhoogschieten. CEO Parag Agrawal had in het verleden aangegeven dat vrije meningsuiting voor hem niet belangrijk was. “Onze rol is niet om gebonden te zijn door het Eerste Amendement, maar om een gezond publiek debat te hebben en onze acties zijn er omdat we geloven dat ze leiden tot een gezonder debat.” Vorige week raakte bekend dat Musk niet in de raad van bestuur van Twitter stapte. Nu blijkt dat hij een overname nuttiger acht. Na de overname van Twitter zou Musk het bedrijf van de beurs willen halen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen